Abu Dhabi versus Dubai: de verschillen en overeenkomsten

De verschillen en overeenkomsten tussen Abu Dhabi en Dubai: voor beide geldt groot, groter, grootst. Je vindt in deze emiraten de meest extreme bouwwerken. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen Abu Dhabi en Dubai. Je leest het hier.

Abu Dhabi en Dubai zijn beide een emiraat en zijn onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai is steeds meer een toeristisch bolwerk aan het worden voor hoofdzakelijk rijke toeristen uit alle hoeken van de wereld. Abu Dhabi lijkt dezelfde rol te willen vervullen en is bezig met een inhaalslag. Hoewel beide emiraten dezelfde koers lijken te varen, zijn er een aantal verschillen aan te merken.

Wat is een emiraat?

Een emiraat is het rijk van een emir of sjeik. Een emir is in islamitische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika een adellijke of vorstelijke titel. Een emir kan in het Arabisch namelijk de betekenis ‘prins’ hebben. Een emiraat verwijst doorgaans naar een provincie of rijk dat door een prins bestuurd wordt. Een emiraat kan ook als zelfstandig land worden aangemerkt, zoals bijvoorbeeld Qatar.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE)

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is een land dat bestaat uit zeven zelfstandige emiraten, te weten: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Ieder emiraat wordt bestuurd door een sjeik of emir. In het geval van Abu Dhabi en Dubai, valt er nauwelijks een onderscheid te maken tussen het emiraat en de stad aangezien 99% van de inwoners in de stad woont.

De VAE bestaat pas sinds 1971 als land. Zeven emiraten besloten zich te verenigen toen Groot Brittannië zich eind jaren zestig terugtrok uit de Golfregio. De emiraten wilden samenwerken en een eenheid vormen op het gebied van defensie, financiën, gezondheidszorg en onderwijs.

Abu Dhabi en Dubai: de verschillen

Abu Dhabi en Dubai vormen nu de grootste en belangrijkste emiraten binnen de VAE. Beide steden liggen op zo’n 2 uur rijden van elkaar. Abu Dhabi is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten en heeft een grotere politieke betekenis dan Dubai. Daar staat dan weer tegenover dat Dubai hèt zakencentrum is van vele nationale en internationale organisaties.

                                            Abu Dhabi versus Dubai

Dubai is dankzij de olie-inkomsten rijk geworden. De voorraad olie is in dit emiraat echter beperkt. Het grootste deel van de oliereserves van de Verenigde Arabische Emiraten bevindt zich in Abu Dhabi. Daar waar Abu Dhabi nu nog voornamelijk teert op de olie-inkomsten, haalt Dubai momenteel maar zo’n 5% van haar inkomsten uit de olie. Dubai heeft daarom andere bronnen nodig om zich in de toekomst te verzekeren van inkomsten. Het emiraat investeert hierdoor vooral in bouw, handel, toerisme en transport.

Het viel ons op dat Dubai een meer westers tintje heeft dan Abu Dhabi. Abu Dhabi is wat conservatiever en is wil meer een trekpleister zijn voor mensen met een islamitische achtergrond. Dubai is meer internationaal georiënteerd. Het viel ons ook op dat Dubai vele malen drukker is dan Abu Dhabi. Je hebt het gevoel dat het in Abu Dhabi allemaal nog wat los moet komen.

Abu Dhabi en Dubai: de overeenkomsten

Een grote overeenkomst tussen beide emiraten is dat het bij beide draait om groot, groter, grootst. De luxe en de bouwprojecten kennen hier geen grenzen. Dubai heeft wereldfaam vervormen met het hoogste gebouw ter wereld (Burj Khalifa, 828 meter), de kunstmatig aangelegde eilanden (waaronder het palmeiland), het grootste winkelcentrum ter wereld (de Dubai Mall), de grootste fonteinshow ter wereld en de grootste internationale luchthaven ter wereld. De laatste jaren stelt Abu Dhabi hier steeds meer tegenover: er is een Formule 1 racecircuit aangelegd, het themapark van Ferrari is er gevestigd (met de snelste achtbaan ter wereld, de Formula Rossa), onlangs is één van de grootste waterparken ter wereld geopend en in de stad vind je een gebouw dat schuiner staat dan de toren van Pisa.

Wat is mooier? Abu Dhabi of Dubai?

Voor historie en oudheid moet je niet naar Abu Dhabi en Dubai gaan. Je vindt er geen historische bouwwerken. Hier gaat het om de toekomst. Voor beide emiraten geldt: het kan niet allemaal niet groot genoeg. In zowel Abu Dhabi als in Dubai wordt er in hoog tempo gebouwd. Dubai is al verder in de ontwikkeling tot superstad, maar Abu Dhabi is bezig met een inhaalslag.

Wij vinden het lastig om een antwoord te geven op de vraag: “Wat is mooier? Abu Dhabi of Dubai?” In Abu Dhabi hadden we wat meer het gevoel dat we in het Midden-Oosten waren. Abu Dhabi heeft daarom toch net iets meer onze voorkeur. Dubai is toch wat meer westers georiënteerd. Wat betreft de sightseeing: beide steden hebben hun eigen unieke bezienswaardigheden. In vergelijking zie je in Dubai meer dure auto’s op straat en vind je meer spectaculaire bouwwerken. Abu Dhabi heeft daarentegen weer de Sjeik Zayed-moskee: het mooiste bouwwerk dat we in de Verenigde Arabische Emiraten hebben geizen. In deze schitterende witte moskee (de op zeven na grootste moskee ter wereld) kun je onder andere ook de grootste kroonluchter ter wereld en het grootste tapijt ter wereld bewonderen.

Kortom: een keus maken is moeilijk. Dit hoeft ook niet perse. Als je toch in de Verenigde Arabische Emiraten bent, waarom bezoek je dan niet zowel Abu Dhabi als Dubai? Dankzij de uitstekende busverbinding tussen beide emiraten, is een dagtrip snel geregeld!

2 reacties

 • Annabel schreef:

  Erg interessant artikel! Tijdens mijn rondreis heb ik deze overeenkomsten en verschillen inderdaad ook opgemerkt. Beide plekken hebben hun charmes. Ik zou graag nog eens terug gaan!

 • reisbloggers schreef:

  Hallo Annabel,

  Dankjewel! Heb je nog meer verschillen of overeenkomsten opgemerkt?

  Wij zouden ook best nog eens een paar daagjes in deze steden rondlopen. Vooral het waterpretpark in Abu Dhabi staat bij Jeffrey hoog op het lijstje…

  Greetz,
  Reisbloggers

Leave a Comment