De belegering van Sarajevo: het Tunnel Museum

Tijdens de belegering van Sarajevo was dit de ingang van de tunnel die de stad ‘in leven hield’. Nu staat er op deze plek een museum: welkom in het Tunnel museum in Sarajevo.

De belegering van Sarajevo

De verwoestingen heeft de stad te danken aan de burgeroorlog in de jaren negentig. Bosnië Herzegovina maakte deel uit van Joegoslavië. Toen Joegoslavië uiteen viel en ook Bosnië zich onafhankelijk verklaarde, sloeg de vlam in de pan en ontstond er de Bosnische burgeroorlog tussen de Bosniakken en de Bosnische Serviërs (tegenstanders van de onafhankelijkheid). De Bosnische Serviërs omsingelden Sarajevo en uiteindelijk duurde deze belegering bijna 4 jaar. De stad werd vanuit de heuvels onder vuur genomen en de straten waren het domein van de sluipschutters. Tijdens het beleg werden 11.000 mensen gedood.

Bosnie Sarajevo - Kaart Belegering

Het Tunnel Museum

Als je meer wilt weten over de belegering van Sarajevo, dan moet je naar het Tunnel Museum gaan. Het is een klein museum waar het verhaal wordt verteld van de belegering vanuit het perspectief van de Bosniakken. Het museum is gevestigd in het huisje dat het beginpunt markeert van de 760 meter lange tunnel die tijdens het beleg onder het vliegveld is aangelegd. De Bosniakken bouwden dit op eigen initiatief om op deze manier de stad te kunnen bevoorraden. Het leger eiste vervolgens de controle over de tunnel op. Hoewel de Serviërs een vermoeden hadden van het bestaan van de tunnel, is ze het niet gelukt om deze te vinden en te vernietigen.

Bosnie Sarajevo - Tunnel Museum

Het begin van de tunnel (net buiten de stad) is in het huis van de familie Kolar. Vandaag de dag staat dit huisje er nog steeds en is het de plek waarin een klein museum is gevestigd. Je kunt een rondleiding volgen die door een tunnelveteraan wordt verzorgd. Dit is niet verplicht, je kunt ook zelfstandig door het kleine museum lopen. Er is een 18 minuten durende video met beelden van de oorlog te zien en er zijn voorwerpel zoals hulzen van bommen, uniformen, foto’s en krantenknipsels te zien. Er is zo’n 25 meter van de tunnel opengesteld voor publiek, zodat je kunt ervaren hoe het was om door deze tunnel te moeten lopen om voorraden voedsel en medicijnen naar de stad te brengen. Je hebt dit alles met een uurtje wel gezien. Kijk voor de actuele openingstijden en prijzen op de website van het tunnelmuseum in Sarajevo.

Bosnie Sarajevo -Tunnel in Tunnelmuseum

Tip: spreek 1 van de betrokkenen

Bij de entree (in het bescheiden souvenirwinkeltje), spraken we een uur lang met Abid Jašar. Tijdens het beleg van de stad reed hij in een oude pick-uptruck door de heuvels om de stad te bevoorraden en materiaal te halen voor de tunnel. Nu is hij eigenaar van het kleine souvenirwinkeltje en verhuurt hij zijn achtertuin als parkeerplaats. Hij raakte niet uitgepraat over de wrok die hij koestert tegen de overheid. De essentie was dat er veel te weinig waardering uitgesproken is voor het werk dat deze groep Bosniers heeft verricht. Ook verafschuwde hij het gebruik van de tunnel door hoge functionarissen ten tijde van de belegering voor het smokkelen van sigaretten, koffie en andere producten waar in de stad vanwege de schaarste veel geld voor kon worden gevraagd. De verkeerde mensen zouden beter geworden zijn van de tunnel.

Hij ondersteunde zijn verhaal met beelden (die hij ons op een oud klein tv’tje liet zien) uit de documentaire The Sarajevo Tunnel (Michael Moller & Slavica Vlahovic) waarin hij zelf ook uitgebreid aan het woord komt. Dit is het mooiste van het museum: er werken/lopen mensen in het museum die zelf hebben bijgedragen aan de bouw van de tunnel en graag bereid zijn om hier over te vertellen.

Bosnie Sarajevo -Ingang Tunnel Museum

Het Tunnel Museum: hoe kom je er?

Het Tunnel Museum zit vlakbij het vliegveld van Sarajevo en ligt op zo’n 12 kilometer vanaf Baščaršija, de oude binnenstad van Sarajevo. Heb je een (huur)auto? Dan is het eenvoudig om het Tunnelmuseum te bezoeken. Het adres is:

Tuneli 1
Ilidža – Donji Kotorac
Sarajevo 71210, Bosnië en Herzegovina

Heb je geen auto? dan kun je het museum ook Sarajevo War Tunnel Tour boeken. Voor meer informatie: zie www.sarajevofunkytours.com.

Met het openbaar vervoer is het museum lastiger te bereiken. Er stopt geen tram en bij mijn weten ook geen bus voor de deur. Je zou dit in je hotel/guesthouse na kunnen vragen. Wellicht is een taxi ook een optie.

Tip 2: als je een beeld wilt krijgen van de benarde positie van Sarajevo tijdens de belegering, dan is een tocht door de heuvels rondom de stad aan te bevelen. Vanaf de heuvels bij de vervallen Olympische Bobsleebaan (1 van de mooiste verlaten plaatsen die ik ooit heb gezien), kun je de stad in het dal zien liggen. Vanaf deze plek werd de stad onder vuur genomen. De gaten van voor de sluipschutters zijn nog zichtbaar. Meer hierover is te lezen in onze blogpost: vergane glorie in Sarajevo.

 

Leave a Comment