7 Redenen om Bosnië Herzegovina als reisbestemming te kiezen

Bosnië Herzegovina: een land worstelt met haar verleden. Het land staat niet te boek als een (populaire) reisbestemming. Onterecht, zo vinden wij. In deze blogpost kun je 7 redenen lezen waarom een bezoek aan Bosnië Herzegovina juist wel de moeite waard is!

Bosnië Herzegovina wordt overschaduwd door het veel populairdere buurland Kroatië. Bosnië Herzegovina worstelt nog steeds met een vrij negatief imago.´Wie gaat er nu naar Bosnië, wat moet je daar toch zoeken? Naar zulke landen ga je toch niet heen’. Dat was een veel gehoorde reactie op onze vakantieplannen eerder dit jaar. Hoe kan dat toch, dat een land zo veel bedenkingen opwekt?

Wanneer je naar de recente geschiedenis kijkt van Bosnië Herzegovina, waren de reacties misschien ook niet zo heel raar. In tegenstelling tot buurland Kroatië, is het Bosnië Herzegovina, nog niet gelukt om het verleden van zich af te schudden. Het imago van Bosnië Herzegovina wordt nog steeds sterk beïnvloed door de oorlog in de jaren negentig. De sporen van deze oorlog zijn in het land ook nog duidelijk zichtbaar. In de groene heuvels zijn nog veel ruïnes van huizen te zien, er zijn nog vele mijnenvelden verspreid over het land en in Sarajevo zie je de kogelgaten nog in veel gebouwen zitten. Ondanks het zware verleden, is de blik van Bosnië Herzegovina naar de toekomst gericht. Het kan dan ook niet anders dan dat het land de komende jaren steeds meer toeristen uit westerse Europese landen zal verwelkomen. Waarom? Er is niet 1 goede reden aan te geven. Het is juist de combinatie van veel dingen dat een verblijf  in Bosnië Herzegovina zo prettig maakt. Wij geven in deze blogpost 7 goede redenen om Bosnië Herzegovina te bezoeken!

#1 | Prachtige natuur

Groene landschappen, heuvels, bergen, bossen en zelfs een korte kustlijn: Bosnië Herzegovina heeft het allemaal. De natuur in Bosnië Herzegovina is in 1 woord geweldig. De bergen zijn weliswaar niet spectaculair hoog, maar de groene landschappen (gevarieerd van heuvel- tot bergachtig) zorgen ervoor dat je met heel veel plezier rondrijdt door het land. Je hebt schitterende uitzichten over groene valleien en je rijdt over wegen langs riviertjes door diepe kloven. Het mooie is: het is er rustig. Heel rustig. Buiten de hoofdwegen rijdt er maar weinig verkeer en je hebt dus alle tijd op je auto even stil te zetten om te genieten van de uitzichten.

Bosnie Herzegovina - Uitzicht natuur (1) Bosnie Herzegovina - Uitzicht natuur (2)

#2 | Terug in de tijd

Het leven lijkt in Bosnië Herzegovina te draaien om de meer eenvoudige dingen. Of je nu in Sarajevo loopt of in de auto door kleine dorpjes rijdt: het leven lijkt er op een vredige manier in een traag tempo te gaan. Mensen op het afgelegen platteland houden zich verre van het wat drukkere stadsleven. Men verbouwt zelf voedsel en zorgt goed voor de koeien en schapen.

Bosnie Herzegovina

#3 | Het is goedkoop

Bosnië Herzegovina is goedkoop. Prijzen voor een overnachting, eten en vervoer liggen een stuk lager dan in West-Europese landen. Een overnachting in een goed guesthouse/hotel kost zo’n 15 Euro per persoon. Bijna alle bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken en voor nog geen 5 Euro per persoon kun je heerlijk uit eten. Het hebben van een laag prijsniveau is weliswaar niet direct een reden om een land te bezoeken, maar het is uiteraard wel een plezierige bijkomstigheid.

