Reizen van Penang naar Langkawi: bus, vliegtuig of ferry?

Er zijn verschillende manieren om tussen de eilanden Langkawi en Penang te reizen. Wij kozen voor de ferry. In deze blogpost bespreken we deze en andere mogelijkheden om van het ene eiland naar het andere eiland te gaan.

Op onze reisblog hebben we een tijdje geleden een vergelijking gemaakt tussen de twee bekendste Maleisische eilanden aan de westkust: Langkawi en Penang. We sloten af met de opmerking: ‘Kun je niet kiezen tussen beide eilanden? Dan kun je er ook voor kiezen om zowel Langkawi en Penang te bezoeken tijdens je rondreis door Maleisië”. In deze blogpost vertellen we je hoe je beide eilanden kunt combineren. Met andere woorden: hoe kun je van Penang naar Langkawi reizen (of omgekeerd)?

Van Penang naar Langkawi: per vliegtuig

Naast de mogelijkheid om per boot van Penang naar Langkawi te reizen, kun je er ook voor kiezen om deze afstand met het vliegtuig te overbruggen. De vlucht is slechts 20 minuten en via bijvoorbeeld AirAsia kun je, als je een beetje mazzel hebt, goedkope tickets bemachtigen (rond de 20 Euro). Bedenk wel dat dit uiteindelijk niet heel veel sneller zal zijn dan de ferry: je moet immers ook naar het vliegveld reizen en je moet op tijd aanwezig zijn om in te checken.

Van Penang naar Langkawi: via het vasteland

Een andere, iets goedkopere maar een veel meer tijdrovende manier om van Penang naar Langkawi te reizen, is via het vaste land. Je neemt dan eerst de ferry van Penang naar het vaste land (Butterworth), vervolgens reis je via Alor Setar naar Kuala Kedah om daar vervolgens op de boot te stappen naar Langkawi. Bedenk wel dat dit de minst makkelijke manier is en je een hoop extra tijd kwijt bent om een paar Dollar te besparen. Meer informatie over het reizen tussen Penang en Langkawi via het vaste land kun je lezen op deze reisblog.

Van Penang naar Langkwawi: overtocht per ferry

De veerdienst tussen Penang en Langkawi wordt verzorgd door de Langkawi Ferry Services. De ferry (het lijkt meer op een speedboot) van Penang naar Langkawi vertrekt vanaf de Swettenham Pier in Georgetown en arriveert op Langkawi in Jeti Kuah. De Swettenham Pier bevindt zich vlakbij de Klokkentoren en het Fort Cornwallis in het oosten van Georgetown. De overtocht duurt ongeveer 2.5 uur tot 3 uur. Per dag vertrekken er twee veerdiensten tussen deze eilanden. De vertrektijden zijn op het eiland Penang om 8.15 en 8.30 uur. De ferry van 8.15 uur maakt, voordat deze aankomt op Langkawi, eerst een korte stop op eilandje Pulau Payar. Vanaf Langkawi naar Penang vaart de ferry om 14.30 (via Pulau Payar) en om 17.15. Kijk voor de actuele vertrektijden op de website van de Langkawi Ferry Services.

De vertrekhal op Penang is bereikbaar met de Free Shuttle BUS (uitstappen vlakbij Fort Cornwallis). De vertrek/aankomstplaats op het eiland Langkawi is niet bereikbaar per bus. Er is wel een grote taxistandplaats te vinden. Je dient dus een taxi nemen naar je verlijfplaats (er is namelijk geen openbaar vervoer op Langkawi).

Tickets

De tickets voor de ferry tussen Penang en Langkawi kunnen op Penang niet in de vertrekhal van de ferry worden gekocht. Je kunt tickets regelen in de vlak naast gelegen reisbureautjes. Deze zijn te vinden tussen de vertrekhal en Fort Cornwallis. Het beste is om de tickets 1 of enkele dagen van te voren te kopen. Een one-way ticket kost 60 RM (zo’n 15 Euro) per volwassene. Kijk hier voor de meest actuele tarieven.

Aan boord

Er is aan boord van de ferry niets te koop. Neem dus zelf eten en drinken mee. Je kunt je bagage binnen op de boot in de bagagerekken stallen. Hoewel stallen? Alle tassen worden bovenop elkaar in bagagebakken gegooid. Zorg dus dat je je bagage goed verpakt. De stoelen staan in een soort van vliegtuigopstelling opgesteld. Op de tv’s wordt een (slechte) Maleisische film vertoond en verder moet je jezelf vermaken. Je kunt niet even lekker rondlopen (zoals je bij grote veerboten wel kunt doen).

De veerdienst tussen Penang en Langkawi: Horror of niet?

Er zijn op diverse fora verschillende horrorverhalen te lezen over de bootovertocht van Penang naar Langkawi. Dit ligt met name in het feit dat, wanneer het wat onstuimig weer is, de boot behoorlijk op en neer kan deinen. Je vaart namelijk op open water zonder dat je veel beschutting hebt van eilandjes of kuststroken.

Ferry Langkawi - Penang (binnen)

Aan boord van de ferry (Penang – Langkawi)

De overtocht viel ons 100% mee. De boot was amper driekwart gevuld waardoor Josanne zelfs nog ruimte had om over dwars te gaan liggen slapen op de stoelen. Hierbij  moeten we wel zeggen dat we perfect weer hadden: het waaide niet en de zee was hierdoor erg rustig. Ben je snel zeeziek? Dan kan de ferry een wat mindere prettige manier zijn om van Penang naar Langkawi te reizen. De (hoge) golven kunnen bij onstuimig weer namelijk al snel zorgen voor een ‘bumby ride’…

Ferry Langkawi - Penang

Bron van de foto: http://www.veelzijdigmaleisie.nl/

Leave a Comment