Budget wereldreis: Backpacken in Singapore – De kosten en het reisbudget

Wil je backpacken in Singapore en ben je benieuwd naar de hoogte van het benodigde reisbudget? Wij helpen je graag aan de hand van ons kostenoverzicht. In deze blogpost geven we antwoord op de vraag: wat kost backpacken in Singapore?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Singapore is duur, zeker als je het vergelijkt met andere landen in Zuidoost Azië. Duur betekent in dit geval gelukkig niet onbetaalbaar. Bekijk voor de details het onderstaande kostenoverzicht.

Singapore Dollar: de valuta van Singapore

In Singapore betaal je met de Dollar van Singapore, dat kan worden afgekort tot SGD. Het symbool voor deze munteenheid is S$. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 cent en 1 dollar in omloop. De bankbiljetten vertegenwoordigen waardes van 2, 5, 10, 50, 100, 1000 en 10.000 dollar. Pinnen is geen probleem in Singapore. Op veel plekken zijn namelijk pinautomaten te vinden.

Backpacken in Singapore: de totale kosten

Je gaat backpacken in Singapore. Wat zijn de kosten van eten, slapen, transport en overige zaken? Tijdens ons verblijf in Singapore hebben we elke Singapore Dollar genoteerd die we uitgaven. Al onze uitgaven hebben we vervolgens onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Slapen (overnachting)
  • Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
  • Vervoer (bus, trein, binnenlandse vlucht, taxi, huren van een fiets)
  • Excursies (waaronder ook entreegelden)
  • Overig (souvenirs, wassen, visa, postpakket)

Wij konden Singapore Dollars (SGD) pinnen tegen de volgende wisselkoers:

1 Euro = € 1,661259 SGD
1 SGD = € 0,601953 Euro

In totaal gaven wij tijdens ons zesdaagse verblijf in Singapore 666 SGD uit. Dit is omgerekend €400. Per persoon komt dit dus neer op €33,41 per dag. Dit is inclusief de dagtrip naar Legoland Malaysia. De kosten voor deze dag waren een stuk hoger in vergelijking met de andere dagen. Als je de dagtrip naar Legoland Malaysia niet meetelt, dan zouden we uitkomen op een dagbudget van €25,89. Om je te helpen met het samenstellen van een reisbudget voor Singapore, hebben we het volgende kostenoverzicht (inclusief dagtrip Legoland Malaysia) voor je samengesteld:

Slapen: €12,84
Eten: €5,70
Vervoer: €6,04
Excursies: €5,61
Overig: €3,22

Backpacken in Singapore: Toelichting op het reisbudget en op de gemaakte kosten

Een overnachting voor de goedkoopste tweepersoonskamer van Singapore (in een verpauperd hotel) kost al snel €40. De kamerprijzen zijn in Singapore namelijk erg hoog. Wij kozen daarom voor een slaapzaal in het hostel Bunc @ Radius Little India en hebben daar geen spijt van gehad (lees voor meer details ons reisverslag). De kosten?: €12,84 per persoon per nacht inclusief ontbijt.

Reizen met het openbaar vervoer is in Singapore geen prijzige aangelegenheid. Het is al snel voordelig om een EZ-link Card aan te schaffen (prijs: 5 SGD). Dit is een prepaid kaart die je in de metro en de bussen kunt gebruiken. Het werkt net als een ov-chipkaart en je hoeft daarom dus geen losse kaartjes meer te kopen. Het reizen met de EZ-link Card is voordeliger dan telkens een los kaartje kopen.

Eten en drinken kan in Singapore erg prijzig zijn. Het lekkerste (en goedkoopste) Aziatisch eten kun je verkrijgen in Little India (Tekka Market) of China Town. Bij de straatstalletjes betaal je daar voor een portie rijst met eend niet meer dan 3 SGD (= €1,80). In Marina Bay kun je weliswaar luxer eten, maar je betaalt dan een veelvoud van dit bedrag. Een grote fles water kost in Little India 1,20 SGD.

Singapore - Goedkoop eten (1) Singapore - Goedkoop eten (2)

In Singapore kun je veel doen en bekijken zonder toegangsgelden uit te geven. In onze kostenberekening zit de dagtrip naar Legoland Malaysia inbegrepen en de tickets voor Legoland (€33 per persoon) is het enige dat we aan entreegelden hebben uitgegeven.

De overige kosten bestonden bij ons voornamelijk uit wat souvenirtjes uit Legoland en kosten voor het wassen van onze kleren (in het hostel). Visumkosten zijn niet van toepassing in Singapore, je bent namelijk geen visum nodig als je Singapore wilt bezoeken.

Conclusie: Samenstellen reisbudget Singapore

Singapore is duur en gaat aan kop wanneer je het prijsniveau vergelijkt met andere landen in Zuidoost Azië. Toch is het niet moeilijk om je een aantal dagen te vermaken met een laag budget. Met een dagbudget in Singapore van 30 tot 35 Euro kun je veel ondernemen en goed rondkomen. Het meeste valt te besparen op de kosten voor de overnachting en het eten. Je moet dan alleen wel bereid zijn om te kiezen voor een slaapzaal en niet in een van de vele luxe hotels overnachten. Hetzelfde geldt voor het eten: je kunt geweldig lekker Aziatisch eten krijgen voor een paar euro in Little India en China Town. In Marina Bay, het luxe deel van Singapore, betaal je een veelvoud voor een maaltijd.

Singapore is duur en gaat aan kop wanneer je het prijsniveau vergelijkt met andere landen in Zuidoost Azië. Toch is het niet moeilijk om je een aantal dagen te vermaken met een laag budget.

2 reacties

Leave a Comment