Reisroute: een rondreis door Bosnië Herzegovina

Op zoek naar een leuke invulling van je vakantie dit jaar? Maak een autorondreis door Bosnië Herzegovina! Wij helpen je alvast met het uitstippelen van de route.

Waarom je Bosnië Herzegovina als reisbestemming zou moeten kiezen? Daar hebben we je eerder al 7 goede redenen voor gegeven. Er zijn geen wereldberoemde topattracties te vinden. Je gaat naar Bosje Herzegovina voor de natuurgebieden, rust, kleine plaatsjes en dorpjes en de geschiedenis.

Het land Bosnië Herzegovina is het best te ontdekken wanneer je beschikt over eigen vervoer. Met de auto heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Het zijn namelijk juist de landschappen, kleine plaatsen en afgelegen plekken die het land de moeite waard maakt om te bezoeken. Het autorijden in Bosnië Herzegovina is, zoals je eerder op onze blog hebt kunnen lezen, prima te doen.

Het startpunt van de rondreis door Bosnië Herzegovina is afhankelijk van de plaats waar je het land binnenkomt. Bosnië is weliswaar per auto te bereiken vanuit Nederland, maar toch kiezen veel mensen voor een fly & drive. De rondreis is aardig wat kilometers en het is daarom fijn dat je niet het hele stuk van Nederland naar Bosnië (en terug) hoeft te rijden.

Rondreis Bosnie Herzegovina: Fly & Drive

Het is eenvoudig om zelf een rondreis door Bosnië Herzegovina te regelen. Je hoeft niet alle overnachtingen voor vertrek vast te leggen. Het voordeel hiervan is dat je de vrijheid hebt onderweg. Het is wel het handigste om daags voor het vertrek via internet (booking.com bijvoorbeeld) alvast een slaapplaats te regelen op de locatie van aankomst. Volledig op de bonnefooi rondreizen zouden we niet aanbevelen. Niet in elke plaats zijn namelijk (veel) hotels of guesthouses te vinden. Wat betreft de auto: deze moet je vooraf huren. Dit hebben wij, net zoals de vorige keren, geregeld via eautohuur.nl. Bij aankomst op het vliegveld van Tuzla, stond er bij Kapitals Rent A Car een Skoda Fabia voor ons klaar.

rondreis-bosnie-herzegovina

Belangrijk: zorg dat je een goede wegenkaart bij je hebt. Alleen de hoofdwegen (en dat zijn er niet zo heel veel), worden door het navigatiesysteem herkend. Wij gebruiken altijd voor elk land de wegenkaart van Freytag & Berndt. Deze wegenkaart van Bosnië Herzegovina heeft de meest gedetailleerde weergave van het wegennet.

Een voorbeeldrondreis door Bosnië Herzegovina

Als je kiest voor een fly & drive, zul je arriveren op het vliegveld van Sarajevo of Tuzla. De onderlinge afstand tussen deze beide plaatsen valt mee: 120 kilometer over een goed begaanbare tweebaansweg (snelheid: 80 kilometer). Het maakt voor onderstaande rondreis niet uit in welke plaats je begint. Je kunt de rondreis linksom of rechtsom maken. Gevoelsmatig (en daarom hebben we dat ook gedaan), gaan wij uit van linksom. Wij arriveerden op het vliegveld van Tuzla. Vanaf Tuzla vlogen we ook weer terug naar Nederland. De beschreven route ziet er op de kaart als volgt uit:

Aankomst Tuzla

Als je op het vliegveld van Tuzla arriveert, zul je waarschijnlijk onvoldoende tijd hebben om nog een eind te rijden. Een overnachting in Tuzla is daarom een goed idee. De afstand tussen het vliegveld en de stad is zo’n 15 kilometer. Je kunt de stad bekijken (er is alleen niet heel veel te zien) en het belangrijkste: je kunt de volgende dag uitgerust aan de rondreis beginnen. In Tuzla hebben we in het Hotel Tehnograd  (eerste nacht) en het Rooms Centre (laatste nacht) geslapen. De prijs van beide hotels is hetzelfde. Onze voorkeur gaat uit naar het Rooms Centre. Waarom? Net iets sfeervoller en het ontbijt zit inbegrepen. Beide locaties bieden gratis parkeergelegenheid.

