1 Dag in Dubai: wat ga je doen?

Maak je een tussenlanding of stopover in Dubai? Of maak je vanuit Abu Dhabi een dagtrip naar Dubai? Met deze route kun je in 1 dag veel van Dubai zien!

Dubai moet je met je eigen ogen gezien hebben. Utopische en futuristische bouwprojecten hebben van dit Arabische dorp een wereldstad gemaakt. Het kan niet gek genoeg in Dubai: je vindt er het hoogste gebouw ter wereld, de grootste shoppingmall ter wereld, opgespoten eilanden en een enorme hoeveelheid luxe hotels. Dit alles is blijkbaar nog niet genoeg, want er zijn alweer nieuwe megaprojecten op komst.

Dubai is een veel voorkomende tussenstop op vliegroutes naar Azië en Australië. Voor veel overstappende passagiers geldt dat zij een aantal uur moeten wachten op een aansluitende vlucht. Soms moet je zolang wachten, dat je van de gelegenheid gebruik kunt maken om Dubai te gaan verkennen. Rond blijven hangen op het vliegveld is ook zonde van de tijd!

1 Dag in Dubai, we geven het gelijk toe: dat is niet veel. Je gaat het echt niet redden om al het moois van Dubai te zien. Maar hoewel Dubai groot is, kun je in een aantal uur toch heel wat van de stad zien. Wij maakten een dagtrip vanuit Abu Dhabi naar Dubai. Dankzij de uitstekende busverbinding is deze afstand niet heel moeilijk om te bereizen.

Silver Nol Card: DE kaart voor openbaar vervoer in Dubai

Dubai beschikt momenteel over 1 metrolijn (feitelijk is het meer een monorail want het rijdt op een verhoogde baan boven de grond) en over een uitgebreid busnetwerk. De metro is het meest handige vervoersmiddel. Wanneer je denkt om een aantal keer met de metro of bus te reizen (ligt aan wat je wilt zien in Dubai), dan is het handig om een Silver Nol Card aan te schaffen. Deze kaart werkt op ongeveer dezelfde wijze als het Nederlandse OV-Chipkaart systeem. De Nol Card (Nol is Arabisch voor ‘rit’), is namelijk een chipkaart die je moet gebruiken voor het betalen in het openbaar vervoer in Dubai. Kijk voor actuele informatie over de kosten op de website van de Nol Card. De Silver Nol Card kostte ons toentertijd 20 Dirham: 6 Dirham voor de aanschaf van de kaart en14 Dirham reistegoed. Dit was voldoende om een aantal metroritjes (of busritjes) te maken.

1 Dag in Dubai: een voorbeeldroute

Wij maakten een dagtrip vanuit Abu Dhabi naar Dubai. Dit is dankzij de uitstekende busverbinding tussen deze twee Emiraten vrij eenvoudig te doen. We hadden niet veel tijd in Dubai (een dikke 8 uur). Vooraf hadden we een route samengesteld die we in deze blogpost met je willen delen. Deze route leidt je langs de Dubai Mall met de Burj Khalifa, het Atlantis Hotel op het palmeiland Palm Jumeirah (onderweg vang je een glimp op van het Burj Al Arab hotel 7*) en de Mall of Emirates.

De Dubail Mall

Dubai Mall - AquariumDe Dubai Mall met de aangrenzende Burj Khalifa ligt vrij centraal en is aangesloten op het metronetwerk. Hierdoor is dit een goed startpunt van een ontdekkingstocht door Dubai. Alleen al in dit overdekte winkelcentrum (grootste ter wereld) kun je je al meerdere dagen vermaken als je alles zou willen zien. In het winkelcentrum is namelijk plaats voor zo’n 1200 winkels, de parkeergarage kan 14.000 auto’s stallen, er zijn 22 bioscoopzalen aanwezig, je kunt er schaatsen op de indoorschaatsbaan en er zijn twee foodcourts waar nagenoeg alle keukens van de wereld vertegenwoordigd zijn. Alsof dat nog niet genoeg is, vind je in de centrale ruimte het grootste aquarium ter wereld. Dit aquarium is zeker de moeite waard om te bekijken. In het winkelcentrum staat het aquarium duidelijk met bordjes aangegeven.

De Burj Khalifa

Dubai - Burj KhalifaDe Burj Khalifa maakt deel uit van de Dubail Mall. De aanblik van het hoogste gebouw ter wereld (828 meter) mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Dubai. De omliggende wolkenkrabbers (ook al zo’n 300 meter hoog) lijken in het niet te verdwijnen.Wil richting de top van de Burj Khalifa? Reserveer dan vooraf de tickets en houdt er rekening mee dat veel tijd kost en dat je daardoor verder weinig van Dubai kunt zien.

Dubai Fontain

Aan de westkant van de Dubai Mall, ligt de grootste fontein ter wereld. Een aantal keer per dag wordt is een waterorgelshow te zien. Het water wordt, onder begeleiding van een muziekstuk, tijdens de shows 152 meter de lucht ingespoten. Mocht dit enigszins in het programma passen: sla dit dan niet over! Het is een geweldige show.

Dubai - Fontein Dubai Mall

Jumeirah

Vanaf de Dubai Mall en de Burj Khalifa, kun je naar het stadsdeel Jumeirah. Vanaf daar kun je naar het Palmeiland. Wij gingen vanaf metrostation nummer 25 (vanaf de Burj Khalifa) naar het metrostation Nakheel. Vanaf het dit station liepen we naar het beginpunt van de monorail die je naar het uiterste puntje van het Palmeiland brengt. Hoewel dit een mooie wandeling was (een dik half uur), is dit qua tijdsverlies niet aan te bevelen. Het is een stuk sneller (en niet heel veel duurder) om een taxi te nemen.

