Roadtrip Balkan: route Bosnië – Kroatië – Servië & Montenegro

Op zoek naar een leuke route voor een roadtrip? Denk dan eens aan de Balkan en doorkruis de landen Bosnië, Kroatië, Servië & Montenegro!

Reizen door de Balkan gaat het beste met de auto. Of je moet alleen de hoofdsteden of grote plaatsen willen bezoeken. Voordeel van de auto is: je bent zo vrij als een vogel en je kunt dus gaan en staan waar je wilt!  Het mooie van de Balkan zijn niet alleen de oude plaatsjes, maar ook de natuur en het beleven van het gewone leven op het platteland of in de kleine plaatsjes.

Roadtrip Balkan: een voorbeeldroute

Roadtrippen: wij vinden het een heerlijke manier van reizen. Tijdens deze roadtrip door de Balkan doorkruisten we de landen Bosnië Herzegovina, Kroatië, Montenegro & Servië. Onderstaande roadtrip maakten wij in september 2014. In totaal waren we 3 weken onderweg met een huurauto.

Het begin- en eindpunt van deze roadtrip door de Balkan is het vliegveld van Tuzla in Bosnië Herzegovina. Van hieruit reden we door Bosnië richting het zuiden van Kroatië, naar de stad Dubrovnik. Vervolgens reden we langs de kust van Montenegro naar Ulcinj, het laatste plaatsje van Montenegro voor de grens met Albanië (hier hielden we een aantal dagen vakantie). Vervolgens reden we naar het noorden van Montenegro door het Durmitor Nationaal Park richting Servië. Vlak voor de grens passeerden we de Tara Kloof. In Servië bezochten we het Studenica en Žica klosoter. Ter hoogte van Visegrad kwamen we weer terug in Bosnië. We bezochten de hoofdstad Sarajevo en via Srebrenica reden we naar de plek waar we begonnen waren: Tuzla. Na ruim 2000 kilometer was de roadtrip voorbij.

Roadtrip Balkan: de hoogtepunten

Enkele hoogtepunten van deze roadtrip zijn:

Bosnie Herzegovina:

Een uitgebreide beschrijving van de reis door Bosnië Herzegovina is te lezen in onze blogpost ‘Reisroute: een rondreis door Bosnie Herzegovina

3 Wegen onderweg naar Mostar (1) Brug MostarWaterval Jajce

Kroatië

Dubrovnik-slider

Montenegro

Montenegro - Roadtrip (1) Montenegro - Roadtrip (2) Montenegro - Roadtrip (3)

Servië

Servie - Roadtrip (1) Servie - Roadtrip (2) Servie - Roadtrip (3)

Roadtrip Balkan: praktische zaken

Vanuit Nederland is het een aardig eind rijden naar het beginpunt van deze rondreis (zo’n 1500 km). Wil je fris aan je roadtrip door de Balkan beginnen? Pak dan het vliegtuig en huur een auto.

Roadtrip Balkan: huurauto

Niet vergeten! Reis je met een huurauto? Vraag dan vooraf na of je met de huurauto het land mag verlaten! Niet alle auto verhuurmaatschappijen staan dat zo maar toe. Wij huurden een auto bij Enterprise (vliegveld Tuzla) en daar was het geen enkel probleem om landsgrenzen te overschrijden.

Autorijden in de Balkan

Eerder schreven we al over Autorijden in Bosnië Herzegovina. Het autorijden in Servië, Kroatie en Montenegro is hier goed mee te vergelijken.

Overnachtingen

De route hadden we voor het grootste deel thuis al uitgestippelt. De slaapplekken hadden we nog niet vooraf vastgelegd. We boekten de overnachtingen telkens een dag van te voren via booking.com. Zo hoefden we elke dag een doel om heen te rijden en hadden we toch nog de optimale vrijheid om te gaan en staan waar we wilden tijdens de reis.

De kosten

Reizen door de Balkan is goedkoper dan reizen in west of zuid Europa. Eerder gaven we je al een overzicht van de kosten van een rondreis door Bosnië Herzegovina (is te lezen in de blogpost Reizen in Bosnië Herzegovina: kosten & reisbudget). Dit overzicht is vergelijkbaar met de kosten van reizen door Servië en Montenegro. Kroatië is iets duurder.

Een overnachting in een goed guesthouse is altijd wel voor 15 Euro per persoon te vinden. Uit eten gaan (5 Euro p.p.) hoeft ook niet veel te kosten en de brandstofprijzen liggen wat lager dan in Nederland.

Roadtrip Balkan: onze eigen ervaring

Waarom zou je een roadtrip maken door de Balkan? Waarom zou je deze landen überhaupt bezoeken? Bij veel mensen wekt ‘de Balkan’ negatieve associaties op. Eerlijk gezegd wisten wij ook niet wat we er ons bij voor moesten stellen. Het onbekende wekte interesse.  Eerder bezochten we al Slovenië en Kroatië en ditmaal gingen we wat zuidelijker. Inmiddels hebben we grote interesse in het oostelijk deel van Europa. Een jaar na deze roadtrip volgde Roemenië en dit jaar hopen we via Bulgarije naar het noorden van Griekenland te reizen.

