Vietnam: De algemene indrukken

Ons verblijf in het tweede land van onze reis door zuid oost Azië zit erop. Van 28 september tot en met 24 oktober trokken we samen van Noord naar Zuid Vietnam. Tijd om weer het één en ander op een rijtje te zetten.

We zijn hier en daar afgeweken van onze oorspronkelijke reisplannen. We konden een goedkoop vliegticket boeken van Da Nang naar Saigon en hebben daarom Nha Trang overgeslagen. De voornaamste reden was om tijd te winnen en Nha Trang leek ons bij nader inzien geen hele mooie bestemming. Daarnaast zijn we niet via de Mekong naar Cambodja gereisd, maar hebben we de bus gepakt van Saigon naar Phnom Penh.

Als je ons vraagt: waarover hebben jullie je het meest verbaasd? Dan is één van de eerste dingen die ons te binnen schieten: het chaotische verkeer. Doordat we vrij veel over de weg hebben gereisd, hebben we de meest vreemde en gevaarlijke taferelen gezien: tegenliggers terwijl er gescheiden rijbanen zijn, inhaalmanoeuvres in onoverzichtelijke bochten (en als het in de bergen dan nog even kan langs een afgrond). De kinderen steken hier gewoon de weg over zonder uit te kijken. Op zich is het niet heel gek dat ze zo oversteken want hun ouders, opa’s en oma’s en al het andere volk doet dit immers ook. Het komt dan ook regelmatig voor dat we strak in de gordel zaten. Een gordel om is een eerste vereiste hier. Als je niet voor een persoon hoeft te remmen, dan kan het in de afgelegen gebieden zijn dat er een kip, varken of buffel oversteekt. De wegen zelf zijn op sommige stukken vrij slecht, er zitten soms diepe kuilen in de weg die het afremmen waard zijn.

DSC07150Het record aantal personen op een scootertje dat wij hebben gezien, bedroeg 4 volwassen mannen. Het grootste aantal varkens dat wij achterop een scooter hebben gezien, was 8 stuks. De chauffeurs rijden overigens niet te hard in en rondom de steden. Ook hier heeft de verkeerspolitie met de snelheidsmetingen zijn intrede gedaan. Het inhalen en spookrijden is hier overigens nog steeds volledig ingeburgerd en ook de politie kijkt hier niet raar van op. Vietnam probeert door middel van meer (snelheids)controles het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Dit lijkt ook wel nodig, want het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Vietnam bedraagt zo’n 14.000 (op een inwoneraantal van een dikke 90 miljoen)! Ter vergelijking: in Nederland vallen jaarlijks zo’n 650 dodelijke slachtoffers.

Je ziet van allerlei voertuigen rijden, maar ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is een goed werkende claxon en die wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Daar waar de claxon in Nederland veelal als agressiemiddel wordt gebruikt, betekent het hier niets minder dan: ik kom er aan! Wanneer je een toeter achter, naast of voor je hoort, is het de bedoeling dat je geen onverwachte bewegingen maakt. Loop gewoon rustig door of ga even stil staan. Hierdoor kan de chauffeur makkelijk om je heen rijden en kun jij je weg weer vervolgen.

In China hadden we al heel wat chaotische taferelen in het verkeer meegemaakt, maar hier in Vietnam is het nog net een stapje erger. In Nederland leren de ouders de kinderen om eerst naar links, dan naar rechts en dan nogmaals naar links te kijken, alvorens je de weg oversteekt. Komt er geen verkeer aan? Dan kun je veilig oversteken.

Chaos in SaigonIn Vietnam gaat dat heel anders. In de steden wemelt het van brommertjes  en scooters. In Saigon bijvoorbeeld, wonen bijna 9 miljoen mensen en het aantal scooters en brommers bedraagt samen zo’n 6 miljoen. Je kunt je dus wel voorstellen dat, wanneer je de weg wilt oversteken, je naar links en naar rechts kun blijven kijken wat je wilt, maar een rustig moment om over te steken zul je niet vinden. “Kennen ze in Vietnam dan geen zebrapaden?” zul je misschien denken. Ja, die zijn hier en daar wel te vinden. Deze dienen in de praktijk echter meer ter decoratie van het wegdek en garanderen geen rustige oversteekplaats.