#4 | Vlees, vlees en nog eens vlees

Omdat je voor een paar Euro al uitgebreid uit eten kunt, is het aanlokkelijk om de Bosnische keuken flink uit te proberen. Ben je liefhebber van vlees? Dan zit je in Bosnië goed! Het belangrijkste van de maaltijd in Bosnië Herzegovina is namelijk vlees. Veel vlees. De verhouding tussen vlees en bijgerecht is in Bosnië omgekeerd in verhouding met wat je in Nederland gewend bent: je krijgt er een klein beetje patat/aardappeltjes en een hele hoop vlees dus.

Bosnie Herzegovina - Eten Vlees vlees vlees (1) Bosnie Herzegovina - Eten Vlees vlees vlees (2)

5# | Interessante steden

Bezienswaardigheden Herzegovina - Rondrit Herzegovina (2)Naast de schitterende natuur, heeft Bosnië Herzegovina ook een paar interessante steden. In Mostar en Sarajevo, beide behorend tot de bekendste steden van het land, zie je veel Ottomaanse invloeden. Mostar, het centrum van Herzegovina, staat voornamelijk bekend om de Stari Most, 1 van de bekendste bruggen van Europa. Mostar ligt in Herzegovina, het zuidelijke deel van het land. Herzegovina is wat populairder onder toeristen. Dit komt omdat er vanuit Kroatië dagtrips worden georganiseerd (per bus) langs de highlights van dit deel van Bosnië Herzegovina. Naast Mostar vind je in dit gebied ook de tekija in Blagaj, het historische stadje Počitelj en de Kravice watervallen. In de bogpost: het mooiste van Herzegovina, hebben we een autoroute gemaakt die je langs de highlights van dit deel van Bosnië leidt.

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië Herzegovina, is een stuk groter dan Mostar maar nog steeds heel eenvoudig te voet te verkennen. Het is leuk om in het oude stadscentrum Bašcaršija door de smalle en hobbelige straatjes te lopen. Sarajevo ligt verscholen tussen de heuvels. Wil je een mooi uitzicht hebben over de hele stad? Maak dan de klim naar Yellow Fortress, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over Sarajevo.

Bosnie Herzegovina - Uitzicht op Sarajevo vanaf Yellow Fortress

Uiteraard zijn er meer steden in Bosnië Herzegovina die de moeite waard zijn om te bezoeken. In het midden van het land ligt bijvoorbeeld het stadje Jajce. Wij vonden dit het mooiste plaatsje in centraal Bosnië. Het stadje Jajce is gebouwd tegen een heuvel. Op de top ligt een oude burcht en op de voorgrond stort het water van de rivier de Pliva zich 17 meter naar beneden.

 Waterval Jajce

#6 | Je voelt je welkom in Bosnie Herzegovina

Het toerisme in Bosnië Herzegovina staat (wederom) in de kinderschoenen. Dankzij de oorlog is het aantal West Europese bezoekers dat het land bezoekt, fiks gedaald. Dit heeft wel een groot voordeel: je hebt geen last van opdringerige verkopers die je van alles willen aansmeren en er zijn geen mensen die geld uit je zak willen kloppen: Welkom in Bosnië Herzegovina! Elke persoon aan wie wat we wat moesten vragen (jong, oud, man, vrouw: het maakte niet uit), was bereid ons te helpen als we bijvoorbeeld de weg naar… vroegen. Mensen stellen het oprecht op prijs dat je hun land bezoekt en interesse hebt in hun cultuur en geschiedenis. Men wil graag de vooruitgang laten zien en het negatieve beeld veranderen dat bij veel mensen heerst.

