Mostar: het centrum van Herzegovina

Mostar is, misschien samen met Sarajevo, de bekendste stad van Bosnië en Herzegovina. Waarom? Omdat in Mostar één van de bekendste en mooiste bruggen van Europa te vinden is.

Mostar staat namelijk bekend om de Stari Most. Deze ‘oude brug’ ligt midden in het oude centrum van de stad en overspant de blauw groene rivier de Neretva. De stad Mostar was de tweede stop van onze autorondreis door de Balkan. Wij zijn vanuit Jajce via Travnik, Bugojno en Jablanica naar de plaats van de beroemde brug gereden.

Onderweg hebben we een aantal stops gemaakt. In Travnik hebben we de oude burcht bezocht. Via een heel stijl en smal straatje konden we de auto bij de ingang van de burcht parkeren. Dankzij de hoge ligging van de burcht heb je een mooi uitzicht op de omliggende omgeving en op één van de mooiste moskeeën van Bosnië Herzegovina, de Sarena Dzamija (kleurrijke moskee).

2 Burcht Travnik (2) 2 Burcht Travnik (3)

Via Novi Travnik reden we vervolgens naar Bugojno. In het centrum van dit stadje hebben we wat gegeten. Toen we terugliepen naar de auto zagen we, zoals wel vaker de afgelopen dagen, dat twee politiemannen een wegcontrole aan het uitvoeren waren. De politie je beste vriend? Ja hoor, in Bosnië wel :). We wisten niet precies waar we heen moesten rijden, dus vroeg Jeffrey oom agent om raad. De ene agent begon zijn uitleg en schreef de namen van de plaatsen op die we op de borden moesten aanhouden. Jeffrey kon er (helaas) niets van verstaan en dit drong ook door tot de politiemannen. De agenten keken elkaar aan, stopten hun controle en gebaarden dat we achter hun aan moesten rijden. Ze bleven net zo lang voor ons rijden, totdat we de stad uit waren en op de grote weg reden. Kijk, dat noemen we nog eens vriendelijk en hulpvaardig.

Even de weg vragen aan oom agentPolitie wijst je de weg

Het eerste deel van de weg tussen Bugojno en Jablanica vonden we erg mooi. Je hebt hier overal schitterende vergezichten. Het deel tussen Jablanica en Mostar vonden we wat saaier. Het voordeel van dat stuk is wel dat je er snel kunt doorrijden (gemiddeld 80 km per uur).

3 Wegen onderweg naar Mostar  (3)3 Wegen onderweg naar Mostar  (1)

Mostar: de meest bezochte plaats van Bosnië Herzegovina

We vroegen het ons de afgelopen dagen al af: waar zijn de vakantiegangers, toeristen en reizigers (hoe je het wilt noemen) in Bosnië en Herzegovina? We hebben ze inmiddels gevonden hoor! Die zitten allemaal in Mostar! Mostar maakt daar dan ook handig gebruik van. Er zijn veel (voor Bosnische begrippen ontelbare) souvenirkraampjes te vinden. Toeristen worden niet belaagd. Je kunt in alle rust rondlopen door de straatjes en de menukaarten van de restaurantjes bekijken zonder dat je door agressieve verkopers ‘naar binnen wordt getrokken’.

Het einde van de brug: de oorlog in Mostar

De oorspronkelijke stenen brug dateert uit 1566. Een bijzondere prestatie voor die tijd om met één boog een bijna dertig meter brede kloof te overspannen. Ruim 400 jaar hield de brug stand. Het overleefde natuurgeweld en een aantal oorlogen. De laatste oorlog was er helaas één teveel. De Oude Brug die je nu in Mostar op die plek ziet, is daarom niet de oorspronkelijke brug. Toen de Bosnische oorlog in de jaren negentig ook de stad Mostar bereikte, kreeg de stad het zwaar te verduren. Gedurende negen maanden werd de stad bestookt met granaataanvallen. De Oude Brug (oorspronkelijk gebouwd in 1566) kwam niet ongeschonden uit de strijd: in november 1993 werd de brug, net als een groot deel van de stad, totaal verwoest. De kapotgeschoten brug is in 2004 volledig hersteld. Een jaar later werd zowel de brug als de historische binnenstad van Mostar tot UNESCO Werelderfgoed verklaard.

Brug Mostar6 Mostar vanaf de brug gezien

Tips voor een bezoek aan Mostar

  • Mostar is in een dag te bekijken. Wanneer je alleen de brug en de direct omliggende straatjes vluchtig wilt bekijken, dan heb je zelfs aan een halve dag genoeg. Wij verbleven met veel plezier drie dagen in Mostar. 1 Dag maakten we een rondrit door Herzegovina, 1 dag was Jeffrey slecht te pas (daarom bleven we een dag langer dan gepland) en de overige tijd spendeerden we in de stad Mostar zelf. We sliepen in het Guesthouse Anri. Wat ons betreft is dit guesthouse een echte aanrader: de locatie is perfect. De oude binnenstad is nog geen 5 minuten lopen. Vanaf het dakterras heb je uitzicht op de brug, je kunt als gast van het guesthouse gratis parkeren, de kamers zijn leuk ingericht en het ontbijt is inbegrepen (prijs: 18 Euro per persoon per nacht).
  • Rondom de brug liggen de prijzen in de restaurantjes veel hoger dan dat we gewend zijn in Bosnië. We liepen een paar straten verder en daar kwamen we eetgelegenheden tegen met een goede kaart en normale prijzen. Dus ben je op zoek naar goedkopere eetgelegenheden? Ga dan naar de eettentjes die een stuk verderop zijn gelegen.
  • Je hoeft niet bang te zijn dat je met de auto in de stad verdwaald. De bewegwijzering van de hotel/guesthouse/appartement is uitstekend.
  • In en rondom de binnenstad van Mostar, is het betaald parkeren. Houd daar rekening mee wanneer je overnacht in Mostar. Wanneer je hotel/guesthouse/appartement geen prive parkeerplaatsen heeft, dan kunnen de parkeerkosten behoorlijk oplopen.
  • Het mooiste uitzicht op de brug heb je vanaf de zuidkant van de brug. Je kunt daar op twee plaatsen via een smal paadje tussen de restaurantjes naar beneden. De brug zelf is overigens gratis en alleen te voet toegankelijk.
  • De brug is ’s avonds mooi verlicht dus het is ook dan de moeite waard om er een kijkje te nemen.

Brug Mostar in het donker Straatjes met souvenirkraampjes in Mostar

Eén reactie

Leave a Comment