De mooiste kerken van Europa: onze top 10

Wat zijn de mooiste kerken van Europa? In deze blogpost maken we een opsomming van de 10 mooiste kerken die we tot nu toe hebben gezien.

Het komt zelden voor dat we een kerk zomaar voorbij lopen. Vooral Jeffrey wil altijd wel even snel naar binnen om te kijken. In de meeste kerken mag je (in oost Europa) geen foto’s maken en niet filmen. We kunnen je hier dus niets van laten zien. Maar neem van ons aan: ze zijn prachtig. De muurschilderingen (er is geen plekje onbenut gelaten) zijn er ongekend. Ook zie je dat hier de kerk in het dagelijkse leven een belangrijke rol heeft. Er lopen altijd mensen, en dat zijn lang niet altijd toeristen. Kerken zijn hier geen toeristische attractie, maar een plek voor de mensen om te bidden en een kaarsje te branden. Toegang in deze kerken is dan ook (bijna) altijd gratis.

De locatie, buitenzijde, de omvang, de pracht en praal of de schitterende beschilderde muren, er zijn veel kerken die op basis van 1 van deze punten een plekje in de lijst verdienen. Het was even puzzelen, maar het is gelukt. Dit zijn ze dan: de mooiste kerken die we hebben bezocht in Europa:

Alexander Nevski-kathedraal – Sofia (Bulgarije)

De Alexander Nevski-kathedraal is 1 van de grootste Orthodoxe kerken ter wereld. Het bouwwerk kent verschillende goudkleurige koepels. De muren aan de binnenzijde zijn schitterend beschilderd. De kathedraal ‘is nog in gebruik’, dus zorg ervoor dat je gepast gekleed bent. Fotograferen is in de kathedraal verboden.

alexander-nevski-kathedraal-sofia

Sint Stefanusbasiliek – Boedapest (Hongarije)

De Sint Stefanusbasiliek lijkt ouder dan dat de kerk daadwerkelijk is. De kerk is ‘nog maar’ 110 jaar oud. De basiliek heeft een grote centrale koepel. De omvang is indrukwekkend, het heeft maar liefst 8000 zitplaatsen.

sint-stefanusbasiliek-boedapest

Wawelkathedraal – Krakau (Polen)

In Krakau zijn veel mooie kerken te vinden. De Mariakerk, met haar kleurrijke interieur, had ook zomaar in deze lijst kunnen staan. Toch kiezen we voor de Wawelkathedraal, ditmaal vanwege de locatie. De kathedraal staat op de Wawelheuvel. In de cryptes onder de kerk bevinden zich de tombes van een groot aantal Poolse koningen. De cryptes zijn toegankelijk voor het publiek, iets dat een bezoek aan deze kathedraal extra de moeite waard maakt.

wawel-cathedral-krakau

Duomo di Milano – Milaan (Italië)

De kathedraal van Milaan is 1 van de grootste kathedralen ter wereld. De kathedraal staat aan het Piazza del Duomo, een groot stadsplein in het centrum van Milaan. De kerk is vanaf de buitenkant prachtig bewerkt en versierd met vele torens en standbeelden.

duomo-milaan

Liverpool Cathedral (Engeland)

In plaats van een van ’s werelds grootste kathedralen, is er in Liverpool nu 1 van de meest opvallendste kerk te vinden: de Metropolitan Cathedral. Deze kerk willen we niet in deze lijst van ‘mooiste kerken van Europa’ zetten. De Kathedraal van Liverpool wel. Dat komt niet door het uiterlijk (het ziet er aan de buitenkant vrij log uit). Het indrukwekkende aan deze kathedraal schuilt in de omvang: van binnen weet je niet wat je ziet: de ruimtes zijn enorm.

kathedraal-liverpool

La Seu – Palma de Mallorca (Spanje)

Deze kathedraal verdient een plekje in deze lijst vanwege de locatie. Het licht bruine zandstenen gebouw is gebouwd nabij de haven van Palma de Mallorca en ligt op korte afstand van het blauwe water van de Middellandse Zee.

kathedraal-la-seu-palma-de-mallorca

St. Olaf’s Kerk – Tallinn (Estland)

Van veraf is de groene spitse toren van de St. Olaf’s Kerk al te zien. Het is ook juist dankzij de toren dat deze kerk op onze lijst van mooiste kerken in Europa is terecht gekomen. 258 Traptreden leiden je naar de top. Het uitzicht over de oude binnenstad van Tallinn is ongekend. Het oude stadsdeel Toompea (met de Alexander Nevski Kathedraal, een kerk die ook zomaar op deze lijst had kunnen staan) is vanaf deze plek het beste te zien.

uitzicht-vanaf-de-st-olavs-kriche-tallinn

De Sint-Janskathedraal – Den Bosch (Nederland)

Ja, er staat ook een Nederlandse kerk in deze lijst: de Sint-Janskathderaal in Den Bosch. Van de buitenzijde dankzij de vele luchtbogen en -beelden een gedecodeerd bouwwerk.

sint-janskathedraal-den-bosch

Dom van Keulen (Duitsland)

De Dom van Keulen, als je het centrale treinstation van de stad uitloopt, dan kun je deze kerk niet missen. De kathedraal is zwart geblakerd, dit maakt het bouwwerk nog imposanter. dom-keulen
Tip: bezoek Keulen in december. Naast de Dom van Keulen (en verspreid door de rest van de stad) zijn kerstmarkten te vinden.

Houten kerken – Regio Maramureș (Roemenië)

In de regio Maramureș (noordwest Roemenië) zijn een aantal houten kerken te vinden. Deze kerken zijn totaal verschillend met de eerder genoemde bouwwerken. Het zijn houten, smalle en hoge gebouwen. De torens zijn hoog en dun in vergelijking met de omvang van het gebouw.

wooden-churches-roemenie

Welke kerk vond jij het mooiste om te bezoeken?

4 reacties

Leave a Comment