SAMSUNG

Tuzla – Jajce

Vanaf Tuzla kun je via Doboj en Baja Luka naar het plaatsje Jajce rijden. Dit is in totaal een rit van een dikke 250 kilometer over goed begaanbare tweebaanswegen. De weg tussen Doboj en Banja Luka leidt je door een groene heuvelachtige, maar tegelijkertijd ook een trieste omgeving. Veel doet denken aan de oorlog van half jaren negentig: kapotgeschoten huizen zijn nog niet hersteld, overwoekerde ruïnes van huizen, kraters en kogelgaten in flatgebouwen.

Noord Bosnie

Het plaatsje Jajce stemt je gelukkig een stuk vrolijker. De aanblik van Jajce wordt vormgegeven door de 17 meter hoge waterval. Er zijn een aantal panoramapunten waar je de waterval kunt bekijken met op de achtergrond het stadje Jajce met op de top van de heuvel de burcht.

Jajce

Jajce geeft je een beetje het gevoel van vergane glorie. Voor de oorlog was het een populaire bestemming in Joegoslavië. De stad leeft nu niet echt meer. Dikke kans dat dit in de toekomst wel weer gaat gebeuren. Jajce heeft in elk geval de mogelijkheden om weer tot een levendig stadje uit te groeien. Op de top van de heuvel in de stad is in 1391 een burcht gebouwd waarvan de muren nu nog steeds overeind staan. Je kunt de heuvel beklimmen en de burcht bezoeken. De burcht en het uitzicht is de korte, maar steile klim over de smalle en hobbelige paadjes meer dan waard.

Jajce Uitzicht Burcht

Wij reden vanaf Tuzla via Doboj en Banja Luka naar Jajce en maakten onderweg nog wat korte tussenstops. We arriveerden laat in de middag in Jajce. We hadden weinig zin om de volgende dag alweer een eind te rijden, dus daarom boekten we een verblijf van twee nachten in het Jajce Youth Hostel. Zouden we deze slaapplaats aanbevelen? Het is best redelijk, de prijs is goed en veel andere keus is er niet. Een paar honderd meter is een grote supermarkt te vinden met een bakkerij afdeling. Handig, want daar kun je je ontbijt regelen.

Als je toch in Jajce bent, rij dan ook even 5 kilometer langs de rivier de Pliva in de richting van het Plivsko Meer. Onderweg kom je langs kleine houten huisjes waarin vroeger watermolentjes stonden opgesteld:

Jajce - Mlincici

Wil je meer weten over Jajce en omgeving? Lees dan onze blogpost Jajce, het mooiste stadje in centraal Bosnië.

Jajce – Travnik – Mostar

De stad Mostar is de bekendste toeristische trekpleister van Bosnie Herzegovina en mag eigenlijk niet in je rondreis door Bosnië Herzegovina ontbreken. De bekendheid van Mostar is vooral te danken door de wereldberoemde Stari Most (oude brug). Vanuit Jajce kun je via Travnik en Jablanica over goed begaanbare wegen naar Mostar rijden. De route leidt je door het groene en heuvelachtige landschap van Bosnië.

Landschap Bosnie

Als je vanuit Jajce naar Mostar rijdt, dan raden we je aan een om een tussenstop in Travnik te maken. In Travnik (45 km/60 minuten rijden vanaf Jajce), kun je een hele mooie middeleeuwse burcht bezoeken. Via een heel stijl en smal straatje kun je de auto bij de ingang van de burcht parkeren. Je kunt de auto ook onderaan de heuvel laten staan, maar dan moet je de heuvel lopend beklimmen. Dankzij de hoge ligging van de burcht heb je een mooi uitzicht op de omliggende omgeving en op één van de mooiste moskeeën van Bosnië Herzegovina, de Sarena Dzamija (kleurrijke moskee).

