Backpacken in Vietnam – De kosten en het reisbudget

Vietnam is een populair land in Azië om te backpacken. Benieuwd wat dat kost? Wij geven je een kijkje in ons kostenoverzicht!

Vietnamese Dong: de valuta in Vietnam

De munteenheid in Vietnam is de Dong (meestal afgekort tot VND). Vietnam heeft bankbiljetten van 500.000, 200.000, 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5000, 2000, 1000 en 500 Dong. Munten kom je in het betalingsverkeer feitelijk niet tegen. Het uitvoeren van de Dong is niet toegestaan. Je kunt je Dongs die je hebt overgehouden daarom niet buiten Vietnam inwisselen voor een andere munteenheid. In Vietnam zijn in de toeristische steden voldoende mogelijkheden om geld te pinnen. Buiten de grotere steden (in afgelegen dorpjes) zijn deze mogelijkheden er niet! Zorg in die gevallen dus dat je voldoende geld contact bij je hebt.

Wat kost backpacken in Vietnam?

Stel: je wilt backpacken in Vietnam. Wat zijn de kosten van eten, slapen, vervoer en overige zaken? Vietnam behoort tot de goedkopere landen van Azië. Nu zul je misschien denken: Wat is goedkoop? ‘Goedkoop’ is namelijk een vaag begrip en het zegt niets concreets over de dagelijkse kosten voor levensonderhoud voor reizigers in Vietnam. Om je een beeld te geven van het kostenniveau in Vietnam, hebben we daarom onze uitgaven tijdens onze reis door Vietnam bijgehouden en naderhand ingedeeld in een aantal categorieën:

 • Slapen (overnachting)
 • Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
 • Vervoer (bus, trein, binnenlandse vlucht, taxi, huren van een fiets)
 • Excursies (waaronder ook entreegelden)
 • Overig (souvenirs, wassen, visa, postpakket)

Wij konden Dongs pinnen tegen de volgende wisselkoers:

1 Euro = 28.000 Dong
1 Dong = €0,000036 Euro

In totaal verbleven we 27 dagen in Vietnam. Normaal gesproken reizen we op ons zelf, maar omdat we in Vietnam door afgelegen gebieden wilden reizen, was dit niet mogelijk. Het noordoosten van Vietnam hebben we daarom middels een rondreis (geregeld via vietnamcarte.nl) met gids en chauffeur bezocht. De kosten voor het vervoer en overnachtingen zaten bij de boeking inbegrepen. Tijdens deze rondreis hebben we alleen geld uitgegeven aan eten (lunch en diner), drinken en souvenirs. De kosten voor het eten/drinken kwamen gedurende deze rondreis per dag per persoon uit op 7,62 Euro.

Het onderstaande kostenoverzicht is gebaseerd op ons verblijf in Vietnam met uitzondering van het noordoosten van Vietnam. In onderstaand overzicht hebben we de periode van de rondreis dus niet meegerekend. We zijn dus in het onderstaande overzicht van ons verblijf (in totaal 17 dagen) in het overige deel van Vietnam uitgegaan.

Onze uitgaven in Vietnam kwamen per persoon uit op 24,96 Euro per dag. Om je te helpen met het samenstellen van een reisbudget voor Vietnam, hebben we het volgende kostenoverzicht voor je samengesteld:

Slapen: €5,25
Eten: €7,52
Vervoer: €7,22
Excursies: €1,68
Overig: €3,29

Backpacken in Vietnam: toelichting op het reisbudget en op de gemaakte kosten

De hoogte van je uitgaven tijdens een reis is afhankelijk van veel factoren: voor welk type vervoer kies je? Waar ga je eten? In welke hotels/guesthouses slaap je? Om een beeld te kunnen krijgen van wat je voor het bovenstaande budget krijgt, geven we ter verduidelijking van het kostenoverzicht een korte toelichting.

Wat kost een overnachting in Vietnam?

Wij boekten telkens een dag van tevoren een overnachtingsplek in de volgende plaats van bestemming. Via booking.com vergeleken we de prijzen en locaties van de guesthouses.

