Vergane glorie in Sarajevo: Olympische bobsleebaan

De Olympische Bobsleebaan van Sarajevo: wat ooit het decor was van de Olympische Spelen, is vervallen tot een fascinerende verlaten plek.

Ooit waren vele ogen op deze plekken gericht, nu is het er stil en liggen ze er verlaten bij: de bobsleebaan en de skischansen van de Olympische Spelen van 1984 in Sarajevo. Beide locaties staan in de top van lijstjes van ‘most beautiful abandoned places‘.

De een vind het oude betonnen zooi. De ander vindt het mysterieus: verlaten plaatsen of bouwwerken. Ooit met de beste bedoelingen gebouwd. Jaren later vervallen tot oude bouwvallen. Zulke plaatsen kunnen tot de verbeelding spreken. Er is iets fascinerends aan verlaten plekken. Vaak verschuilt er een glorieus verleden. Wat is er gebeurd? Waarom is het niet meer in gebruik? Hoe zag het eruit toen het nog wel vol in bedrijf was? In deze blogpost bespreken we de twee meest intrigerende locaties van Sarajevo waar de tijd heeft stilgestaan.

Sarajevo, van Olympische stad naar belegerde stad

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië Herzegovina, kent twee plekken waar ooit alle ogen van de wereld op waren gericht en die nu vervallen zijn tot bouwvallen. Het zijn plekken waar ooit sportgeschiedenis is geschreven: de bobsleebaan en de skischansen van de Olympische Spelen 1984. Jarenlange toewijding en trainingsarbeid werd hier beloond met Olympische medailles. Tienduizenden toeschouwers juichten de atleten toe. Media van over de hele wereld berichten over de gebeurtenissen die zich hier afspeelden. Helaas gebeurde dit laatste jaren later nogmaals, maar dan op een hele treurige en trieste manier.

Slechts 8 jaar nadat Sarajevo zich op haar best aan de wereld had laten zien, werd de stad het decor van een oorlog. Sarajevo werd een belegerde stad. Vanuit de heuvels waar enkele jaren eerder topsport werd bedreven, lagen nu troepen gelegerd die de stad nauwlettend in de gaten hielden en nog erger: onder vuur namen. De bobsleebaan werd omgezet in een artilleriepost. Het podium waar de medailles voor het schansspringen werden uitgereikt, werd een plek waar executies werden voltrokken.

In 1984 werd in de heuvels rondom Sarajevo het uiterste van de sporters gevraagd. Eeuwige roem was er te verdienen. Nu werd er het uiterste van de inwoners van Sarajevo geëist. Met een ander doel. Er was geen roem te verdienen. Het was een bestaan in diepe ellende en het was slechts een kwestie van overleven. De bobsleebaan zag het allemaal gebeuren.

Een zoektocht naar het Olympische verleden van Sarajevo sleept je mee in het verhaal en de gebeurtenissen van de Bosnische oorlog.

Sarajevo: De Bobsleebaan

Speciaal voor de Olympische Winterspelen van 1984, bouwde Sarajevo een bobslee- en rodelbaan op de nabijgelegen berg Trebevic. Een mooie locatie, want vanaf de baan heb je een schitterend uitzicht over de hele stad. Tijdens de Olympische Winterspelen van 1984 was dit de plek waar gestreden werd om de medailles bij het bobsleeën en het rodelen. Onder toeziend oog van duizenden toeschouwers, stortten de sleetjes met bemanning zich met snelheden van meer dan 100 kilometer per uur over de baan naar beneden. Na de Olympische Spelen werden er wereldbekerwedstrijden op deze baan gehouden.

Sarajevo Bobsled track (2)

Slechts acht jaar na de Olympische Wineterspelen, veranderde Sarajevo in een oorlogsgebied. De stad werd belegerd en afgesneden van de buitenwereld. Sarajevo werd zwaar onder vuur genomen. Ten tijde van deze belegering, kreeg de bobslee- en rodelbaan een hele andere functie. Het werd een artilleriepost van de Bosnische-Servische troepen die zich in de heuvels rondom Sarajevo hadden verschanst

Sarajevo Bobsled track (3)

Vandaag de dag is het Olympische terrein op de Mount Trebevic helemaal verlaten. Dit betekent overigens niet dat er geen mensen komen (hoewel het er nog steeds heel erg rustig is, worden de heuvels rondom Sarajevo steeds meer bezocht door mensen die de drukte in de stad willen ontvluchten). De Olympische Bobsleebaan is overgeleverd aan de grillen van de natuur en wordt op veel plaatsen overwoekerd. De kogelgaten en ‘sniper holes’ laten zien dat hier niet alleen een strijd is geleverd om de medailles op de Olympische Spelen.