7# | Indrukwekkende recente geschiedenis

Hoewel de Bosnische burgeroorlog in 1995 is geëindigd, is nog steeds niet alles volledig hersteld. Op de wegen tussen de steden wordt je nog steeds geconfronteerd met de verwoestingen van de oorlog. Is dat mooi om te zien? Nee, dat uiteraard niet. Het voelt behoorlijk ongemakkelijk als je ziet, leest en hoort wat er zich daar heeft afgespeeld. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Een oorlog kan al een tijd geleden zijn beëindigd (1995), maar de verwoestingen blijven jarenlang zichtbaar. In de heuvels van Sarajevo kun je een glimp van de vergane glorie opvangen. Ooit waren alle ogen van de wereld op dit gebied gericht. In 1984 werden in Sarajevo namelijk de Olympische Winterspelen georganiseerd. De bobsleebaan en de skischansen vertonen nu de littekens van de oorlog.

Sarajevo Bobsled track (2)

Voor wie meer wil weten over de oorlog, is een bezoek aan de ’11/07/95 Gallery’ en het Tunnelmuseum in Sarajevo aan te raden. De ’11/07/95 Gallery’ is een tentoonstelling met tal van foto’s en filmmateriaal over de belegering van Sarajevo en de gruwelijke gebeurtenissen in Srebrenica. Net buiten de binnenstad, naast het vliegveld van Sarajevo, vind je het Tunnelmuseum. In dit museum staat de tunnel centraal waardoor Sarajevo tijdens de oorlog bevoorraad kon worden. Feitelijk diende deze 800 meter lange tunnel als levensader voor de stad.

Sarajevo - Tunnelmuseum

Onbekend maakt onbemind?

Bosnië Herzegovina behoort volgens ons tot de meest ondergewaardeerde bestemming van Europa. Ook de schoonheid van de omringende landen (Montenegro en Servië) wordt zwaar onderschat.  Dit heeft 1 groot voordeel: het land wordt niet door toeristen overspoeld. Gaat dat in de nabije toekomst gebeuren? Dat valt nog te bezien. Bosnië Herzegovina heeft een flinke achterstand opgelopen op bijvoorbeeld Kroatië en het is de vraag of dit nog volledig in te halen valt. Het is wel te verwachten dat Bosnië Herzegovina in populariteit zal gaan toenemen.

 Wat zijn jou redenen om Bosnië Herzegovina wel of niet te bezoeken?

17 reacties

 • Frank schreef:

  Fantastisch land!
  Lieve mensen; gezelligheid kent geen tijd!

 • Glenn schreef:

  Bedankt om al jullie moeite hier in te stoppen! Ik kopiëer wat zaken om uit te proberen, dit weekend vertrek ik naar daar. Eerst iemand afzetten in Sarajevo, dan iemand oppikken in Servië, en dan rondreizen in Bosnië. Nog geen flauw idee waar we naartoe gaan, we spreken wel wat locals aan, en volgen jullie tip: we kopen daar een landkaart en kompas!
  We boeken niets vooraf, en vinden wel slaapplek of zetten een tent op. Als jullie interesse hebben hou ik daarover contact, of kunnen we een paar locaties/adressen wisselen. Die heb ik ook voor China, Indië, Nigeria, Marokko en Israel. Meestal reis ik zonder plan, dus komen we vaak op onbekend terrein en leuke ongerepte plekken.

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Glenn,

   We zouden het idd leuk vinden om contact te houden!
   Pas op met mijnen in Bosnië, die liggen aan de kant van de weg. Dus niet overal je tentje opzetten.

   Heel veel plezier tijdens jullie aankomende reis!!

 • Vildan Korjenic schreef:

  Hallo Reisbloggers,

  Wat een leuk stuk hebben jullie over mijn vaderland geschreven. Ik kom er zelf regelmatig en vind het ook hét onderschatte land van Europa. Er is zoveel te doen en moois te zien in Bosnië en Herzegovina.

  Zelf heb ik al twee jaar op rij vrienden er naar toe meegenomen en ook zij waren razend enthousiast en komen er dan ook graag. Steeds meer mensen vragen me er naar. Denk er aan om iets op te zetten samen met een Bosnische vriend die een reisbureau in Bosnië heeft. Op die manier wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de opbouw van het land.

