Autorijden in Bosnië Herzegovina

Tuzla, Jajce, Mostar, Trebinje, Srebrenica en Sarajevo: een groot deel van Bosnië Herzegovina hebben we per auto verkend. In deze blogpost delen we onze kennis en ervaringen over het autorijden, de verkeersregels en het wegennet in Bosnië Herzegovina.

Het wegennet van Bosnië Herzegovina

De ontwikkeling van het wegennet in Bosnië Herzegovina heeft sterk te lijden gehad onder de oorlog in de jaren negentig. Afgezien van de weg van Sarajevo naar Zenica (tolweg), zijn er geen autosnelwegen in Bosnië Herzegovina te vinden. Er staan wel diverse snelwegtrajecten gepland.

Bosnië Herzegovina is een bergachtig land. Dit houdt in dat er veel bochtige wegen te vinden zijn. Ga er daarom van uit dat je gemiddelde snelheid op de hoofdwegen zo’n 60 tot 70 kilometer per uur bedraagt (je hangt soms een tijdje achter langzaam verkeer wegens beperkte inhaalmogelijkheden). Op bochtige binnenwegen kun je uitgaan van gemiddeld 50 kilometer per uur.

Hoewel de wegen verhard zijn, laat de kwaliteit van het asfalt regelmatig te wensen over. De tweebaanse hoofdwegen zijn over het algemeen redelijk tot goed. De regionale en lokale wegen zijn vaak een stuk minder van kwaliteit. Het asfalt lijkt op deze wegen meer op een lappendeken. Het blijft dan oppassen voor stenen, kuilen en gaten.

Bosnie Herzegovina - Road Banja Luka - Jajce Bosnie Herzegovina - Road Mostar - Trebinje

Een aantal opvallende punten:

Het bij je hebben van een geldig rijbewijs is verplicht in Bosnië. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. De verkeerswet- en regelgeving in Bosnië Herzegovina is vergelijkbaar met die van andere West Europese landen. Men rijdt in Bosnië Herzegovina aan de rechterkant van de weg, het dragen van veiligheidsgordels is verplicht, het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden en het maximale alcoholpromillage is 0.5 promille. Tot zover weinig verschil met dat wat je gewend bent. Toch is niet alles wat betreft het autorijden in Bosnië Herzegovina hetzelfde als in Nederland. We zetten de opvallendste punten op een rijtje:

Autolampen: het is in Bosnië Herzegovina verplicht om altijd de autolichten aan te hebben. Dus ook overdag!

Verkeerslichten: vlak voordat de verkeerslichten in Bosnië op oranje springen, begint het groene licht te knipperen.

Voorrang: het verkeer op doorgaande wegen heeft eigenlijk altijd voorrang. Het komt daarom maar heel zelden voor dat je verkeer van rechts voorrang moet geven. Het naderen van een voorrangsweg wordt niet aangegeven door middel van haaientanden op het wegdek, maar door middel van een stopstreep en een stopbord.

Snelheidscontrole: staat er een bord met een waarschuwing van een flitscontrole langs de kant van de weg? Dan kun je binnen een paar 100 meter een flitskastje verwachten.

Politiecontroles: je ziet regelmatig een politieagent met –auto langs de kant van de weg staan met een stopbordje in zijn hand. Deze controles lijken voornamelijk voor vrachtwagens en bestelbusjes bedoeld. Soms worden ook personenauto’s van de weg gehaald. Wij zijn in Bosnië Herzegovina 1x van de weg geplukt. We hoefden alleen maar het rijbewijs en de groene kaart te laten zien.

Betaald parkeren: ook in Bosnië Herzegovina is het niet vreemd om parkeergeld te moeten betalen. Vooral in Herzegovina bij de bekende plekken wordt parkeergeld gevraagd. In de meeste gevallen komt er iemand bij je die het parkeergeld in ontvangst neemt. H betaald parkeren is niet duur: in de meeste gevallen kom je met 1 KM een heel eind.

Waarschuwingsborden: op bergwegen staan bij scherpe bochten waarschuwingsborden en borden met een maximum snelheid. Wegversmallingen en wegwerkzaamheden worden ook op tijd aangegeven.