Travnik Burcht

Vanaf Travnik rij je richting Jablanica (100 km/ 1 uur en 45 minuten). In de omgeving van dit kleine plaatsje, zijn langs de M17 (goede tweebaansweg) veel restaurantjes te vinden. Vanaf hier is het nog zo’n 50 km/45 minuten rijden naar Mostar. Omgeven door de hoge rotsen rij je over een goed begaanbare tweebaansweg weg langs de groene rivier de Neretva.

In Mostar kun je je met gemak een dag(deel) vermaken. Je kunt meer over Mostar lezen in onze blogpost: Mostar, het centrum van Herzegovina. Wij vonden Mostar een fijne en leuke plaats om wat langer te blijven. Dit hebben we dan ook gedaan. Wij verbleven 3 nachten in Villa Anri: een geweldig mooi guesthouse (inclusief ontbijt en gratis parkeergelegenheid) op korte loopafstand van het centrum. Vanaf het dakterras heb je uitzicht op de oude brug. Kortom: dit guesthouse is een aanrader.

Wanneer je meer van de regio Herzegovina wilt zien, kun je Mostar als startpunt nemen voor een rondrit langs de highlights van Herzegovina. Je komt dan langs plekken als de Tekija in Blagaj, het middeleeuwse stadje Počitelj en de Kravica waterval.

Bezienswaardigheden Herzegovina - Rondrit Herzegovina (2)

Mostar – Trebinje (- Dubrovnik)

Onze volgend richtpunt was het stadje Trebinje. Trebinje is de zuidelijkste stad van Herzegovina en het schijnt een erg leuk stadje te zijn. De bedoeling was om hier een korte tussenstop te maken. Helaas waren we beide niet goed te pas en daarom zijn we maar gelijk doorgereden richting Dubrovnik waar we zouden overnachten. Over Trebinje kunnen we je dus weinig vertellen.

Op de weg van Mostar naar Trebinje (weg M-6) kom je weinig verkeer tegen. Je rijdt door een kaal en ruig landschap. Het landschap is ten zuiden van Mostar een stuk minder groen dan in de rest van Bosnië. Dit komt omdat deze regio (Herzegovina) een ander klimaat kent dan de rest van het land. In het zuidelijke deel van Bosnië Herzegovina heerst een mediterraan klimaat. De temperaturen liggen hier hoger dan in het noorden.

Bosnie Herzegovina - vlakbij Trebinj

Wat betreft de reisroute: vanaf Trebinje heb je twee opties: of je blijft in Bosnië Herzegovina, of je maakt de doorsteek naar de buurlanden.
Optie 1: Rondreis voortzetten in Bosnië Herzegovina richting Sarajevo
Wanneer je minder tijd hebt voor een rondreis, kun je vanuit Trebinje richting Sarajevo reizen. Wij hebben voor optie 2 gekozen en zijn via een grote omweg naar de hoofdstad van Bosnië Herzegovina gereisd. De route Trebinje – Sarajevo hebben we dus niet gereden.
Optie 2: Wanneer je vakantie voldoende dagen telt, dan is deze optie de mooiste. Een rondreis door Bosnië Herzegovina is namelijk uitstekend te combineren met Kroatië, Montenegro en Servië. Vanuit Trebinje heb je de mogelijkheid om naar het zuiden af te buigen richting Dubrovnik. Je kunt in Trebinje overnachten, maar als je het zuiden van Kroatie (Dubrovnik) mee wilt pakken, dan kun je ook daar overnachten. Het oude stadsdeel van Dubrovnik is, zoals je eerder hebt kunnen lezen op onze reisblog, volledig ommuurd. De ligging van de stad aan de strakblauwe Adriatische zee maakt Dubrovnik tot een populaire vakantiebestemming.

Uitzicht op Dubrovnik

Vlak voor de grens met Kroatië, zie je in de verte de Adriatische Zee. Het is even wennen wanneer je de Kroatische grens hebt gepasseerd. Het is opeens een stuk drukker op de weg en het toerisme in Dubrovnik is in vergelijking Bosnië, enorm.