Hoe kom je dan aan de overkant van de weg? Heel simpel: door gewoon de straat over te steken. Iets dat je dan in elk geval niet moet doen, is zo hard mogelijk naar de overkant lopen of tijdens het oversteken een onverwachte beweging maken. Het belangrijkste is om  langzaam in een rechte lijn van de ene kant van de straat naar de andere te lopen. De brommers, scooters, cyclo’s, taxi’s, bussen en alle andere voertuigen (en variaties hierop) rijden allemaal voor of achter je langs. Als je voor de eerste keer oversteekt denk je: ik hoop maar dat we een goede reisverzekering hebben. Maar eerlijk is eerlijk, het went! Ter illustratie hebben we het volgende filmpje gemaakt waar Jeffrey via een zebrapad de weg oversteekt:

Als je zelf aan het lopen bent, ziet het er zo uit (gefilmd met de camera op buikhoogte):

Iets dat we naast het chaotische verkeer ook zeker zullen onthouden, is de manier van leven van de etnische minderheden in het afgelegen noorden van Vietnam. Tijdens onze rondreis door de noord oostelijke provincies hebben we hier een goed beeld van kunnen krijgen. Het toerisme is hier nog onbekend en het lijkt of je in dit gebied terug bent in de tijd, hoewel de mobiele telefoons hier ook al sterk in opmars zijn. De mannen en vrouwen bekijken ons net zo nieuwsgierig als wij hen. Het enige verschil is dat ze soms ongegeneerd aan ons gingen zitten om te voelen alsof we misschien buitenaardse wezen zouden zijn.

Op veel plaatsen is het erg toeristisch. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsjes Hue en Hoi An. Hier wordt dan ook volop op ingespeeld door de bevolking. In Hoi An hoor je voortdurend: Do you want to buy something? of: “do you want to go with me to my shop, very cheap”. Het viel ons ook op dat bijna iedereen dezelfde reisroute heeft en dat iedereen dus allemaal (met de lonely planet gids in de hand) achter elkaar aan hobbelt. Gelukkig hebben we het noorden van Vietnam op een manier bezocht waardoor we in 11 dagen tijd nog geen 10 andere (westerse) toeristen zijn tegengekomen. We waren in deze gebieden wel een bezienswaardigheid. Af en toe voelden we ons behoorlijk ongemakkelijk als er mensen aan je begonnen te zitten of onderling over ons aan het praten (of schreeuwen) waren, maar dat hadden we er graag voor over.

Omdat we niet kunnen kiezen wat we het mooiste vonden in Vietnam tijdens ons bezoek, staan onderstaande hoogtepunten op willekeurige volgorde.

De lokale markten

Elke plaats of dorp heeft een zogenoemde “Daily Market”. Op bepaalde dagen (datums worden veelal vastgesteld aan de hand van de maankalender), is er een grote markt waar mensen vanuit de wijde omtrek hun spulletjes verkopen of kopen.  Op de markten is van alles te koop: van elektronica en kleding tot voedsel en levende have. Vooral de vlees en vis afdeling vonden wij telkens een bezoekje waard. Als je de uitgestalde stukken vlees ziet, denk je al snel: daar wordt je hartstikke ziek van als je dat eet. Bedenk wel dat de dieren vlak voor het begin van de markt zijn geslacht. Verser kan dus eigenlijk niet! Het vlees dat in de eettentjes wordt verkocht, is allemaal afkomstig van deze marktjes. Wij vonden de traditionele markt in Lung Pinh (gelegen tussen Ha Giang en Meo Vac) het mooiste. Hier kwamen verschillende etnische minderheden bij elkaar om hun in en verkopen te doen.

 [nggallery id=14]

Schitterende ongerepte natuur

De natuur in Vietnam is van ongekende schoonheid. De schone berglucht en de groene omgeving is een verademing als je een tijdje in de stad bent geweest. Het is schitterend om de wolken tussen de bergen te zien drijven of de zon onder te zien gaan. Het is niet overal zo schoon en groen in Vietnam. De bevolking in de grotere plaatsen zijn niet echt zuinig op de natuur gooien regelmatig de rommel van zich af. Plastic en blikjes gaan zo de rivier in en wordt met de stroming meegenomen om ergens verderop te blijven liggen. Dit is erg jammer!