Slapen Hue - Than Thien Friendly HotelIn Vietnam zijn er voor elk budget tal van overnachtingsmogelijkheden te vinden. Wij sliepen tijdens ons verblijf in Vietnam voornamelijk in guesthouses. Je betaalt voor een tweepersoonskamer in een basic (maar netjes en schoon) guesthouse op een goede locatie met eigen badkamer (en vaak met ontbijt) tussen de 10 en 15 Euro per nacht. Per persoon kun je dan rekenen op zo’n 5 tot 7.50 Euro per nacht. Het ontbijt is in de meeste gevallen inbegrepen. Een luxer onderkomen is vaak slechts een paar Euro duurder.

Wat kost het eten in Vietnam?

Eten Vietnam - Lunch (270000 Dong totaal)De Vietnamese keuken is erg uitgebreid en geweldig lekker. We hebben zelden ergens zo lekker gegeten als in Vietnam. We vonden het leukste om bij de straatstalletjes en primitieve eetgelegenheden te eten. Voor een bak rijst met een schaal vlees en een blikje cola betaal je gemiddeld zo’n 3 Euro. In luxere westerse restaurants ligt de prijs (uiteraard) hoger. Voor een bedrag van 3,50 Euro per persoon kun je in heel Vietnam heerlijk lunchen of dineren.

Kosten voor vervoer in Vietnam

Het goedkoopste vervoersmiddel in Vietnam om lange afstanden te overbruggen, is de nachtbus. Een andere goedkope optie is de nachttrein. Wij hebben behoorlijk luxe door Vietnam gereisd. De reis tussen Hanoi – Hue en Danang – Saigon hebben we beide met een binnenlandse vlucht afgelegd. De keus tussen een vliegticket voor iets minder 40 Euro per persoon of als alternatief uren lang onderweg zijn, was ditmaal snel gemaakt. Beide keren boekten we zelf vliegtickets via de website van Vietnam Airlines. Tip: Jetstar en TigerAirways verzorgen ook binnenlandse vluchten in Vietnam. Je kunt dus eenvoudig de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken.

Excursies

Excursies kun je laten regelen door je guesthouse of door 1 van de vele tourbureautjes die je in de toeristische stadswijken kunt vinden. Veel bezienswaardigheden zijn ook eenvoudig zelf te regelen en bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de Verboden Stad in Hue (entree … per persoon), tickets voor bezienswaardigheden in Hoi An (120.000 Dong per persoon) en de bekende museums in Saigon.

De bekendste en populairste excursies, of beter gezegd: meerdaagse trips, zijn Halong Bay en Sapa om bergdorpjes te bezoeken. In plaats van Sapa, hebben wij een tocht door het onbekende noordoosten van Vietnam gemaakt. Dit hebben we geregeld via Vietnamcarte. Tijdens onze rondreis door het noordoosten van Vietnam hebben we Bay tu Long bezocht. Deze baai grenst aan het populaire Halong Bay. We hoefden dus geen bootexcursie door Halong Bay te regelen. Het regelen van een tour vanuit Hanoi naar Halong Bay is overigens eenvoudig te regelen bij een van de vele touristenbureautjes in Hanoi. Wil je een specifieke boot of tocht? Dan kun je dit beter vooraf thuis uitzoeken en vooraf vastleggen. Maakt het niet uit op welke boot je zit? Dan kun je deze excursie beter in Hanoi zelf regelen.

Overige kosten

De overige kosten bestonden bij ons voornamelijk uit wat souvenirtjes. Ook hebben we een aantal keren onze kleren laten wassen. Hiervoor betaal je in een hotel of guesthouse rond de 30.000 Dong (een Euro) per kilo. In de overige kosten hebben we ditmaal niet de visumkosten vermeld. De visumkosten waren voor ons 45 Dollar. Wij hadden namelijk de mogelijk om te kiezen voor een ‘visa on arrival’. We kwamen met het vliegtuig naar Vietnam en vietnamcarte (daar waar we een meerdaagse trip hadden georganiseerd) regelde voor ons gratis een visumautorisatiebrief.