Grens Bosnie Herzegovina - Kroatie (uitzicht op Adriatische Zee)

Vanuit Dubrovnik reden we via de kustweg naar het zuiden. We passeerden de grens met Montenegro en reden door tot aan de plaats Ulcinj, dat plaatsje ligt vlak voor de Albanese grens. Via het Durmitor Nationaal Park (noord Montenegro) reisden we een stuk door het zuidwesten van Servië. Ter hoogte van de plaats Visegrad, kwamen we weer terug in Bosnië Herzegovina.

Servie -> Višegrad- Sarajevo

Uiteindelijk kwamen we via de grensovergang Kotroman terug in Bosnië Herzegovina. Een paar kilometer verder landinwaarts, ligt de plaats Višegrad. In het stadje is het een wat troosteloze bedoening, maar er is hier in de recente geschiedenis veel gebeurd. Višegrad staat bekend om de eeuwenoude burg (Most Mehmed-paše Sokolovića) die de rivier de Drina overspant. De brug is in 1577 gebouwd en bestaat uit elf bogen die ieder 11 tot 15 meter overbruggen. In mei 1992 kleurde het bruine water van de rivier de Drina op deze plek rood. Servische paramillitairen executeerden in het midden van de brug tientallen Bosnjakken. De lichamen werden in het water gedumpt. Dit was een daad van etnische zuiveringen en massamoord van Bosnische burgers, gepleegd door het Bosnisch-Servische leger aan het begin van de Bosnische Oorlog.

Brug Visegrad (Bosnie Herzegovina)

Wanneer je toch in Višegrad bent, dan kun je vanaf de oude brug in noordelijke richting lopen. Na een paar honderd meter, loop je Andrićgrad (Stone City) binnen. Andrićgrad is gebouwd door regisseur Emir Kusturica, als eerbetoon aan schrijver Ivo Andrić die in 1961 als Joegoslaaf de Nobelprijs voor Literatuur in de wacht sleepte.

Andricgrad (Visegrad) - Bosnie Herzegovina

Het is niet nodig om in Višegrad te overnachten (hoewel dit wel afhankelijk is van de plaats waar je ’s morgens bent vertrokken). Het is namelijk nog zo’n 110 kilometer / 1 uur en 45 minuten rijden naar Sarajevo. De weg (M-5) tussen Višegrad en Sarajevo vonden wij een van de mooiste routes van Bosnië Herzegovina. Het eerste deel van de route rij je langs de rivier de Drina. Je rijdt door diepe kloven langs een serie stuwmeren. Het enige vervelende zijn de vele onverlichte tunnels. Bij de plaats Gorazde buig je naar het noord westen af richting Sarajevo. Dit gebied heeft bergen tot zo’n 2000 meter hoogte. Dankzij alle bochten, ligt je gemiddelde snelheid niet bijzonder hoog. Verkijk je dus niet op de reistijd. Wij waren ’s morgens op tijd vertrokken vanuit Čačak (Servië, 240 kilometer vanaf Sarajevo), en op het eind van de rit waren we behoorlijk vermoeid.

Sarajevo

Probeer echt (ruim) voor het donker in Sarajevo te zijn met de auto. Het valt niet mee om een (niet met bordjes aangegeven) guesthouse te vinden. Het beste is daarom om een overnachtingsplek in Sarajevo te boeken die makkelijk te vinden en te bereiken is. Je zoekt je rot in de smalle, steile eenrichtingsstraatjes… Wij hadden 3 overnachtingen in het Apartments Kira geboekt (geweldig guesthouse), maar we konden het niet vinden. Uiteindelijk hebben we moeten bellen met het guesthouse en zij hebben een auto gestuurd waar we achteraan konden rijden.

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië Herzegovina. We verbleven 3 nachten in deze stad. Er is in Sarajevo genoeg te zien en te doen. Een aantal aanraders: loop naar Yellow Fortress voor een schitterend uitzicht over de stad, bezoek de indrukwekkende fotogalerij over de Bosnische oorlog en Srebrenica, loop door de oude straatjes van het oude centrum en maak een dagtocht door de heuvels rondom de stad.