De weg is van iedereen: langs en op de wegen kun je van alles tegenkomen. Lopende kinderen, kleine landbouwvoertuigjes en zelfs paard en wagen is er niet ongewoon.

Scholen: het wordt de weggebruiker ruim op tijd duidelijk gemaakt dat je een schoolzone passeert. Op het asfalt staat groot het woord SKOLA afgedrukt en ook de snelheidsborden langs de kant van de weg maken duidelijk dat je het rustig aan moet doen.

Tankstations en reparatiegarages: langs de weg in de buitenwijk van de steden zijn er opvallend veel kleine autowerkplaatsen te vinden. Heb je problemen met je huurauto? Stel dan eerst je verhuurmaatschappij op de hoogte. Er zijn, op de lokale binnenwegen na, genoeg mogelijkheden om te tanken.

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Bosnië Herzegovina is opvallend goed. Op de lokale wegen staan de (grote) steden aangegeven met zwarte letters op gele borden. Afstanden tot de plaatsen staan daarentegen zelden vermeld op de borden. De plaatsen op nieuwe wegwijzers staan in twee schriften vermeld: in het Latijnse schrift en in het Cyrillische schrift.

De bewegwijzering in het oosten van Bosnië, in de omgeving van Srebrenica, is slecht. In deze regio zijn nagenoeg geen borden te vinden. Het is daarom altijd verstandig om een goede wegenkaart bij je te hebben. Een wegenkaart kan ook van pas komen wanneer je de weg wilt vragen naar een bepaalde plaats. De uitspraak van steden is lastiger dan je denkt. Het aanwijzen van je plaats van bestemming is een stuk duidelijker voor degene aan wie je de vraag stelt. Een navigatiesysteem kan je momenteel alleen nog maar helpen op doorgaande wegen.

Door het hele land staan oude binnensteden duidelijk aangegeven door middel van bordjes met Stari Grad erop vermeld (Old Town). Bezienswaardigheden staan over het algemeen ook goed aangegeven. Met name in Herzegovina, het zuidelijke deel van Bosnië, staan de populaire sightseeings door middel van grote bruine borden langs de kant van de weg aangegeven.

Onze ervaring met autorijden in Bosnië

Is autorijden in Bosnië gevaarlijk? Nee, zo hebben wij dat niet ervaren. Wij hebben via ons vaste adres www.eautohuur.nl een auto gehuurd op het vliegveld van Tuzla bij Kapitals Rent A Car. Wij reden in Bosnië Herzegovina dus rond in een auto met een Bosnisch kentekenen. Wij hebben dus geen ervaring met het rijden met een Nederlandse auto in Bosnië en kunnen daarom ook niet zeggen of auto’s met een Nederlands kenteken eerder bij politiecontroles worden staande gehouden.

In Bosnië Herzegovina is het over het algemeen rustig op de wegen. Vooral wanneer je op lokale wegen rijdt kom je weinig overig verkeer tegen. Op de weg tussen Mostar en Trebinje bijvoorbeeld, zijn we bijna geen enkele auto tegengekomen.

Ondanks dat het wegdek veelal nog het meest lijkt op een lappendeken, vonden wij het rijden in Bosnië Herzegovina goed te doen. Dankzij het weinige verkeer op de weg voel je je er niet snel opgejaagd. ‘Gevaarlijke’ situaties (wegversmalling, scherpe bochten, wegwerkzaamheden) staan op tijd aangegeven. Desondanks vinden we het niet aan te bevelen om in Bosnië ’s nachts lange afstanden af te leggen. De wegen zijn niet tot nauwelijks verlicht en het gevaar van een gat in de weg ligt (op lokale binnenweggetjes) altijd op de loer.

Het enige vervelende aan het autorijden in Bosnië Herzegovina vonden wij de onverlichte bergtunnels die je in bergachtig gebied regelmatig tegenkomt. Vanuit het volle zonlicht een pikdonkere tunnel binnenrijden, is niet heel prettig. Het duurt een paar seconde om je ogen aan het donker te laten wennen. Het enige wat je dan kunt doen (wanneer je het daglicht aan het einde van de tunnel niet kunt zien), is op de wegstrepen letten.

