De 7 mooiste bruggen van Europa

Een brug zorgt voor een verbinding tussen twee punten, maar sommige bruggen zijn meer dan dat. Het zijn soms bezienswaardigheden op zich. In deze blogpost hebben we de mooiste bruggen van Europa voor je op een rijtje gezet.

Eeuwenlang worden er al bruggen gebouwd om stadsdelen of gebieden met elkaar te vinden om het eenvoudiger te maken om van A naar B te komen. Bruggen zijn niet alleen handig en noodzakelijk, maar kunnen ook zo mooi zijn, dat het een bezienswaardigheid op zich is geworden. Dit vinden wij de mooiste (in Europa):

Kettingbrug (Boedapest, Hongarije)

De Kettingbrug is de eerste vaste brug tussen de stadsdelen Buda en Pest. De brug dankt haar naam aan de kettingen die de overspanningen dragen.

Boedapest - Kettingbrug

De Mehmed Paša Sokolović brug (Višegrad, Bosnie Herzegovina)

Višegrad is een stadje in het oostelijke deel van Bosnie, bijna aan de grens met Servie. Je zou het plaatsje kunnen kennen van haar eeuwenoude burg (Most Mehmed-paše Sokolovića) die de rivier de Drina overspant. De brug is in 1577 gebouwd en bestaat uit elf bogen die ieder 11 tot 15 meter overbruggen.

De brug is toneel geweest van oorlogsmisdaden. In mei 1992 kleurde het bruine water van de rivier de Drina op deze plek rood. Servische paramillitairen executeerden in het midden van de brug tientallen Bosnjakken. De lichamen werden in het water gedumpt. Dit was een daad van etnische zuiveringen en massamoord van Bosnische burgers, gepleegd door het Bosnisch-Servische leger aan het begin van de Bosnische Oorlog.

Brug Visegrad (Bosnie Herzegovina)

Karlsbrug (Praag, Tsjechië)

Het is alweer wat jaartjes geleden dat ik tijdens een schoolexcursie over de Karelsbrug in Praag liep. Deze brug van ruim 500 meter lang met drie torens, verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana.

Praag - Karlsbrug

Đurđevića-Tarabrug (Montenegro)

De Đurđevića-Tarabrug is een boogbrug over de rivier de Tara in het noorden van Montenegro. De brug is 365 meter lang en heeft 5 bogen en overspant de Tarakloof: de grootste kloof van Europa. De afstand tussen het wegdek en de rivier is maar liefst 172 meter.

Brug Tarakloof

Stari Most (Mostar, Bosnië Herzegovina)

De Stari Most is een brug over de rivier de Neretva in Mostar (Bosnië Herzogovina). De oorspronkelijke stenen brug dateert uit 1566. Een bijzondere prestatie voor die tijd om met één boog een bijna dertig meter brede kloof te overspannen. Ruim 400 jaar hield de brug stand. Ten tijde van de Bosnische Oorlog in de jaren negentig van de vorige eeuw, werd de brug verwoest. In 2004 is de kapotgeschoten brug hersteld. De Oude Brug die je nu in Mostar op die plek ziet, is daarom niet de oorspronkelijke brug.

Brug Mostar

Tower Bridge (Londen, Engeland)

De Tower Bridge in Londen is zonder twijfel 1 van de bekendste bruggen van Europa. Deze brug over de rivier de Theems is beeldbepalend voor de stad. De brug dankt de naam aan de naastgelegen Tower of Londen.

O

Millennium Bridge (Newcastle, Engeland)

De rivier de Tyne scheidt de twee stadsdelen Gateshead en Newcastle van elkaar. Om het ene stadsdeel met het andere te verbinden, zijn er een aantal imponerende bruggen gebouwd. De Millennium brug, gebouwd in 2001, is één van de mooiste. Het bijzondere van deze kantelbrug is dat de beweegbare brug roteert om de x-as. Wanneer de brug ‘open’ gaat, kantelt hij in plaats dat het wordt opgetakeld.

Bruggen over de Tyne (Newcastle) (2)

Welke brug mis jij in dit rijtje?

3 reacties

Leave a Comment