Natuur in Singapore: Het Sungei Buloh Wetland Reserve

Het je in Singapore genoeg van al die wolkenkrabbers en de drukte van de stad? Laat je dan eens verrassen door de natuur van Singapore. Bezoek bijvoorbeeld het Sungei Buloh Wetland Reserve waar je in de mangrovebossen op zoek kunt gaan naar varanen.

Door de snelle verstedelijking van Singapore heeft de natuur er de afgelopen decennia behoorlijk wat terrein moeten inleveren. Waar ooit tropische regenwouden te vinden waren, vind je nu enorme wolkenkrabbers. Toch zijn er nog wel een aantal plekken in Singapore waar je van de natuur kunt genieten, bijvoorbeeld in het Sungei Buloh Wetland Reserve.

Sungei Buloh Wetland Reserve: de locatie

Het Sungei Buloh Wetland Reserve ligt aan de rand (in het noordwesten) van Singapore. Om precies te zijn ligt dit 87 hectare groot moerasgebied op de grens van de Buloh Besar rivier (zoet water) en de Johor Zeestraat (zout water). Een enthousiaste groep vogelspotters heeft van dit stuk mangrove bos een Nationaal Park gemaakt. In het park vind je de typische mangrovebegroeiing, talloze schelpdieren, slangen, vele vogelsoorten, varanen en (als je geluk hebt) zeekrokodillen.

Singapore - Sungei Buloh Wetland Reserve  - Varaan Singapore - Sungei Buloh Wetland Reserve - Watervogels

Sungei Buloh Wetland Reserve: openingstijden

Het Sungei Buloh Wetland Reserve is van maandag tot en met zaterdag gratis te bezoeken van 7.30 uur tot 19.00 uur. Op zondag en tijdens officiële vakanties zijn de entreekosten 1 Singapore Dollar per persoon en is het park geopend van 7.00 uur tot 19.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden op de website van het Sungei Buloh Wetland Reserve.

Sungei Buloh Wetland Reserve: wandelroutes

In het Sungei Buloh Wetland Reserve zijn een drietal wandelroutes aangelegd die je afzonderlijk kunt bewandelen, maar je kunt het ook combineren tot één grote wandelroute. De wandelpaden zijn uitstekend begaanbaar. Onderweg kom je langs diverse vogel waarnemingshutten van waaruit je de vele watervogels kunt aanschouwen. Je kunt tijdens de hele wandeltocht varanen tegenkomen met een lengte van wel 2.5 meter. Wij bezochten het park in de maand november. In totaal hebben we het grootste deel van de wandeltochten in het Sungei Buloh Wetland Reserve gelopen. Onderweg zijn we minstens 15 varanen tegengekomen, waaronder een aantal hele grote op korte afstand van ons verwijderd:

Onderweg kom je ook waarschuwingsbordjes tegen op de plaatsen waar het vaakst krokodillen worden gezien. Er wordt bij de ingang van het park (bij het visitorcentre) gewaarschuwd voor het gevaar van de krokodillen. Mocht je een krokodil op het wandelpad tegenkomen, loop dan terug! Het reservaat is niet omheind of afgeschermd. Hoewel de dieren vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen, blijven ze in de mangrove omdat dit hun natuurlijke omgeving is. Kijk voor meer informatie over de wandelroutes op de website van het Sungei Buloh Wetland Reserve  of bekijk dit document.

Het Sungei Buloh Wetland Reserve: hoe kom je er met het openbaar vervoer?

Het Sungei Buloh Wetland Reserve is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt dus op eigen gelegenheid per MRT en bus afreizen naar dit natuurreservaat.

Het Sungei Buloh Wetland Reserve is te bereiken met bus 925(c). Deze bus vertrekt vanaf het Kranji MRT Station in Singapore. Op zondag en tijdens de officiële vakanties stopt de bus bij de ingang van het park. Op doordeweekse dagen stopt bus 925(c) op het Kranji Reservoir Carpark. Je moet dan uitstappen bij de halte ‘Opp Pub Quarter’. Dit ligt op zo’n 20 minuten lopen van de ingang van het park. Kijk op de onderstaande kaart voor de exacte locatie en de wandelroute.


Routebeschrijving van het busstation naar het Sungei Buloh Wetland Reserve weergeven op een grotere kaart

Het is ook mogelijk om met de Kranji Countryside Express vanaf het Kranji MRT Station naar de ingang van het Sungei Buloh Wetland Reserve te reizen. Deze bus rijdt met tussenpozen van een uur en een kwartier. De eerste bus vertrekt om 9.00 uur. De kosten van deze shuttlebus zijn 3 Singapore Dollar. Aangezien deze bus niet heel frequent rijdt, kun je in de meeste gevallen net zo goed met bus 925(c) naar het park afreizen. Kijk voor meer informatie over het openbaar vervoer van en naar het park op de website van het Sungei Buloh Wetland Reserve.

Tips voor het bezoek aan het Sungei Buloh Wetland Reserve

– Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt. Onderweg heb je geen mogelijkheid om water of ander drinken te verkrijgen.
– Er is geen eten te verkrijgen in en rondom het Sungei Buloh Wetland Reserve. Flesjes drinken zijn te koop bij de ingang van het reservaat in het visitorcentre.
– Laat niets achter, behalve je voetafdrukken! Neem dus alle rommel mee en gooi dit niet van je af.
– Mocht je worden overvallen door onweer, schuil dan in de observatiehutten die je onderweg tegenkomt.
– Heb oog voor de details: niet alle dieren vallen even goed op.
– Mocht je een krokodil tegenkomen, benader dit dier dan niet maar loop terug!
– Als je wildlife wild spotten, wees dan (uiteraard) zo stil mogelijk

Singapore-Sungei-Buloh-Wetland-Reserve-Varaan-Close-UpVaraan Sungei Buloh Wetland Reserve - Singapore

Leave a Comment