Het visum voor Vietnam

Dit kun je ook gemakkelijk zelf regelen. Let er wel op dat een visum voor Vietnam voor vertrek geregeld dient te zijn, zelfs alvorens er aan boord van het vliegtuig wordt gegaan. De vliegtuigmaatschappij wordt geacht hierop te controleren. Zonder visum voor Vietnam kun je niet boarden. Gelukkig kun je vanuit Nederland gemakkelijk en eenvoudig online een e-visum aanvragen, ookwel een approval letter. Dit is een officiële machtiging vanuit de Vietnamese Immigratiedienst voor toegang tot Vietnam. Het visum ligt dan voor je klaar op het opgegeven vliegveld. Het Nederlandse bedrijf, www.visumvietnamexpert.nl is dé specialist op dit gebied. Zij regelen spoedvisums, sturen het eventueel per post toe of regelen een VIP pick up op het airport. De normale levertijd van een e-visum is 2-3 werkdagen, meestal heb je het de volgende werkdag al binnen via de e-mail. Kijk hier voor het actuele prijs overzicht.

Conclusie: het samenstellen van het reisbudget voor Vietnam

Ben je op zoek naar een mooie budget bestemming in Azië? Dan is Vietnam een goede keus! Vietnam behoort namelijk tot de goedkopere reislanden van Azië en je kunt er ook nog eens genieten van de echte Aziatische cultuur en schitterende natuur.

Aan de hand van ons kostenoverzicht, kun je hopelijk een goede inschatting maken van het benodigde budget voor een reis door Vietnam. Voor een verblijf in Vietnam moet je rekenen op een budget van zo’n 25 tot 30 Euro per dag. Je slaapt dan in basic guesthouses, je reist niet met het goedkoopste vervoer (maar met binnenlandse vluchten) en je eet bij goedkopere restaurantjes en straatstalletjes. Bij bepaalde (meerdaagse) excursies, zal je dagbudget wat omhoog moeten. Je kunt hierbij denken aan een luxere tocht door Halong Bay of het bezoeken van afgelegen gebieden met privé vervoer. Wanneer wij de rondreis door het noordoosten van Vietnam meerekenen, komen we namelijk ook logischerwijs een stuk hoger uit.

16 reacties

 • Jeetje, ik dacht dat ik zo onderhand vrijwel alle Nederlandse reisblogs wel kende, maar niets blijkt minder waar. Wat een onwijs leuke site hebben jullie! Zelf hebben wij in 2013/2014 een gave reis gemaakt door Azië, maar daarbij zijn we niet in Vietnam geweest. Dit land staat dus nog erg hoog op onze wishlist en hopen we tijdens een volgende langere reis te mogen ontdekken. Fijn uitgebreid artikel over jullie uitgaven 🙂 Dankjulliewel!

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Kirsten,

   Bedankt en leuk dat je onze site hebt gevonden! Travelaar.nl stond bij ons al op het lijstje van reisblogs die we regelmatig bezoeken. Lees jullie berichten altijd met veel plezier!

   Ik zie dat jullie in mei plannen hebben om naar Servië en Bosnië Herzegovina te gaan? Wij zijn hier vorig jaar geweest en hebben hierover al wat artikelen op deze reisblog geplaatst. We zijn nog bezig met het schrijven van meer artikelen over de reis. Misschien kunnen jullie daar nog wel informatie uithalen.

   Greetz,
   Jeffrey & Josanne

 • wim van den berg schreef:

  Bedankt voor alle informatie. Mijn vrouw en ik zijn van plan in augustus 2015 naar Vietnam te gaan.

 • Arnold en Sylvia schreef:

  Hoi,

  Hele mooie verslagen en erg bruikbaar. We waren alleen benieuwd hoe je nou zo goedkoop mogelijk naar Vietnam vliegt. Zijn er reisbureaus die dit goedkoop regelen of is er iets op internet alwaar we online de goedkoopste tickets kunnen booken. Is rechtstreeks goedkoper of via Bangkok. Mogelijk kan je ons een beetje op weg helpen.

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Arnold & Sylvia,

   Dankjewel! Mooi dat jullie er iets aan hebben. Wij boeken vliegtickets altijd via het internet.