Tips voor autohuur in Bosnië Herzegovina

Heb je net als wij een auto gehuurd in Bosnië en wil je met die auto Bosnië verlaten? Maak dit dan kenbaar bij je verhuurmaatschappij! Niet elke verhuurmaatschappij staat dit namelijk toe. Mag je van de verhuurmaatschappij Bosnië verlaten? Zorg er dan voor dat je de groene kaart (verzekeringsbewijs) meekrijgt. Dit moet je aan de douane bij de grensovergang kunnen tonen.

Raak je onverhoopt betrokken bij een aanrijding of ongeval? Blijf dan op de plaats totdat de politie arriveert. De politie voert een analyse uit en vult de papieren in. De verhuurmaatschappij zal dit ook van je verlangen.

8 reacties

 • Olga schreef:

  Beste Jeffrey & Josanne,

  Ik heb 20 jaar door Bosnië gereisd, maar altijd met mijn eigen auto. Volgende week ga ik voor het eerst met het vliegtuig, en ben ik van plan een auto te huren. Nu hoor je de laatste tijd veel over torenhoge rekeningen van autoverhuurmaatschappijen die onnodig hoge bedragen van je visa card aftrekken om schade die niks voorstelt etc… Via wie hebben jullie gehuurd? Ik vlieg ook op Tuzla, dus ik denk dat alle maatschappijen uiteindelijk bij Kapitals inkopen… Wat is jullie ervaring met dit bedrijf? Hoeveel was het eigen risico en hebben jullie dat afgekocht?

  Een snelle reactie zou ik zeer op prijs stellen. Hvala!

  • Reisbloggers schreef:

   Beste Olga,

   Er zijn op het vliegveld Tuzla een aantal autoverhuurmaatschappijen vertegenwoordigd. Wij hebben de auto gereserveerd via de website http://www.eautohuur.nl. Dit is als het ware een zoekmachine voor autoverhuur voor (zo’n beetje) alle landen en alle locaties ter wereld. Zoals je ziet wanneer je zoekt op autohuur op het vliegveld van Tuzla, komen er meerdere verhuurmaatschappijen naar voren. Waarom wij voor Kapitals hebben gekozen? Omdat we Bosnie wilden verlaten en niet elke verhuurmaatschappij staat dit toe. Kapitels wel (moet je het van te voren even aangeven, dit kun je het beste doen door te bellen met eautohuur of aan te geven tijdens de online reservering).

   Ik weet niet precies wat het eigen risico was van de auto die we bij Kapitals hebben gehuurd. Ik meende dat de medewerker iets mompelde van 300 euro of 600 euro, maar dat kunnen we ook verkeerd hebben verstaan. Dit maakte voor ons ook niet uit, aangezien wij het eigen risico hebben/hadden afgekocht. Dit kan heel eenvoudig via http://www.eautohuur.nl door te kiezen voor het schaderestitutieplan. Het Schadekosten Restitutieplan dekt u in het geval dat er iets misgaat en uw eigen risico wordt gebruikt om voor schade te betalen. Dit bedraagt voor de autohuur op het vliegveld van Tuzla bij Kapitals Rent a Car slechts 3,69 euro per dag. Ter plekke het eigenrisico afkopen is bijna altijd een stuk duurder. Het is dus aan te raden om dit vooraf te doen. Je moet de auto dan wel via eautohuur.nl huren en het vinkje bij het schaderestitutieplan aanzetten!

   In het verleden hebben we vaker een auto gehuurd via eautohuur en zijn er zeer tevreden over. De prijzen zijn zeer scherp (veelal goedkoper dan rechtstreeks boeken bij een verhuurbedrijf). Wanneer je een offerte aanvraagt, wordt je vanzelf binnen enkele dagen gebeld. Hierdoor hebben wij een contactpersoon binnen eautohuur waar we vragen aan kunnen stellen of een boeking kunnen maken. Ik zal u dit mailadres doormailen.

   Wat betreft de verhuurmaatschappij Kapitals Rent a Car: we kregen een mooie en goede Skoda Fabia mee. We zijn netjes geholpen. We hadden alleen de auto een dag voordat we hem inleverden gewassen. Dit moest echter op dezelfde dag als je de auto terugbrengt. We moesten daarom 10 KM betalen. Deze voorwaarde staat ook op het verhuurcontract, maar aangezien dit alleen in het Bosnisch was, konden we dat niet lezen/begrijpen.

