Het verkeer in Vietnam: een cursus veilig oversteken

Drukte en chaos, dat is de kortste beschrijving van het verkeer in Vietnam. Bekijk onze impressie van het verkeer in Ho Chi Minh City en we geven je een cursus veilig oversteken in Vietnam.

Wist je dat er niet altijd verkeersregels nodig zijn om te voorkomen dat verkeersdeelnemers op elkaar botsen? Ho Chi Minh City (Saigon), een stad met 7 miljoen inwoners, bevestigt dit. In een onophoudelijke stroom rijden er miljoenen motor- en scooterrijders met een hoop getoeter, maar zonder scheld of agressieve gebaren, dwars door elkaar heen. En het opmerkelijkste is: je ziet er zelden een botsing.

Onder het mom van: ‘beelden zeggen meer dan duizend woorden’, hebben we een filmpje gemaakt van het verkeer in Ho Cho Minh City:

In Vietnam zie je in het verkeer de meest vreemde en (in westerse ogen) gevaarlijke taferelen: spookrijders op wegen met gescheiden rijbanen, inhaalmanoeuvres in onoverzichtelijke bochten (in de bergen vaak nog net langs een afgrond), volgepakte scootertjes en overstekende voetgangers die dwars door het verkeer lopen. Het komt dan ook regelmatig voor dat je je adem even inhoudt en denkt: als dat maar goed gaat… Niet alleen in de stad is het opletten geblazen. In de ver weg gelegen buitengebieden is de drukte niet het grootste probleem. Het grootste gevaar komt hier van de slechte wegen en de loslopende kippen, varkens en buffels.

De scooter, brommer en motor is verreweg het populairste vervoersmiddel in Vietnam. Scooters zijn niet alleen een vervoersmiddel voor de mens, maar het wordt ook gebruikt als transportmiddel. Er wordt, zoals je op onderstaande foto’s ziet, van alles op de brommertjes vervoerd:

Verkeer Vietnam (2) Verkeer Vietnam (3) Verkeer Vietnam (4) Verkeer Vietnam (5)

Het is opvallend dat er in en buiten de steden niet hard wordt gereden. Voor een deel komt dit door de drukte. Een andere belangrijke oorzaak is dat ook in Vietnam de verkeerspolitie met de snelheidsmetingen zijn intrede gedaan. Het inhalen en spookrijden is in Vietnam overigens nog steeds volledig ingeburgerd en ook de politie kijkt hier niet raar van op. Vietnam probeert door middel van meer (snelheids)controles het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Dit lijkt ook wel nodig, want het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Vietnam bedraagt zo’n 14.000 op een inwoneraantal van een dikke 90 miljoen. Een schril contrast met Nederland: hier vallen jaarlijks zo’n 650 dodelijke slachtoffers op een bevolking van ruim 16.5 miljoen. Ter vergelijking: Vietnam telt dus in vergelijking 4x zoveel verkeersslachtoffers per jaar.

Lekker toeteren

Je ziet in Vietnam allerlei voertuigen rondrijden, maar ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is een goed werkende claxon. De claxon is het belangrijkste onderdeel van de voertuigen in Vietnam en deze wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Daar waar de claxon in Nederland veelal als agressiemiddel wordt gebruikt, betekent het in Vietnam niets minder dan: ik kom er aan! Wanneer iemand een voorligger in wil halen, laat hij weten dat hij langszij komt door te claxonneren. Als je dus een toeter achter, naast of voor je hoort, is het de bedoeling dat je geen onverwachte bewegingen maakt zodat de chauffeur makkelijk om je heen rijden.

Verkeer Vietnam (8) Verkeer Vietnam (6)

De straat oversteken in Vietnam

Het verkeer in de Vietnamese steden is druk. Heel erg druk. Met name in Saigon is het één grote chaos van scootertjes. Probeer dan maar eens de weg over te steken… Voor je gevoel ben je dan net het kikkertje in de bekende Frog Game (te spelen op deze website):

Het lijkt zo makkelijk: even de straat over steken. Je denkt er normaal gesproken niet eens bij na. In Nederland leer je als klein kind al dat je eerst naar links, dan naar rechts en nogmaals naar links te kijken alvorens je de weg oversteekt. Komt er geen verkeer aan? Dan kun je veilig oversteken.

Hoe anders kan het zijn in Vietnam: daar kan het oversteken van de straat een behoorlijk lastig verhaal worden. Al dat verkeer, die ontelbare aantallen brommertjes die kris kras op je afrijden. Als je aan de kant van de straat klaar staat om over te steken, krijg je het gevoel dat de scootertjes recht op je af komen en het op jou gemunt hebben en het je onmogelijk maken om over te steken. Wachten op een rustig moment is geen doen. Dat moment komt er dankzij de onophoudelijke stroom scootertjes namelijk niet. Oversteken via een zebrapad? Dat kan: er zijn genoeg zebrapaden te vinden, alleen dienen deze gemarkeerde oversteekplaatsen in Vietnam meer ter decoratie van het wegdek dan dat ze je een rustige oversteekplaats bieden.

Een cursus straat oversteken in Vietnam

Zolang je niet aan de weggebruikers laat zien dat je de straat wilt oversteken, blijft men doorrijden omdat het niet duidelijk is wat je gaat doen. De enige optie is daarom om gewoon te beginnen met oversteken. Haal diep adem, blijf rustig en onthoud het volgende:

 • Loop langzaam (ga dus niet rennen!)
 • Volg een duidelijk patroon: recht oversteken dus. Het overige verkeer kan dan anticiperen en de rijrichting aanpassen
 • Ga niet stilstaan! Wat je ook doet, raak niet in paniek en blijf niet halverwege verstijfd stilstaan!
 • Loop niet, ik herhaal: loop NIET halverwege terug! Het overige verkeer rekent hier niet op.
 • Een groen verkeerslicht of zebrapad garandeert je geen rustige oversteek.
 • Houd eventueel iets je pas in voor bussen, taxi’s en auto’s. Deze voertuigen zijn minder wendbaar en kunnen moeilijker om je heen rijden dan de scootertjes.
 • Mocht je het echt niet zien zitten om over te steken? Zoek dan een rustige, overzichtelijke en smalle straat. Daar is het oversteken een stuk eenvoudiger. Je kunt bij het oversteken ook een lokale bewoner volgen. Zij zijn vertrouwd met de verkeerssituatie en: goed voorbeeld, doet goed volgen.

Het klink misschien gek, maar als je een tijdje in Vietnam bent, zul je zien dat je een soort van logica gaat zien hoe de verkeersdeelnemers bewegen. Niemand kijkt op of om, maar juist daardoor lijkt dit weinig problemen te veroorzaken!

3 reacties

 • remy schreef:

  ik weet hoe het daar gaat leukn film ik kom er 4 x pj

  • Reisbloggers schreef:

   Hallo Remy,

   Dan zul je inmiddels al wel aan de chaotische taferelen gewend zijn ofniet?! Het blijft verwonderlijk om te zien hoe dat allemaal goed blijft gaan..

   Greetz,
   Reisbloggers

 • Fred schreef:

  Het getal van 14.000 slaat werkelijk nergens op. Ergens in mijn herinnering zat een getal onder de 10.000. Dus heeft Minh het nagezocht op een website van de Vietnamese politie.

  In 2016 zijn 21 589 geregistreerde ongevallen geweest (wat dat hier dan ook moge betekenen). Daarbij zijn 19 280 gewonden en 8 685 dodelijke slachtoffers gevallen. Nog steeds veel te veel, dat is absoluut waar.

Leave a Comment