   Als je een vlucht naar Vietnam boekt, heb je (zo goed als) altijd een tussenstop ergens. Maar je boekt het vliegticket bijvoorbeeld van Amsterdam -> Hanoi. Wij boeken vaak bij de vliegmaatschappij zelf, maar als het ergens anders goedkoper is, dan boeken we daar. Hoe je de goedkoopste vliegtickets zoekt, is een verhaal apart, maar sites als skyscanner.com kunnen je een goed beeld geven van het prijsniveau van alle airlines.

   Je kunt er ook voor kiezen om naar een grote ‘hub’ te vliegen in Azië, bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur. Daar kun je dan even blijven en dan moet een goedkoop ticket van een Aziatische prijsvechter (bijvoorbeeld AirAisia) verder vliegen. Dit kan voordeliger zijn, maar dat hoeft niet. Je moet in dit geval 2 tickets boeken.

   Groet,
   Jeffrey & Josanne

 • Arnold en Sylvia schreef:

  Hoi Jeffrey en Josanne,

  Bedankt voor jullie snelle reactie en voor de tips.

  We gaan ermee aan de slag en hopen een redelijk goedkope ticket te bemachtigen.

  Groet,

  Arnold en Sylvia

 • Suzan schreef:

  Hallo,

  Ik ga medio september naar Bangkok. Ik wil door Thailand reizen. Echter ik wil voordat ik naar het zuiden van Thailand ga, eerst naar Vietnam voor ongeveer 6 dagen. Hoe kan ik het beste naar Vietnam gaan en waar kan ik het beste een visum aanvragen.

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Suzan,

   Het makkelijkste (gezien je beperkte tijd) is om te gaan vliegen. AirAsia verzorgt veel vluchten in Azië. We hebben er een aantal keer met tevredenheid mee gevlogen.

   Een visum kun je vooraf in Nederland aanvragen (wij hebben goede ervaringen met het aanvragen van een visum via RMexpress), of je kunt een VOA (visum on arrival) aanvragen. Hiervoor moet je eerst een Letter of Approval hebben! Dit kun je ook via een visumbureau in Nederland regelen. Je kunt ook een visum voor Vietnam in 1 van de buurlanden regelen (ook thailand) bij de ambassade. Maar hoe dat precies werkt, kan ik je niet vertellen.

   Goede reis!

   Groet,
   Jeffrey

 • Veldman schreef:

  Ik lees dat busreizen het voordeligst zijn.
  Mijn dochter betaalt voor Hanoi>Sapa € 82.
  Absoluut gezien is dat zeker niet goedkoop, om niet te zeggen ‘belachelijk’.
  Zou vanwege Tet feest paar tientjes duurder zijn maar ook € 50 vind ik veel voor een reis van even 300 k.
  Is zij zo dom geweest een superluxe variant te boeken?

 • Veldman schreef:

  Inmiddels blijk ik onvolledige info te hebben gekregen. Het betrof een arrangement. Waarin iig ook 1 overnachting en de terugreis per trein zaten. Nog niet goedkoop zou ik zeggen.

  • reisbloggers schreef:

   Sapa is een toeristisch gebied en dit zijn dan ook geen ‘local’ bustrajecten. Prijs is dus wat hoger. Voordeel is wel dat de bussen vaak een stukje luxer zijn.

 • Fijn atikel. Ik ga in december. Kan niet wachten!

 • Jack Homann schreef:

  Hoi wij willen volgend jaar naar Vietnam. Hoe is het weer in juli en augustus. Je leest veel over overstromingen. Zou je angor what aanraden in cambodja als een hun.

 • Sonja schreef:

  Wat is jullie ervaring met binnenlandse vluchten? Moet je die lang van tevoren boeken of is er een paar dagen van tevoren ook nog plek?

 • Heleen schreef:

  Wat een handige blog.
  Mag ik zo vrij zijn om hier nog iets te noemen? Wij zijn in Vietnam aan het rondreizen en zijn nu in
  Sapa. De stad hier is vrij toeristisch geworden. Wil je een fantastische ervaring bij de locals beleven? Boek dan bij Mama T. Homestay, Keu is een lieve vrouw, spreekt goed Engels, kookt heerlijk en neemt je mee hiking. Ontzettend leuk! Keu ontvangt graag een voicebericht via whatsapp en haalt je op bij het station. Haar nummer is +841645713361.
  Veel plezier gewenst!

Leave a Comment