  Veel plezier bij jullie volgende reis!

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Vildan,

   Bedankt voor je reactie! Wij zijn inderdaad erg positief over Bosnië Herzegovina en we proberen er ook andere mensen warm voor te maken. Leuk idee! Laat je het ons weten als je het plan werkelijkheid laat worden. Ben benieuwd!

   Groetjes,

 • Miranda schreef:

  Wat een leuke reisblog! Wij gaan in juni vanuit Dubrovnik naar Bosniê Herzegovina, Montenegro, Kroatië en …. wie weet. Bosnië Herzegovina lijkt me prachtig.
  Na het lezen van jullie blog nóg meer zin om te genieten van wat we gaan tegenkomen.

  Dank voor het delen van jullie verhalen.

  Gr. Miranda

  • reisbloggers schreef:

   Bedankt voor je leuke reactie! :). En alvast een hele fijne reis gewenst!

  • Anke schreef:

   Wij gaan deze rondreis ook maken, Kroatië, Bosnië Hercegovina en Monte Negro. Heb je nog tips en hoe is de reis bevallen?

  • Cliff schreef:

   Wij gaan ook eind juni vanuit omgeving dubrovnic met huurauto naar mostar en watervallen kravica.
   Vraag me alleen af in hoeverre de politie echt zo corrupt is.
   Begreep dat sleepkabel in auto verplicht is in Bosnië

 • Lieve schreef:

  Hallo reisbloggers,

  Wij vertrekken deze zomer met onze vier zonen voor vier weken naar Bosnië.
  We zijn zeer benieuwd maar horen soms verhalen over het gevaar van de landmijnen.
  We reizen met de auto. Meestal kamperen we in de vrije natuur maar is dat gezien de landmijnen veilig? Of toch beter campings op zoeken?
  Hebben jullie hierover wat informatie? en/of tips?

  Alvast bedankt
  Lieve L

  • Fred schreef:

   Hoi Lieve, de meeste plekken met mijnen zijn netjes aangegeven met bordjes.
   Daar komt nog bij als je erop gaat staan de kans tot exploderen klein is na 23 jaar.
   T is en blijft een explosief dus NOOIT gokken.
   Campings heb ik nog niet ontdekt daar
   Pak gewoon een hotel , zijn de kosten niet.
   Vergeet niet dat t daar wemelt van de zwijnen en die vormen een groter gevaar dan de mijnen.

  • kim schreef:

   Hoi!

   Voor onze aankomende reis ben ik info aan het verzamelen welke plekjes we deze keer in Bosnie willen gaan bezoeken (daarom kom ik op deze site) We hebbem de afgelopen jaren diverse tripjes gemaakt in Bosnie.. Ik wil dan ook opmerken dat er toch echt wat campings te vinden zijn: https://www.eurocampings.nl/bosnie-herzegovina/
   Niet allemaal even luxe, maar leuk is het overal.

   Groetjes,
   Kim

 • Christine schreef:

  Wat een leuke blog!!
  We hebben sinds een half jaar een kleine camper en zijn op zoek naar mooie bestemmingen.
  Nu ik dit heb gelezen krijg ik heel veel.zin dit mooie land te bezoeken.
  Zijn er mensen die er een vakantie met de camper hebben doorgebracht?

 • Olivier schreef:

  Hoi!
  Vraagje: waar is die mooie linker foto onder het kopje #1 | Prachtige natuur genomen??
  Groet Olivier

 • Fatima schreef:

  Beste,

  Ik heb intresse om te gaan maar weet niet goed hoe ik moet boeken voor verblijf?
  Iemand tips en info? Ben van Belgie en wil met mijn gezin gegaan.
  Hoe lang kun je best gaan? Is drie a vier dagen genoeg?

  Met vriendelijke groet,
  Fatima Maftouhi

Leave a Comment