[nggallery id=16]

Het leven van de etnische minderheden

Het is alsof we jaren terug in de tijd gingen. De manier waarop de mensen in de bergdorpjes in het noorden van Vietnam leven, kennen wij alleen nog uit de geschiedenisboeken. Er wordt geploegd met buffel en eg waar de boer dan achteraan loopt. Elk rijstzaadje wordt met de hand in de grond gestopt en elk aren wordt met de hand leeg geslagen. Alles wordt op de rug gedragen, zoals bossen hout, lege aren, flessen water en noem maar op. Ondanks dat er veel scootertjes zijn, doen de meeste mensen hier alles lopend. Dit houdt in dat men soms kilometers lopen met een zware vracht op de rug.

 [nggallery id=15]

Sfeervolle plaatsje Hoi An

Straatjes in Hoi AnDe meeste (kleinere) plaatsjes in Vietnam zijn gelegen langs een drukke weg en hebben geen leuke straatjes of binnenstad. Het plaatsje Hoi An heeft dit alles wel en wij vonden het erg leuk om hier een aantal dagen te verblijven. Je kunt hier heerlijk eten in een van de vele restaurantjes en als je genoeg hebt van de drukte, kun je deze ontvluchten door naar het vlakbij gelegen strand te gaan. Wij verbleven 3 nachten in dit stadje.

.

.

Lekker eten

Het eten van Vietnam is geweldig. De basis van een maaltijd is rijst. Aanvullend worden er tal van gerechten geserveerd. Wij kozen meestal voor vlees: varken, rund, kip of eend. Josanne heeft ook bijenlarve en varkensdarm geprobeerd. We hebben zowel gegeten in straatstalletjes, eetschuurtjes en restaurantjes. Het eten heeft ons overal erg goed gesmaakt en we hebben, op één dag na, beide geen maagproblemen ondervonden.

Route cambodjaHet volgende land dat op onze reisplanning staat, is Cambodja. We beginnen in de hoofdstad Phnom Penh en vandaaruit gaan we naar Siem Reap om de tempels van Ankor te bekijken. Siem Reap (A) zal ook de start zijn van een 6 daagse tour door het noord oosten van Cambodja op een soortgelijke manier als dat we hebben gedaan in het noord oosten van Vietnam: per 4×4 auto en chauffeur. We zullen via Kratie (B), Banlung (C), Stung Treng (D)en de tempel van Preah Vihear (E)weer eindigen in Siem Reap.

Mochten jullie als lezer zelf nog vragen hebben, dan horen we deze in de onderstaande reactiemogelijkheid graag!

4 reacties

 • Gerben en Elise schreef:

  Hoi,

  Het fotoboek van Thailand is af hoor Josanne, die kun je dan inderdaad bekijken. Wij hebben jullie foto’s bekeken in dit reisverslag. Prachtig!
  En tjonge zeg, wat een chaos in het verkeer. Leuk dat jullie daar filmpjes hebben gemaakt. We waren een hele tijd aan het lezen. Gerben heeft bijna 2 uur nodig met Elise, met al die verhalen. Intussen heeft Elise een schorre stem van het voorlezen en is Gerben al klaar met de afwas!

  Volgende week lezen we jullie nieuwe verhalen weer!

  Groeten

 • Gerrit en Ria schreef:

  Hoi J & J

  Bedankt voor jullie smsje. Heb een leuke dag gehad. s,avonds de familie.
  Wat jullie meemaken is ook erg leuk. Hou het van dag tot dag bij.
  Wens jullie een goede reis en veel plezier in Cambodja. Wat is zo lees moeten jullie niet te veel eten want dan komen jullie tonnetje rond terug.
  Het is telkens hier gegeten. Toen daar gegeten . Het eten is een heel dilemma lijkt me. Pas goed op met oversteken. Levens gevaarlijk.
  We wensen jullie nog heel veel plazier.

  gr. Gerrit en Ria

 • Adri schreef:

  Hallo J en J,

  Prachtig jullie verhalen en foto’s
  Veel plezier in Cambodja en op de tour door het binnenland.
  Geniet ervan en tot het volgende verhaal.

  Groetjes van n’Banis.

 • Opa en Oma schreef:

  Hallo kids jullie zijn alweer in Cambodja wat een gereis toch,maar wel heel mooi.Nog veel reis plezier samen.
  Wat een mooi foto’s en filmpjes ook die in het zwembad geweldig.
  En Jeffrey steek maar niet meer over veel te gevaarlijk.
  xxx opa en oma

Leave a Comment