Sarajevo Bobsled track (1)

De Olympische Bobsleebaan in Sarajevo – De locatie

De Olympische Bobsleebaan ligt ten zuiden net buiten de stad Sarajevo op de berg Trebevic. De baan is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Sarajevo worden er dagtrips georganiseerd naar deze verlaten plek. Het beste kun je met eigen vervoer (auto) afreizen. Een goede kaart (en goed kunnen kaartlezen) is geen overbodige luxe. Er zijn vanuit de stad geen bordjes met bewegwijzeringen naar deze plek vinden! Als je eenmaal op de berg Trebevic bent, dan valt de afslag naar de bobsleebaan niet te missen. Langs de kant van de weg aan het begin van een parkeerplaats, zie je een stuk baan (geplaatst als een monument). Een bordje wijst je hier de weg.

Sarajevo Bobsleebaan - locatie (1) Sarajevo Bobsleebaan - locatie (3)Sarajevo Bobsleebaan - locatie (2)

Je kunt met de auto deze weg inrijden. Na een paar 100 meter, kom je bij de baan. Hier kun je de auto ook parkeren. De  exacte locatie (coördinaten: 43.842885,18.439316) van de bobsleebaan is hieronder weergegeven:

Sarajevo: De Olympische Skischansen

Net als de bobsleebaan, ligt ook de plek waar het Olympische skischansspringen is gehouden, er totaal verlaten bij. De in onbruik geraakte skisschansen zijn te vinden op de berg Igman. Ook hier dit was een artilleriepositie voor de Bosnische-Servische troepen. Het Olympische podium werd tijdens de oorlog gebruikt als executieplaats. Recente reparaties hebben deze sporen doen vervagen.

Sarajevo - abandoned places - Olympic Ski Jump

De directe omgeving van de skischansen is een populair wandel- en mountainbike gebied. Er ligt namelijk een uitgebreid netwerk van boswegen op Mount Igman. Let op: Er liggen veel mijnen in dit gebied. Volg dus de aangegeven routes en blijf op de gemarkeerde paden!

Sarajevo - abandoned places - Olympic Ski Jump medal plaza

De Olympische Skischansen in Sarajevo – De locatie

De Olympische skischansen liggen op de berg Igman aan de zuid-westkant van Sarajevo. Vanaf de slingerende bergweg (R442a), kun je de schansen zien liggen. Op onderstaande kaartje is de exacte locatie weergegeven:

Autorijden in de heuvels van Sarajevo: Let op!

De wegen in de bergen rondom Sarajevo zijn verhard en breed genoeg om tegemoetkomend verkeer makkelijk te passeren. Op de beboste hellingen liggen nog veel mijnen. Doormiddel van rode waarschuwingsbordjes wordt je hierop attent gemaakt. Ga onderweg geen verlaten gebouwen in en blijf op de gemarkeerde paden!

Sarajevo - Warning signs Mines (2) Sarajevo - Warning signs Mines (1)

3 reacties

 • Mathijs de Boer schreef:

  Ik wil iedereen adviseren erg op zijn hoede te zijn en met een grote groep de bobsleebaan te bewonderen.

  Het is erg interessant als je er van houdt.

  Mijn maat en ik zijn op ongeveer halverwege de bobsleebaan bedreigd door twee mannen met een steekwapen en hebben onze telefoons en geld meegenomen.

  Helaas hield onze backpack avontuur dan ook op in Sarajevo terwijl we nog door wilde gaan tot Athene.

  We zijn wel vastberaden om ons avontuur alsnog af te maken.

  LET DUS OP!!

 • Joris schreef:

  Mooie blog!
  Wat opletten betreft: vandaag nog kregen wij bij het parkeren op de eerste plek – daar waar je onder de bobbaan doorrijdt – het advies je auto in het zicht te houden. Dit vroegen we ons al af ivm het ingetikte glas op de grond daar. Take care! Verder geweldige plek. Kleurrijk ook. Verderop naar boven via het asfalt kom je voordat je bij de top van de hypermoderne kabelbaan arriveert aan je rechterhand nog het startpunt van de bob tegen.

Leave a Comment