   Wij hopen dat u met deze informatie bent geholpen. Mocht u meer willen weten, dan horen we het graag. Misschien kunnen we u dan nog verder helpen!

   Greetz,
   Reisbloggers

  • An schreef:

   Beste Olga,

   Je schreef in je stuk dat je veelal met je eigen auto bent gaan reizen. Ik mag aannemen dat je dan meer de aandacht trok gezien net feit je met een nederlands kenteken rondreed.
   Ik las namelijk in de info van ministerie van buitenlandse zaken dat er in Bosnia berovingen plaatsvinden bij rustige parkeerplekken en met een buitenlands kenteken lijkt het me dat je dan toch die aandacht onbewust trekt. Anders dan in bijvoorbeeld west europese vakantielanden.
   We willen graag met onze 3 kinderen in eigen auto een reis naar Sarajevo maken. Alle adviezen / tips zijn welkom.

 • Hans schreef:

  Beste Reisbloggers,

  dank voor de artikelen over Bosnië. Alhoewel ik er 2 jaar geleden nog 2 weken geweest ben, toch een fijn naslagwerk voor ‘hoe zat het ook alweer’.

  Een aanvulling wil ik nog wel geven voor de reiziger die voor het eerst naar Bosnië gaat; jullie statement ‘het verkeer is niet gevaarlijk in Bosnië’ wil ik toch wat ontkrachten. Misschien niet in vergelijking met de andere landen waar jullie al waren, maar voor de nietsvermoedende West- Europeaan wel iets om rekening mee te houden; Houd altijd je ogen op de weg, 2 handen aan het stuur en voeten klaar bij zowel het gas- en rempedaal.

  Dit is natuurlijk een enorme open deur, maar mijn ervaring is dat door de combinatie van snel en langzaam verkeer en zuidelijk temperament bij een deel van de bestuurders ik regelmatig met drie naast elkaar reed op een tweebaansweg.

  Slecht getimede inhaalacties van zowel tegenliggers of achterliggers die nog nét een paar kilometer per uur harder willen zijn eerder regel dan uitzondering met als gevolg 2 noodstoppen en 3 keer met de wielen in de berm in 2 weken.

  Niets om je door tegen te laten houden, dus ik vertrek volgende week weer voor 10 dagen, maar de radio, telefoon (en de kaart!) blijven onaangeroerd tijdens het rijden!

  gr, Hans

  P.S. beter niet te hard rijden; er wordt regelmatig ook met laser gecontroleerd en de boete mag officieel niet met cash betaald worden om corruptie tegen te gaan. Pinnen/credit card is ook geen optie, Bosniërs betalen met een cheque. Dit kan zomaar zorgen voor een ritje naar het dichtstbijzijnde politiehoofdkantoor om dáár cash te betalen (1,5 uur terug op de route in Sarajevo in ons geval). Uiteindelijk met invullen van 5 formulieren en een schriftelijke verklaring van de agent dat hij het geld écht af zou geven op het politiebureau, mede ondertekend door ons en 3 andere politieagenten, hebben we toch met KM kunnen betalen en onze reis kunnen vervolgen.

  • Anna schreef:

   Beste Hans,

   Wij vertrekken dit weekend naar Sarajevo voor een bezoek aan de stad. Is het wel aan te raden om.met eigen auto te gaan?
   Met vriendelijke groet,

   Anna

 • Adam Angelina schreef:

  Beste reisbloggers,
  Heeft iemand ervaring met reizen met openbaar vervoer, trein of bus?
  Welke ervaringen zijn er bij grensovergangen?
  Hoor ik graag,
  Angelina

  • reisbloggers schreef:

   Wij hebben geen negatieve ervaringen gehad bij de grensovergangen (we reden in een huurauto met Bosnische platen). We hebben geen ervaring met het openbaar vervoer in Bosnie. Misschien dat iemand anders dat hier heeft?

 • […] de voorbereiding las ik een blog op reisbloggers.nl en kan de volgende punten […]

Leave a Comment