Sarajevo uitzicht vanaf Yellow Fortress

Omgeving van Sarajevo (-> Olovo)

Vanuit Sarajevo kun je een dagtocht maken naar de omliggende heuvels, bijvoorbeeld naar de Olympische Skischansen en de Bobsleebaan. Beide plekken zijn verlaten en het is daarom vergane glorie ten top: ooit waren alle ogen van de wereld op deze plek gericht. Hier werd gestreden om eeuwige roem. Nu zijn deze plekken vervallen en de sporen van de oorlog zijn duidelijk zichtbaar.

Sarajevo Bobsled track (3)

Wij bezochten de omliggende heuvels van Sarajevo op de dag van vertrek. Dit combineerden we met het Tunnelmuseum. Het huisje waar dit museum gevestigd is, is het beginpunt van een bijna 800 meter lange tunnel waarmee de stad tijdens de oorlog bevoorraad kon worden. De tunnel loopt onder het vliegveld door.

We zagen het niet zitten om weer op zoek te moeten gaan naar ons guesthouse. Al die eenrichtingswegen maakt het autorijden door Sarajevo niet makkelijk als je iets moet vinden. In plaats van weer te overnachten in Sarajevo, reden we door naar Olovo. Dit kleine stadje ligt (halverwege) de weg van Sarajevo naar Tuzla. Direct langs de weg ter hoogte van Olovo, is een klein hotel te vinden (Rooms Panorama). Als je hier overnacht, dan hoef je na rondrit door de heuvels van Sarajevo niet meer de drukte van de hoofdstad in. Olovo ligt ook aardig in de richting van Tuzla, en dat scheelt de volgende dag rijden.

Olovo – Tuzla (via Srebrenica)

Er is een dorpje dat symbool staat (ook in Nederland) voor de Bosnische burgeroorlog: Srebrenica. Dit dorpje ligt in het oosten van Bosnië. Dit gebied werd zwaar door de oorlog getroffen. Hier vond ook het ergste bloedbad in de naoorlogse geschiedenis van Europa plaats. In de omgeving van Srebrenica doodden Bosnisch Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic in juli 1995 bijna achtduizend Bosnjakken. De Nederlandse troepen van Dutchbat, die bescherming moesten bieden, konden deze genocide niet voorkomen.

Waarom zou je Srebrenica willen bezoeken? Dat is lastig uit te leggen. Voorafgaand aan deze reis heb ik me aardig verdiept in de recente geschiedenis van dit deel van Europa. De Balkanoorlog is nog helemaal niet zo lang gelden (in 1995 werd er vrede gesloten). De volwassen inwoners hebben deze oorlog allemaal meegemaakt. Hoewel ik nog niet zo oud ben, kan ik me de nasleep van de oorlog in het nieuws nog goed herinneren. Het onderwerp duikt nog regelmatig op. De processen van het Joegoslavië Tribunaal volg ik op de voet. In Sarajevo hadden we een intrigerende fototentoonstelling bezocht (Gallery 11/07/95) en dat gaf eigenlijk de doorslag. We besloten om daarom af te reizen naar Srebrenica. We pakten op deze manier ook nog een deel van oost Bosnië mee. Dit deel van Bosnië Herzegovina is dunbevolkt en de vele dorpen zijn voor een deel alleen via onverharde wegen bereikbaar.

We willen Srebrenica niet neerzetten als ‘bezienswaardigheid’. Daarvoor is er in het verleden op deze plek teveel gebeurd. Wanneer je je niet in de oorlog hebt verdiept, zal een bezoek aan Srebrenica weinig meerwaarde hebben. Er is weinig te zien en te beleven verder. Maar dat hoeft ook niet altijd. Voor Srebrenica geldt: alleen het plaatsnaambordje ‘Srebrenica’ maakt al indruk.

Srebrenica (Bosnie Herzegovina)

We kregen beide een ongemakkelijk gevoel. Foto’s hebben we dan ook niet gemaakt (op 1 veelzeggende foto na). We aten wat bij een klein pensionnetje. De eigenaar vroeg waar we vandaan kwamen. ‘Nederland’ zeiden we voorzichtig. Hij vond mooi dat we er waren. Het eten was er heerlijk.

