Rondrit Herzegovina | De mooiste autoroutes door Bosnië Herzegovina

Herzegovina is het populairste en bekendste deel van Bosnië. Welke highlights zijn hier te vinden? In deze blogpost delen we onze autoroute langs de mooiste plekken van Herzegovina.

Herzegovina: het zuidelijke deel van Bosnië Herzegovina

Bezienswaardigheden Herzegovina - Rondrit Herzegovina (2)Herzegovina beslaat het zuidelijke deel van Bosnië. De zomers zijn dankzij de invloeden van de Middellandse zee droog en heet. De winters zijn er mild qua temperatuur. De regio kent een aantal bekende historische bezienswaardigheden. De meest in het oog springende zijn de Old Town van Mostar, Počitelj en Blagaj. Deze bezienswaardigheden maken Herzegovina zelfs tot het meest toeristische deel van Bosnië. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit ook voor een groot deel komt door de ligging van Herzegovina. Dit deel van Bosnië ligt namelijk vlakbij de drukbezochte Adriatische kust. Een dagtour per bus door Herzegovina is een populair daguitstapje voor mensen die hun vakantie aan de Kroatische kust in de omgeving van Dubrovnik doorbrengen. Dit is ook de reden waarom je in Herzegovina bij alle souvenirkraampjes en veel restaurantjes op de toeristische plekken zowel met Euro’s als met KM en soms met Kuna’s kunt betalen.

Autoroute

Er zijn ontelbare tour organisaties die een dagtrip door Herzegovina aanbieden. Je kunt, als je beschikt over een auto, ook heel eenvoudig zelf een route uitstippelen langs de highlights van Herzegovina. In de stad Mostar (en ook in Dubrovnik) wordt deze rondrit als een georganiseerde tour per bus aangeboden.

Voor ons was Mostar het startpunt van de autoroute langs de mooiste plekken van Herzegovina. We verbleven drie dagen in Mostar. De Stari Most (Oude Brug) en het historisch centrum van Mostar konden we daarom in alle rust op een aparte dag bekijken. In onze vorige blogpost: Mostar: het centrum van Herzegovina kun je informatie en onze tips lezen over de stad Mostar.

Zonder het bezoek aan Mostar is de onderstaande dagtour in ruim een halve dag te doen. Je hebt dan tijd om tussendoor wat te eten en op je gemak de bezienswaardigheden van Herzegovina te bekijken. Wil je Mostar op dezelfde dag bezoeken? Reken dan zeker op een hele dag en ga er dan vanuit dat je overal kort kunt blijven.

De tekija in Blagaj

Onze eerste stop van onze autorit was in Blagaj. Blagaj ligt op slechts 15 kilometer ten zuiden van Mostar. In Blagaj is in de zeventiende eeuw op de plek waar de rivier de Buna voor het eerst met het daglicht in aanraking komt, een Tekija (gebedshuis) gebouwd. De Tekija staat goed aangegeven op de bordjes langs de kant van de weg. Op zo’n 600 meter kun je de auto parkeren op een parkeerplaats nabij een informatiehuisje. De beheerder komt naar je toe om het parkeergeld te innen (2KM).

Langs het weggetje van de parkeerplaats naar het gebedshuis zijn een behoorlijk aantal souvenirtentjes en restaurantjes gevestigd. De Tekija is opengesteld en tegenwoordig een Turks koffiehuis. Wij wilden het bouwwerk van een afstandje zien. Vanaf de overkant van het water heb je het mooiste zicht op het gebedshuis. Je kunt dit plekje bereiken door via een bruggetje tussen de restaurantjes het water over te steken (het bordje Boat Trip aanhouden) en dan direct linksaf te gaan (bij het bordje Cave Hohle). Via een smal paadje (foto linksonder) kom je dan op de plek uit tegenover het koffiehuis.

De Tekija van Blagaj viel ons al met al een beetje tegen. Waarom het dan toch zo populair schijnt te zijn? Een dagtour moet immers toch een aantal locaties aandoen en wanneer een bepaalde locatie, gebied of bouwwerk als standaard highlight in een tour en reisgids wordt opgenomen, dan wordt het vanzelf een attractie en komen de mensen vanzelf. Op foto’s die we vooraf hadden gezien, ziet het er mooier uit dan in het echt, althans, dat is onze mening.

