Bezienswaardigheden Liverpool: tips voor een stedentrip

Liverpool een saaie havenstad? Wij dachten van niet! Liverpool is een leuke bestemming voor een minder voor de hand liggende stedentrip. In deze blogpost bespreken we de mooiste bezienswaardigheden van Liverpool.

Liverpool leek ons een niet heel boeiende haven/industriestad. Hoe kwamen we dan toch in Liverpool verzeild? Eigenlijk best simpel: om de eerste speelavond (6 februari 2014) van de Premier League of Darts 2014 bij te wonen in de Echo Arena. Met bijna 10.000 Engelsen in een sfeervolle zaal een avondje darten kijken: geweldig om een keer mee te maken. We hebben er gelijk maar een vierdaagse stedentrip van gemaakt en, eerlijk is eerlijk, Liverpool was een stuk leuker dan we dachten.

Het centrum van Liverpool is behoorlijk compact. Nagenoeg alles is dan ook lopend te bereiken als je hotel zich in de buurt van het centrum bevindt. Door bewegwijzering in de stad is uitstekend waardoor alles eenvoudig te vinden is. Wat mag je niet missen in Liverpool? Wij zetten het voor je op een rijtje:

Albert Dock & Pier Head

Liverpool is in de 18e eeuw uitgegroeid tot een welvarende stad dankzij de scheepvaart. Veel van de bezienswaardigheden van Liverpool staan daarom in het teken van haar maritieme geschiedenis. De bekendste en mooiste overblijfselen zijn de oude pakhuizen van Albert Dock en de gebouwen aan Pier Head. De gebouwen zijn niet te missen wanneer je een wandeling maakt over de wandelboulevard.

Pier Head is HET gezicht van Liverpool. Deze drie gebouwen zijn sinds 2004 samen met het Albert Dock opgenomen in de lijst van het UNESCO Werelderfgoed onder de naam Liverpool Maritime Mercantile City. Het Albert Dock werd in 1846 in gebruikgenomen en deed tot 1972 dienst als laadplaats voor de schepen. Momenteel is er ruimte voor cafés, restaurants en bedrijven. Er zijn ook enkele musea gevestigd, waaronder het Beatlesmuseum (The Beatles Story), het Merseyside Maritime Museum en Tate Liverpool. Zoals gezegd staat het Albert Dock op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden buiten Londen.

Liverpool Albert DockLiverpool Pier Head

Bezoek een museum in Liverpool

Naast Londen heeft Liverpool de meeste galerijen en musea en het mooie is, deze musea zijn (zoals gebruikelijk is in Engeland), gratis te bezoeken! Alleen the Beatles Story is een uitzondering, voor dit museum over de geschiedenis van de wereldberoemde band moet namelijk entree worden betaald (prijs).

Een aantal musea zijn gelegen rond het Albert Dock, zoals het Merseyside Maritime Museum en het International Slavery Museum. Beide zijn onderdeel van het National Museum Liverpool. Het scheepvaartmuseum vertelt het maritieme verleden van Liverpool en het verhaal van de Titanic. Waarom de Titanic zul je misschien denken? Dat komt omdat Liverpool de thuishaven was van dit, ooit grootste cruiseschip ter wereld. Het slavernijmuseum belicht een heel andere kant van Liverpool, namelijk de rol van de slavenhandel in Liverpool. De havenstad Liverpool heeft flink geprofiteerd van de slavenhandel. Dit stuk geschiedenis wordt op een indrukwekkende manier in het Slavernij museum weergegeven.
Beide museums zijn geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur (kijk voor de actuele gegevens voor de zekerheid op de officiële websites van de musea). De toegang is gratis!

Liverpool World MuseumEen ander museum dat wij zeker de moeite van een bezoek waard vonden, is het World Museum. Dit museum is vlak naast het treinstation Liverpool Limestreet gelegen. In het World Museum is de geschiedenis van de aarde tentoongesteld. Het laat zien hoe de mens de aarde heeft bewerkt. Er zijn aparte galerijen over Afrika, Amerika, Azië en Europa te vinden. Daarnaast zijn er vele plantjes en dieren tentoongesteld. Ook dit museum is gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie over dit museum op de officiële website van het World Museum Liverpool.

