Hanoi vs Saigon: welke stad is jouw favoriet?

Hanoi en Ho Chi Minh Stad (Saigon) zijn de twee grootste steden van Vietnam. Beide steden verschillen behoorlijk van elkaar. Welke stad is leuker?

Vietnam is dankzij de langgerekte vorm maar op 1 manier logisch te bereizen: van noord naar zuid of andersom. Bijna altijd zal je rondreis door Vietnam starten of eindigen in Hanoi of Ho Chi Minh Stad (voorheen Saigon). Dit zijn namelijk de enige twee steden in Vietnam waar intercontinentale vluchten aankomen en vertrekken.

Geschiedenis

Hanoi en Ho Chi Minh Stad zijn zoals gezegd twee heel verschillende steden. Hoe dit komt? Het heeft voor een groot deel met de geschiedenis te maken. Halverwege de vorige eeuw vocht het zuiden van Vietnam, gesteund door de Verenigde Staten, tegen het opkomend communisme uit het noorden. Noord Vietnam werd gesteund door de Sovjet-Unie en China en vocht op hun beurt tegen het opkomende kapitalisme van het westers georiënteerde zuiden. Na een bloedige oorlog waarbij vele slachtoffers vielen, werd Noord en Zuid-Vietnam in 1976 herenigd. De hoofdstad werd Hanoi en Saigon werd officieel omgedoopt tot Ho Chi Minh Stad.

Klimaat

De twee grootste steden van Vietnam: Hanoi en Ho Chi Minh City. De ene stad ligt in het noorden (Hanoi) en de andere stad ligt 1700 kilometer verderop in het zuiden (Ho Chi Minh City). Hanoi kent vier seizoenen (lente, zomer, herfst en winter). Ho Chi Minh heeft slechts twee seizoenen: het droge seizoen (december tot april) en het regenseizoen (mei tot november). De temperatuur ligt er altijd rond de 32 graden Celsius.

Het straatbeeld

We weten nog goed wat we dachten toen we bij het hotel/hostel werden afgezet: waar zijn we nu beland… We hadden er een aardig reisdagje opzitten (we kamen vanuit Guilin, China) en de drukte en chaos overviel ons een beetje. Nadat we de lichte cultuurshock te boven waren, konden we de drukte en chaos meer en meer waarderen.

Hanoi - straatbeeld
Saigon gaat, ook al is het maar een klein beetje, richting moderniteit en er zijn meer en meer westerse invloeden te ontdekken. Ho Chi Minh City is economisch gezien belangrijker dan Hanoi en is meer gericht op groei en ontwikkeling, het leven in Hanoi lijkt daarentegen z’n gangetje te gaan. In Ho Chi Minh zie je meer mensen lopen met designtassen en er wordt koffie gedronken bij de Starbucks. In Hanoi zijn (nagenoeg) geen westerse winkelketens te vinden. In plaats van te eten bij de Burgerking, eet je bij 1 van de vele straatstalletjes. De oude wijk in Hanoi heeft charme dat in Saigon ontbreekt. Het Aziatische gevoel en het lokale leven voel en zie je meer in Hanoi.

Hanoi
We dachten dat het verkeer in Hanoi druk was, maar het blijkt in Ho Chi Minh nog gekker te kunnen. Een eindeloos gebrom, dat hoor je als je in de drukke straatjes van Saigon rondloopt. De veroorzakers? De eindeloze stroom brommertjes. Zoiets simpels als het oversteken van de straat kan al een uitdaging zijn.

Verkeer Vietnam (6)

Bezienswaardigheden

Zowel Hanoi en Ho Chi Minhstad staan niet bekend om het grote aantal bekende bezienswaardigheden. Uiteraard is er in beide steden wel wat te vinden dat de moeite waard is om te bezoeken, maar voor beide steden geldt: loop rond en kijk om je heen. Alles speelt zich namelijk af op straat.

Tip: bezoek in Hanoi de Dong Xuan market. Dit is de grootste overdekte markt van de stad. Daarnaast is ook het Mausoleum van Ho Chi Minh, de One Pillar Pagode en het Hoan Kiem Lake de moeite waard om te bekijken. Ook een show in het Water Puppet Theater is leuk om eens gezien te hebben.