Onze ervaringen met reizen door de Balkan zijn positief. Het autorijden went snel. We moeten hierbij wel zeggen dat we altijd in een huurauto rijden en op deze manier een stuk minder opvallen dan wanneer je met Nederlandse kentekenplaten rijdt.

We genoten tijdens deze rondreis van de prachtige natuur, de oude plaatsjes, de kleine dorpjes, en het autorijden over de binnenwegen. Al met al maakte deze roadtrip veel indruk op ons, vooral de oorlogsschade in Bosnië maakte ons mistroostig. We hadden nog nooit met eigen ogen zo duidelijk de littekens gezien die een oorlog achter laat.

Heb jij al eens een roadtrip door de Balkan gemaakt? Zo ja, welke route volgde je? En zo nee, wat lijkt jou de mooiste route?

9 reacties

 • Bianca schreef:

  Hoi

  Weer een top locatie voor mij. Ik ben met de trein vanuit Servië naar Montenegro gereist. Mijn foto verslag en tips vind je hier.

  http://biancaoverdegrens.com/fotosessie-trein-servie-naar-montenegro/

  Mijn andere blog gaat over Mostar. http://biancaoverdegrens.com/bosnie-herzegovina-een-dagtrip-vanuit-kroatie/

 • Nel schreef:

  Wij zijn vanmorgen uit BH aangekomen in Polen. Ik laat onze gastvrouw Jaice zien en kom jullie verslag tegen.

  Niet alles gelezen maar wil jullie onze ervaring aan de grens vertellen: we moesten onze autoverzekering laten zien en op het pasje stond dat wij niet verzekerd zijn voor BH. Ter plaatse moest een formulier gekocht worden voor 24 Euro.

 • Janneke schreef:

  Hoi,

  De routekaart van de voorbeeldroute Roadtrip Balkan is denk ik verdwenen…

  Groet, Janneke

 • Rosanne schreef:

  Wij gaan heel graag op vakantie met de auto. Eigenlijk nooit over nagedacht om een rondreis balkan te doen. De foto’s zijn prachtig. Zeker het overwegen waard om dit toch ook eens te gaan doen. Dit jaar gaan we niet zo ver weg. We gaan met onze auto een rondreisje maken door Duitsland. Maar volgend jaar misschien wel de balkan.

 • Nellie Roskam schreef:

  Hallo wat leuk om dit te lezen. Ik ben nu bijna 62 jaar, mijn interesse in de Balkan is gewekt toen ik 16 was. We moesten toen voor school het boekje lezen van A. den Doolaard: De herberg met het hoefijzer. Dat vond ik zó mooi dat ik alle boeken ben gaan lezen van Den Doolaard o.a. De bruiloft der zeven zigeuners (omgeving Ohrid Macedonië), Het land achter Gods rug (het bouwen van de brug over de Tara kloof) en Oriënt Express (Macedonië)
  Dus Rosanne.. de moeite waard om deze boeken te lezen je leert dan zoveel over de geschiedenis van de Balkan en het karakter van de bevolking. (bol.com heeft ze ook vaak 2de hands voor de e-reader)

  Mijn echtgenoot en ik zijn 2 jaar geleden met het vliegtuig naar Skopje gegaan met een grote rugzak. We zijn met openbaar vervoer door Macedonië getrokken; fantastisch!!

 • Natan schreef:

  Zalig, dankje voor de tips! Ik heb ook rondgetrokken door de Balkan en ben het helemaal met je eens, wat een topbestemmingen! Ik heb ook een filmpje (2:30 min) van mijn balkantrip gemaakt met alle hoogtepunten, kan je hier terugvinden:
  https://www.youtube.com/watch?v=f_5-3RciyYE

  Naar waar gaat je volgende reis?

 • Gerards schreef:

  wij willen van duitsland, via slovenie, hongarije, servie, montenegro, albanie, kroatie, naar nederland. Je leest veel verschillende gegevens over de toestand van de wegen. wij reizen met auto en caravan. Moet je veel bergroute’s rijden, zijn de wegen dan smal en stijl? Wij zijn vorig jaar naar MeduGjorge ( een hoogplateua) gereden zonder caravan dat was heel mooi maar ook erg griezelig. graag advies.

 • Brenda schreef:

  Hoi

  Wij gaan juni a.s met de huurauto vanuit Bosnië naar montenegro en Albanië. Ik vraag mij af of wij een navigatie echt nodig hebben?? Hebben jullie tips en/suggesties of ervaringen mbt rijden in huurauto zonder/met navigatie.

  Alvast bedankt!

  • Elsje schreef:

   Download Maps Me thuis alvast. Dan kun je offline de route volgen. Doen wij ook,wereldwijd,als we niet met de telefoon navigatie kunnen rijden ivm de kosten.

Leave a Comment