Het Palmeiland

Het kunstmatige (opgespoten) eiland tegenover Jumeirah Beach heeft de vorm van een palmboom. Over de 2 kilometer lange ‘stam’ ligt een autoweg en er rijdt een monorail. Het beginpunt (de halte aan de kust) van de Palm Monorail is ‘Gateway’ (naast de Gateway Towers en het Royan Mirage Hotel). Het eindpunt van de monorail ligt op het noordelijkste puntje van het Palmeiland: het Atlantis Hotel. Vanaf het zandstrand van het Atlantis Hotel heb je uitzicht op Dubai Marina. Deze skyline wordt vormgegeven door een aantal wolkenkrabbers van meer dan 300 meter hoog. Het ritje met de monorail duurt zo’n 10 minuten (de actuele prijzen en tijden zijn hier te vinden). Aan weerszijde van de ‘stam’ zijn 17 ‘palmbladeren’ gecreëerd. Op deze opgespoten stukken zand staan villa’s. Het mooie van de monorail is dat de rails een stuk hoger liggen dan de naastgelegen autoweg waardoor je een mooier uitzicht hebt. De echte vorm van het Palmeiland is helaas niet (goed) waar te nemen. Onderweg, vlak na vertrek vanaf ‘Gateway’, kun je aan de rechterzijde het Burj Al Arab Hotel zien liggen. Meer informatie hierover is te lezen in ons reisverslag.

Dubai-Burj-Al-Arab-Hotel-gezien-vanuit-de-monorail-naar-het-PalmeilandDubai - Skyline vanaf het PalmeilandDubai - Hotel Atlantis

Mall of Emirates

Een skihal midden in de woestijn, het moet niet gekker worden. Dit wilden we wel eens zien en daarom was onze volgende (en laatste) stop de Mall of Emirates. Om niet teveel tijd te verliezen, namen we vanaf het Atlantis Hotel een taxi terug naar de stad. Wil je snel een taxi hebben vanaf het Atlantis Hotel? Wacht dan aan de achterzijde, daar waar de mensen uitstappen. Met een beetje mazzel kun jij direct instappen.

Sla bij aankomst vooral niet de parkeerplaats bij de hoofdingang van de Mall of Emirates over. De peperdure auto’s staan hier in rijen dik geparkeerd. Je kunt de skipiste vanuit het winkelcentrum zien, maar heel veel zie je er eerlijk gezegd niet van. De Mall of Emirates is daarom ook vooral een geschikte stop als je tijd over hebt of als je op zoek bent naar eten. In het foodcourt van dit winkelcentrum heb je keus uit gerechten van over de hele wereld. De Mall of Emirates is aangesloten op een metrostation en daardoor kun je vanaf hier eenvoudig verder reizen. De Mall of Emirates was voor ons eindpunt in Dubai (vanaf hier gingen we met de metro terug naar het IBN Battuta (bus)station).

Dubai Mall of Emirates (autos)

Bovenstaande route weergegeven op de kaart:


Grotere kaart weergeven

Dubai in 1 dag: Tips

  • Zorg vooraf dat je weet wat je zeker te weten wilt zien in Dubai
  • Probeer vooraf alvast uit te zoeken hoe je op de plekken kunt komen die je graag wilt zien. Dit scheelt een hoop zoekwerk ter plekke en veel tijd heb je niet!
  • Eet in 1 van de foodcourts in de shoppingmalls: lekker, enorme keuze, goedkoop en snel.
  • Schroom niet om een taxi te gebruiken. De taxi in Dubai is betrouwbaar en in vergelijking met Nederland zijn de taxiritten goedkoop. Het is daarnaast ook nog eens de snelst mogelijke manier om op plekken te komen waar geen metrostation in de buurt is.
  • Houd rekening met de temperaturen. In de zomer zijn de temperaturen op het heetst van de dag extreem hoog. Het is dan geen pretje om door de stad rond te reizen.
  • Reis je met de metro (monorail)? Probeer achterin de metro te gaan staan. Door het achterraam heb je een mooi uitzicht over Dubai. Je krijgt op deze manier ook een goed beeld van de hoogte van de Burj Khalifa. Hoe verder je namelijk van de Burj Khalifa af bent, hoe hoger het bouwwerk boven de andere gebouwen uittorent.

Burj Khalifa Dubai (vanuit Metro)

Is Dubai het bezoeken waard?

De meningen verschillen hierover. Wij vonden in elk geval van wel. We hadden er ook wel wat langer willen blijven. Hoewel we hier wel bij moeten zeggen dat voor ons 2 dagen lang genoeg zou zijn. Je waant je in een overweldigende luxe en dit geeft geen ‘gezellige’ sfeer. Aan de andere kant: je blijft je ogen uitkijken en verbazen hoe hier met het geld is gesmeten en welke projecten er gerealiseerd zijn. Wij vonden een bezoek aan Dubai in elk geval wel de moeite waard. Dit is 1 van de steden waarvan je zegt: daar moet je ooit eens geweest zijn. Als we ooit weer de kans krijgen om een stopover in Dubai (of Abu Dhabi) te maken, dan gaan we zeker weer de stad bezoeken om te kijken welke nieuwe megaprojecten er gebouwd zijn.

Leave a Comment