Jajce: het mooiste stadje in centraal Bosnië

Het centrale deel van Bosnië Herzegovina staat niet bekend om haar vele leuke plaatsjes. Het stadje Jajce is hier een uitzondering op.

Jajce is een stadje( met ongeveer 25000 inwoners) in centraal Bosnië. Om precies te zijn ligt de stad op het punt waar de Pliva rivier de rivier de Vrbas kruist. De watervallen, de burcht, de Mlincici (watermolentjes) en de sfeer in het kleine stadje, maken een bezoek aan Jajce de moeite waard.

Jajce is gelegen in een bergachtig gebied en heeft veel in huis om in de toekomst uit te groeien tot een toeristische trekpleister. Momenteel is hier nog geen sprake van. De overnachtingsmogelijkheden in Jajce en de omgeving zijn beperkt en in het stadje zelf zie je weinig buitenlandse bezoekers. Tevens zijn er weinig tot geen winkeltjes en die gezelligheid maken.

Jajce: bereikbaarheid

Het plaatsje Jajce is niet op heel veel manieren te bereiken. Wij reden met onze huurauto vanuit Tuzla richting Doboj en vervolgens naar Banja Luka. Vanaf Banja Luka reden we in zuidelijke richting naar Jajce. Een rit van een dikke 250 kilometer over tweebaanswegen. De weg tussen Doboj en Banja Luka leidt je door een groene heuvelachtige, maar tegelijkertijd ook een trieste omgeving. Veel doet denken aan de oorlog van half jaren negentig: kapotgeschoten huizen zijn nog niet hersteld, overwoekerde ruines van huizen, kraters en kogelgaten in flatgebouwen…

Kapotgeschoten huizen tijdens de oorlog (1) Kapotgeschoten huizen tijdens de oorlog

Het centrum van Jajce

Jajce heeft nog enkele stadspoorten weten te bewaren. Samen met de burchtheuvel zorgt dit voor een Middeleeuwse sfeer. De stadspoorten geven je toegang tot het centrum van Jajce. Binnen deze stadsmuren vind je een groot aantal restaurantjes en cafeetjes. Het centrum is klein en je zult je hier dan ook niet heel lang kunnen vermaken. Het bezoek aan Jajce wordt pas echt de moeite waard wanneer je de waterval en de burcht bezoekt.

Het gezicht van Jajce: de waterval

Wanneer je in google de zoekterm ‘Jajce Bosnië’ intypt, krijg je nagenoeg alleen maar de foto’s van het stadje te zien met op de voorgrond de 17 meter hoge waterval. Dit is dan ook de bezienswaardigheid van Jajce. Vanuit een klein aantal uitzichtpunten kun je de waterval met op de achtergrond Jajce en haar burcht zien.

Het mooiste, maar iets moeilijker te vinden uitzichtpunt op de waterval is gelegen aan de M16 (de weg van Banja Luka naar Jajce). Vlak voordat je vanuit de richting Banja Luka het centrum van Jajce nadert, staat er aan de rechterkant van de weg een klein bordje met “Vodopad The Waterfalls“. Meteen na dit bordje is een kleine parkeergelegenheid. Aan het eind, vlak na de busstop, loopt een smal zandpaadje naar beneden .Na ongeveer 100 meter kom je bij een klein houten hutje. Dit is DE plek waar je het mooiste uitzicht hebt op de waterval en het stadje Jajce met de burcht op de heuveltop.

Mooiste Uitzichtpunt Jajce WatervalWaterval Jajce

De burcht: het middelpunt van Jajce

De middeleeuwse burcht (gebouwd in 1391), is het middelpunt en het hoogste punt van Jajce. De vesting torent namelijk hoog boven het stadje uit.

De burcht is te bezoeken tegen een entreeprijs van 2 KM (omgerekend 1 Euro). De vesting is lopend vanuit de binnenstad te bereiken via een korte (nog geen kwartiertje), maar steile klim over smalle en hobbelige stadstraatjes. In het centrum van Jajce staan bordjes die je de weg wijzen. Vanaf de muren van de burcht heb je een schitterend uitzicht over het stadje Jajce en de omgeving.

Burcht van Jajce Op en in de burcht van Jajce (de ruine op de top van de berg)

Het Plivsko meer en de Mlincici

Wanneer je toch in Jajce bent, rij dan ongeveer 5 kilometer langs de rivier de Pliva in de richting het Plivsko meer. Onderweg kom je langs kleine houten huisjes waarin vroeger watermolentjes stonden opgesteld (de Mlincici). Deze 20 kleine watermolentjes vinden de oorsprong in de Middeleeuwen. In die tijd werd de kracht van het water gebruikt om graan te malen. De watermolentjes zijn jaren geleden gerenoveerd en niet meer in gebruik. Het is dankzij de houten en stenen bruggetjes mogelijk om tussen de houten huisjes te wandelen.

Watermolentjes Jajce Plivsko Meer Jajce

3 reacties

  • Myrna schreef:

    Gaaf! Wist even niet of jullie nu deze week al waren gegaan of aanstaande dinsdag pas vertrokken. Veel plezier, maar dat komt vast goed 😉

  • Kurt schreef:

    Hartelijk dank voor de goede beschrijving. Wij hebben Jajce zopas bezocht met behulp van de info hier beschreven. Ook erg bedankt voor de tip om de foto van de waterval te nemen. Erg goed uitgelegd, en zonder problemen de parking en wandelweg gevonden! Nog steeds zoals de foto’s aangeven 🙂

Leave a Comment