Anglican Cathedral en de Metropolitan Cathedral

In de stad Liverpool zijn twee kathedralen te vinden die niet bepaald op elkaar lijken. We hebben zelden grotere verschillen tussen kathedralen gezien. De Liverpool Anglican Cathedraal is de grootste van de twee. Het is zelfs de grootste kathedraal van heel het Verenigd Koninkrijk. De omvang van het gebouw wordt pas echt goed duidelijk wanneer je binnen bent. Meer informatie over deze kathedraal kun je lezen in onze blogpost: De kathedraal van Liverpool (Engeland): Anglican Cathedral.

 Anglican Cathedral Liverpool (kathedraal) - BuitenkantMetropolitan Cathedral Liverpool (1)

Een klein stukje verderop is de Liverpool Metropolitan Cathedral gevestigd. Dit is architectonisch gezien een opvallende kathedraal. De bouw van deze kathedraal was gereed in 1967, nagenoeg gelijktijdig met de Anglican Cathedral. Desondanks zijn ze op geen enkele manier met elkaar te vergelijken. De Metropolitan Cathedral is een hele moderne kathedraal uit de 20e eeuw en heeft totaal niet de vorm en inrichting zoals je zou verwachten van een kathedraal. Behalve de buitenkant van de Metropolitan Cathedral, is ook de binnenkant het bekijken waard. De kerk is gratis toegankelijk voor bezoekers (kijk voor de actuele openingstijden op de officiële website van de Metropolitan Kathedraal). Het interieur is modern en het daglicht schijnt op een bijzonder manier naar binnen dankzij de vele glas in loodramen.

Anglican Cathedral Liverpool (kathedraal) - BinnenzijdeMetropolitan Cathedral Liverpool (2)

De winkelstraten van Liverpool

Liverpool WinkelstratenIn Liverpool kan goed gewinkeld worden. De belangrijkste winkelstraten van Liverpool zijn Church Street en Lord Street. Samen met een aantal zijstraten vormt dit het winkelcentrum van de stad. De meeste winkels zijn dagelijks geopend van 9:00-18:00 uur (zondags van 11:00-17:00 uur). Op doordeweekse dagen zijn enkele grote winkels geopend tot 20.00 uur. Het winkelgebied van Liverpool is autovrij.

Een onderdeel van het winkelcentrum van Liverpool is Liverpool One, waar zo´n 150 winkels te vinden zijn. Deze moderne shopping mall is geopend in 2008 en behoort tot een van de grootste outdoor shopping malls van Engeland.

The Beatles

Liverpool en de Beatles zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De originele kelder van waaruit The Beatles in de vroege jaren ‘60 de muziekwereld veroverden, bestaat niet meer. In plaats daarvan er is een replica te vinden van de Cavern Club (10 Mathew Street). Deze bar is op dezelfde plek gebouwd als het origineel. Wil je meer te weten komen over het ontstaan van de band en de muziek? Dan is the Beatles Story de plek. Dit museum is gevestigd in het Albert Dock en is in tegenstelling tot de vele andere musea in Liverpool niet gratis te bezoeken.

Liverpool FC, Anfield Road

Liverpool Anfield RoadLiverpool is onder andere de thuisstad van de voetbalclubs Liverpool FC en Evorton. Met name het voetbalstadion van Liverpool FC, Anfield Road, geniet grote bekendheid in de voetbalwereld. Anfield Road is te bereiken per bus: neem buslijn 17 vanaf het Queen Square Bus Station. Doordat het stadion in een woonwijk is gevestigd, kun je het stadion moeilijk van een afstand bekijken. Als je echt iets van het stadion en de geschiedenis van de voetbal club wilt zien, dan kun je een stadiontour doen.

Leave a Comment