Stedentrip Sarajevo – 5 Bezienswaardigheden

Een stedentrip naar Sarajevo: het is niet gelijk de eerste bestemming waar je aan denkt. Het imago van de stad is (nog) niet heel florissant. Jammer, het is een prachtige stad! Verblijf een paar dagen in de stad en mis deze bezienswaardigheden niet:

Sarajevo is een heel andere stad dan waar we tot dan toe waren geweest. Sarajevo is een moslimstad. Er klinkt op de vaste tijden gezang uit de vele minaretten. In Sarajevo komt Oost en West samen. Je ziet er een orthodoxe kerk, synagoge en een moskee op steenworp afstand van elkaar.

sarajevo
Sarajevo: een korte geschiedenis

Noem Sarajevo en de meeste mensen kunnen zich de beelden van de oorlog halverwege de jaren negentig nog wel herinneren. Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië Herzegovina. Tussen 1992 en 1995 werd Sarajevo vanuit de omliggende bergen zwaar onder vuur genomen door Bosnisch-Servische troepen. Sarajevo werd een belegerde stad. Begin 1996 werd de belegering door de ondertekening van het Daytonakkoord (vredesverdrag) officieel ten einde verklaard. In de jaren die volgden, stonden in het teken van de wederopbouw. Het is (al enige tijd) een veilige reisbestemming, maar echt ontdekt door het grote publiek is de stad nog niet.

Bosnie Sarajevo - Kaart Belegering
Sarajevo: bezienswaardigheden

Sarajevo is hoe langer hoe minder een oorlogsmonument. Hoewel nog veel gebouwen de littekens dragen van de oorlog, worden de kogelgaten weggeplamuurd en leeft de oude binnenstad als nooit tevoren.

Sarajevo ligt ingeklemd tussen een aantal bergen. Het is de grootste stad van het land. Desondanks is Sarajevo eenvoudig te voet te verkennen. Openbaar vervoer ben je in de binnenstad niet nodig.

Yellow Fortress

Het fort zelf stelt niet veel voor, maar het uitzicht dat je vanaf deze plek hebt is fantastisch. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Het fort is vanuit het centrum lopend te bereiken. Het is een pittig klimmetje naar boven, maar de inspanning wordt rijkelijk beloond.

Sarajevo uitzicht vanaf Yellow Fortress

Franz Ferdinand

Een nietszeggende brug op de hoek van de straat ‘Zelenih beretki’. Niet echt een bezienswaardigheid, wel een plek waar geschiedenis is geschreven. Hier op deze plek schoot Prinzip de Oostenrijkse kroonpins Franz Ferdinand en zijn vrouw dood. Deze moordaanslag betekende de aanleiding voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Er is weinig dat zich op deze plek aan de aanslag herinnert. Een kleine herdenkingsplaquette is het enige wat rest.

  sarajevo-plaquette-moord-ferdinand

Bašcaršija, het oude stadscentrum

Het oude stadscentrum (Bašcaršija) is vrij klein, maar heeft veel smalle straatjes. Er hangt een oosterse sfeer. De Turkse invloeden uit de oudheid zijn hier nog steeds aanwezig. Er staan een aantal Islamitische bouwwerken (het merendeel van de stad is Moslim), er zijn Turkse bazaars te vinden en je kunt bij kleine cafeetjes Turkse/Bosnische koffie drinken. Het oude centrum is flink opgeknapt. Daarbuiten zijn er nog steeds sporen van de oorlog zichtbaar. In veel gebouwen zijn de kogelinslagen nog goed te zien.

sarajevo-old-town

Het tunnelmuseum

Als je meer wilt weten over de oorlog, en dan vooral over de belegering van de stad, dan is een bezoek aan het Tunnelmuseum aan te raden.Het is een klein museum waar het verhaal wordt verteld van de belegering vanuit het perspectief van de Bosniakken. Het museum is gevestigd in het huisje dat het beginpunt markeert van de 760 meter lange tunnel die tijdens het beleg onder het vliegveld is aangelegd.  Meer informatie over dit museum is te lezen in onze eerdere blogpost: de belegering van Sarajevo: het Tunnel Museum.

Bosnie Sarajevo -Ingang Tunnel Museum

Gallery 11/07/95

11 juli 1995: de val van Srebrenica. Op deze dag werd de Bosnische stad Srebrenica ingenomen door Bosnische Servische troepen. Ruim 8000 mannen en jongens worden vermoord. In Sarajevo is een heel interessante tentoonstelling over deze gebeurtenissen in Sebrenica te vinden. Er wordt niet om de waarheid heen gedraaid: er worden tal van aangrijpende foto’s getoond. Het laat je niet onberoerd, de verhalen die worden verteld tijdens de rondleiding zijn indrukwekkend. Meer informatie is te vinden op de website van het museum: Galerija 11/07/95

sarajevo-gallery-11-07-95

Uitgekeken in de stad?

Uitgekeken in Sarajevo? Verken dan de directe omgeving: Sarajevo ligt ingesloten tussen een aantal bergen. Toen Sarajevo in 1984 de Olympische Winterspelen organiseerde, werden hier de skiwedstrijden gehouden. Ooit waren vele ogen op deze plekken gericht, nu is het er stil en liggen de overblijfselen er verlaten bij. De skischansen en de bobsleebaan zijn voor een groot deel nog intact en behoren tot de mooiste verlaten plekken van Europa. Meer informatie over de bobsleebaan van Sarajevo is hier te lezen.

Sarajevo Bobsled track (3)

Heb jij er ooit over gedacht om Sarajevo te bezoeken?

 

 

3 reacties

Leave a Comment