Srebrenica (Bosnie Herzegovina) - 1

De regio waarin Srebrenica ligt (het oosten van Bosnië), is arm. Het dorpje zelf ligt ingeklemd tussen de berger. De omgeving is er schitterend. Wij reden vanaf Sarajevo via Milici naar Srebrenica. De weg was slecht. Heel erg slecht. Een heel stuk was onverhard en we kwamen niets of niemand tegen. Dankzij de goede landkaart en het kompas konden we de juiste richting bepalen. De weg ten noorden van Srebrenica is een heel stuk beter. Waarom we op de heenweg deze weg niet hadden genomen? Omdat we niet twee keer hetzelfde stuk wilden rijden en volgens de kaart kon je Srebrenica ook vanaf het zuiden bereiken (niet aan te bevelen dus).

Weg naar Srebrenica vanuit Milici (Bosnie Herzegovina)

Tip: Met de auto zijn Srebrenica en Potocari het beste te bereiken via Bratunac, want de weg vanuit Milici is grotendeels onverhard.

6 Kilometer ten noorden van het plaatsje Srebrenica, bevindt zich het Srebrenica Genocide Memorial. Op de begraafplaats van dit herinneringscentrum hebben de slachtoffers van de genocide hun laatste rustplaats gekregen. De lichamen zijn vanuit de massagraven overgebracht naar deze plek. Elk jaar komen daar nog geïdentificeerde slachtoffers bij. Alle namen zijn gegraveerd in marmeren gedenkstenen die rondom een moskeetje zonder buitenmuren staan. Elk graf is gemarkeerd met een witte grafsteen.

Potocari Memorial Centre (Bosnie Herzegovina)

Aan de overkant van de weg, achter de hekken, staan de gebouwen waarin het bataljon Dutchbat was ondergebracht. Of het opengesteld is voor bezoek, weten we niet. De plannen liggen er om in het voormalig hoofdkwartier van het Nederlandse VN-bataljon een museum te maken.

Vanaf Potocari is het nog 100 kilometer rijden naar Tuzla. De wegen zijn vrij goed, maar je bent al snel twee uur onderweg. Je zult tegen de avond in Tuzla arriveren. Je kunt daarom het beste, net als op de heenweg, overnachten in Tuzla en de volgende dag terugvliegen naar Nederland.

Meer informatie

Wil je meer weten over Bosnië Herzegovina? Lees onze andere artikelen over dit land of kijk op de website van vakantiearena. Daar is een complete online reisgids te lezen.

Heb je een leuke aanvulling op deze rondreis of heb je andere tips over Bosnië Herzegovina? Laat het ons weten!

6 reacties

  • reisbloggers schreef:

   Leuk! Je hebt Bosnië vanuit Kroatië bezocht? Wij andersom (Dubrovnik op doorreis van Bosnië naar Montenegro).

 • Albert Aten schreef:

  Hallo,

  ik ben al een paar jaar door Bosnie en Herzegevina gereist samen met mijn vrouw vanuit Nedeland met eigen auto.De eerste keer via Porec (Kroatie, waar onze caravan staa) naar Bihac,Jayce, Banja Luka en Dubrovnik weer langs de kust wee naar de camping. Toen waren wij gelijk verkocht en zijn er nog twee keer geweest en overwegen om dit jaar ook weer te gaan voor een week of zo.
  Montenegro hebben wij ook bezocht waarvan wij het leven in Budva geweldig vonden. trouwens het meer van Ohrid is ook de moeite waard.

  • reisbloggers schreef:

   Het meer van Ohrid willen wij ook nog een keer bezoeken. Het lijkt me mooi om dit te combineren in een rondreis door Macedonie & Albanie.

   Groet,

  • Albert Aten schreef:

   Leuk plan, wij hebben in Ohrid overnacht in Villa Milka (Bookings.com) vlakbij het centrum met zwembad. Heel vriendelijke en behulpzame mensen. In en rond Ohrid is heel veel te zien. Veel plezier als je daar naar toe gaat

 • Jenny broekhuizen schreef:

  Wij willen graag een rondreis maken maar ook onze hond meenemen. Is dit een beetje te dien?

Leave a Comment