Herzegovina Blagaj - weggetje naar het punt waar je het mooiste zicht hebt Herzegovina Blagaj

Het Middeleeuwse stadje Počitelj

Onze volgende stop, Počitelj, vonden we wel meer dan de moeite waard. Je bereikt Počitelj (30 kilometer ten zuiden van Mostar), door richting Capljina te rijden langs de velden met groente, fruit en tabak. In Capljina zelf is niet veel te zien. In Počitelj, gelegen op 3 kilometer afstand van Campjina, des te meer.

Počitelj bestaat uit een historische nederzetting. De bouw begon al in de twaalfde of dertiende eeuw en is in de periode daarna steeds verder uitgebreid. Net als de Oude Brug van Mostar, is ook een groot gedeelte van deze nederzetting door de bombardementen gedurende de Bosnische Oorlog verwoest. Inmiddels is Počitelj gereconstrueerd naar zijn oorspronkelijke vorm.

Počitelj is gratis te bezoeken. Ook het parkeren is nog gratis, hoewel we denken dat daar snel verandering in komt. Onderaan de trappen zijn een klein aantal souvenirstalletjes te vinden. Je wordt er, net als op de andere plekken in Bosnië, niet belaagd door opdringerige verkopers.

Wil je Počitelj bezoeken? Dan is het bijna en vereiste om goed ter been te zijn. Het stadje is namelijk tegen een helling aangeplakt en daardoor via steile en hobbelige trappen te verkennen. Stevige schoenen zijn daarom handig. Je kunt helemaal doorlopen tot aan de burcht bovenop de heuveltop. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over het stadje en de revier de Neretva en het omliggende landschap.

Herzegovina Pocitelj - Uitzicht vanaf burchttoren Herzegovina Pocitelj

Kravica waterval

Onze volgende stop was de Kravica waterval. Vanaf Capljina dien je de plaats Ljubuski aan te houden. Onderweg kom je bewegwijzering tegen die je in de goede richting leidt. Op de nieuw aangelegde parkeerplaats is ruimte genoeg om je auto te parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het 10 minuten lopen naar de voet van de waterval over een goed begaanbaar weggetje.

Net als de Buna rivier in Blagaj, stond ook het water bij de Kravica waterval erg hoog. De boardwalk en de oevers stonden onder water. Het voordeel was wel dat er veel water werd aangevoerd. Met veel lawaai stortten grote hoeveelheden water naar beneden. Vanaf een behoorlijke afstand werd je al nat door de watermassa die naar beneden denderde. Zoiets blijft indrukwekkend om te zien. Dit maakte het helaas wel lastig om een mooie foto te maken. Ook hier was het, net als in het stadje Počitelj, heerlijk rustig. We stonden alleen en even later met slechts een handvol mensen meer te kijken naar het natuurgeweld.

De parkeerplaats boven was bijna leeg. Gezien de omvang van de parkeerplaats en de aangelegde toiletgebouwen en infrastructuur (mede mogelijk gemaakt door subsidies van de EU), kan het niet lang meer duren voordat betaald parkeren en toegangsgelden worden ingevoerd. Momenteel zijn de watervallen nog gratis te bezoeken en kun je de auto ook nog gratis parkeren.

Herzegovina Kavice waterval - parkeerplaats Herzegovina Kavice waterval

Terug naar Mostar via Čitluk

Herzegovina Citluk - MostarWij vinden het leukste om een lus te rijden in plaats van twee keer dezelfde weg te nemen. Daarom reden we via Čitluk terug naar Mostar. Deze weg slingert een stukje door de bergen en je hebt onderweg mooie uitzichten. Het is mogelijk om ook Medugorje aan deze rondrit toe te voegen. Medugorje is een pelgrimsoord gelegen op een berg nabij Mostar. Of dit de moeite waard is om te bezoeken? Hierover kunnen we niet oordelen want wij hebben ervoor gekozen om dit niet in onze reisroute op te nemen.

Opmerking: De bewegwijzering naar de bovengenoemde locaties is uitstekend. Interessante plaatsen staan op bruine bordjes aangegeven met de naam en een symbool van de bezienswaardigheid. De plaatsnamen staan in Bosnië Herzegovina op gele borden aangegeven. Meer informatie over het autorijden in Bosnië Herzegovina kun je lezen in onze blogpost: Autorijden in Bosnië Herzegovina.

Leave a Comment