Engeland: Goedkoop reizen per trein, Liverpool – Manchester

Je wilt in Engeland reizen per trein. Welk type treinticket kies je?: anytime fares, off-peak fares of advance fares? Wij geven uitleg aan de hand van de treinrit van Liverpool naar Manchester.

Tijdens ons verblijf in Liverpool, maakten wij een dagtrip per trein naar Manchester. De steden Liverpool en Manchester liggen op een onderlinge afstand van zo’n 60 kilometer. Er rijden dagelijks vele treinen (zo’n 5 per uur) tussen de beide steden. De reistijd bedraagt minder dan een uur. Het is dus prima te doen om een dagtrip te maken vanuit Liverpool naar Manchester of andersom.

Treinstation Liverpool

De meeste treinen vertrekken naar Manchester vanaf het treinstation Liverpool Lime Street. Dit treinstation ligt in het noorden van het centrum van Liverpool op zo’n 10 minuten lopen van het centrale Liverpool One Busstation.

Liverpool Trainstation Lime Street (2)Liverpool Trainstation Lime Street (1)

Treinstation Manchester

De meeste treinen van Liverpool komen aan op het treinstation Manchester Piccadilly. Dit treinstation ligt in het centrum van Manchester en is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Twee van de drie lijnen (de oranje lijn 1 en paarse lijn 3) van de Free Metroshuttle Bus (bestaande uit 3 gratis buslijnen door de stad), hebben een busstop direct voor het treinstation.

Trein Liverpool – Manchester: wat kost dat?

In ons artikel met algemene informatie over het reizen per trein in Engeland, hebben we de verschillende tarieven voor langere treintrajecten in drie verschillende groepen ingedeeld: Anytime fares, Off-Peak fares en Advance fares. Om een indruk te geven van de verschillen qua prijs, hebben we de verschillende prijzen voor het traject Liverpool – Manchester op een rijtje gezet waaruit wij konden kiezen toen we per trein tussen beide steden wilde reizen.

Liverpool – Manchester (return trip, prijzen per persoon)

Anytime day return: (maximaal flexibel, je mag reizen met elke trein op elk tijdstip):  17,20 £

Off Peak return: (gedeeltelijk flexibel, je mag reizen met elke trein buiten de spits om): 14.60 £

Advance fares: (niet flexibel, je boekt een treinticket voor een specifieke trein op een specifiek tijdstip). In het geval van de Advance fare, boek je via internet  twee single tickets. De heenreis konden we boeken voor 3 £.  Het goedkoopste tarief voor de terugreis was 6 £. Een retourtje kostte ons dus 9 £ per persoon

Zoals je ziet was het treinticket van het type Advance fare voor ons het voordeligst. We konden vooraf (enkele dagen voor vertrek) de tickets een stuk goedkoper kopen. Het scheelde bijna de helft met het zogenoemde Anytime day return ticket. Enige mogelijke nadeel: je zit dan wel vast aan de gekozen en geboekte vertrektijd!

In onze blogpost Reizen per trein in Engeland kun je meer informatie lezen over het reizen per trein in Engeland: Hoe boek je online treintickets voor de treinen in Engeland? Welke type treintickets bestaan er in Engeland? Hoe werkt de Self-Service Ticket Machine om online geboekte tickets op het station op te halen?

Leave a Comment