Hanoi - sightseeing

Ook in Ho Chi Minh City vind je weinig historische gebouwen. Ja, er staat een Notre Dame-kathedraal (eind 19e eeuw gebouwd) en een stadhuis (Frans koloniaal gebouw), maar daarmee houdt het wel op. Iets dat wel echt aan te bevelen is in Ho Chi Minh om te bezoeken, is het War Remnants Museum. Hier wordt de geschiedenis van de Vietnamoorlog op een indrukwekkende manier vertoond. Er zijn heel veel foto’s te bekijken van het leed dat de VIetnamoorlog heeft veroorzaakt en tegenwoordig nog steeds veroorzaakt. Door het gebruik van Napalm en andere chemische bommen, worden er nu nog steeds verminkte kinderen geboren.

Ho Chi Minh Stad

Excursies

Hanoi kan het startpunt zijn voor een reis door het noorden van Vietnam. Twee populaire excursies zijn Sapa en omgeving (berdorpjes) en Halong Bay (karstgebergte in zee). Deze excursies kun je vrijwel altijd in je hotel of hostel boeken. Mocht dit niet kunnen, dan is dat geen probleem want in Hanoi zijn genoeg tourbureautjes te vinden. Wij hebben geen standaard excursie gemaakt en hebben beide plekken niet bezocht. In plaats daarvan hebben we in het heel weinig bezochte noordoosten van Vietnam rondgereisd (met gids en chauffeur). Aansluitend hebben we door Bay Tu Long gevaren. Wanneer je geen standaard excursie wilt maken, dan is het aan te raden om je hier vooraf op te oriënteren of voor vertrek naar Vietnam al geregeld te hebben.

Ho Chi Minh Stad ligt aan de rand van de Mekongdelta. Het is dan ook een goed vertrekpunt voor excursies naar de drijvende markten die je in dit gebied veel kunt vinden. Vanuit Ho Chi Minh City maakt vrijwel iedere toerist een excursie naar het tunnelcomplex van Củ Chi. Ook deze excursie is bijna altijd wel door je hotel of hostel te regelen. Wat deze excursie betreft: het is een enorme toeristische attractie.  wereldberoemde tunnels wordt flink uitgebuit. Je krijgt er weinig informatie over de oorlog en het voelde bij ons een beetje ongemakkelijk. Je krijgt namelijk ook de mogelijkheid om (tegen betaling) met een geweer naar keuze te schieten. Alsof vroeger daar nog niet genoeg geschoten is… Het War Remnants Museum maakte veel meer indruk.

Conclusie

Hanoi of Saigon, wij zijn er niet echt over uit welke stad leuker is. In elk geval staan Hanoi en Saigon niet heel erg hoog op ons lijstje met mooiste steden die we ooit hebben bezocht. Het scheelt dat je ook niet echt hoeft te kiezen, de kans is namelijk groot dat je tijdens je rondreis door Vietnam Hanoi en Sagion aandoet. Dat is dan weer mooi meegenomen!

Hanoi vs Saigon: welke stad is jouw favoriet?

2 reacties

 • Mich schreef:

  Hallo Jeffrey en Josanne,

  Hadden jullie voor jullie trip naar het noord oosten van tevoren al contact met een gids en chauffeur? Of hebben jullie dat pas daar op straat geregeld? Is het beter om in sept qua weer langer in het noorden te zitten dan in het zuiden, ivm de moesson?
  (Wij willen 3 weken naar Vietnam)
  Hebben jullie nog goede tips qua mooie locaties/ hostels?

  M.vr.gr.

  • reisbloggers schreef:

   Hallo,

   We hebben de trip naar het noord oosten geregeld via http://www.vietnamcarte.nl. Deze trip wordt nauwelijks aangeboden in Hanoi (misschien nu iets meer, twee jaar geleden in elk geval niet). Wij waren in oktober in Vietnam. In het noorden was het een graad of 25 (begin oktober, perfecte weersomstandigheden), in het midden (Hue en Hoi An) hadden we twee dagen fikse noodweer, en in het zuiden (eind oktober) was het af en toe een fikse bui. Ik stuur u een mail met meer informatie over de trip naar het noord oosten van Vietnam.

   Greetz,

Leave a Comment