Maleisië, eilanden aan de westkust: Langkawi of Penang?

De eilanden Penang en Langkawi zijn de bekendste eilanden aan de westkust van Maleisië. Welk eiland kies je? Wat zijn de verschillen tussen Penang en Langkawi?

In tegenstelling tot de eilanden aan de oostkust van Maleisië (die een hoger bouty gehalte hebben), zijn de eilanden aan de westkust van Maleisië wel het hele jaar door te bezoeken. Er is op Langkawi en Penang namelijk niet echt sprake van een regenseizoen. Hoewel beide eilanden op een korte onderlinge afstand liggen, zijn ze erg verschillend. Wij maken in deze blogpost een vergelijking tussen Langkawi en Penang op het gebied van strand, nightlife, eten, vervoer op het eiland, culturele bezienswaardigheden en natuur en wildlife.

Langkawi vs Penang: geografische verschillen

De Maleisische eilanden Langkawi en Penang liggen aan de westkust van het schiereiland Maleisië. Het eiland Langkawi is met een oppervlakte van 478.5 km² een stuk groter dan Penang (295 km²). Op het eiland Penang wonen 680.000 inwoners. Langkawi is een stuk dunner bevolkt. Daar wonen slechts 45.000 mensen. Het eiland Penang is via een 13.5 kilometer lange brug met het vaste land verbonden. Het eiland Langkawi is alleen per boot bereikbaar en ligt op zo’n 30 kilometer uit de Maleisische westkust.

Langkawi of Penang: strand

Langkawi strand

Stel: je bent op zoek naar de beste stranden aan de westkust van Maleisië. Dikke kans dat je dan zult moeten kiezen tussen de eilanden Langkawi en Penang. Welk eiland kies je dan? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te geven. Als je op zoek bent naar een locatie om cocktails te drinken en lekker te luieren aan het strand, dan wint Langkawi het van Penang. Langkawi heeft namelijk de betere stranden van de twee eilanden. Een bijkomend voordeel is dat Langkawi omringd is door andere kleinere eilanden die je kunt bezoeken als dagtrip om er te duiken of te snorkelen. De beste stranden van het hele land vind je overigens aan de andere zijde van Maleisië (aan de oostkust).

Langkawi of Penang: shoppingmalls en nightlife

Penang mag dan wel minder mooie stranden hebben dan Langkawi, het gaat wel aan kop wanneer het op shoppingmalls, nightlife, en gezelligheid aankomt. De grootste shoppingmall is Komtar, gevestigd in de opvallend hoge toren in Penang. Er is in Penang niet alleen overdag bedrijvigheid te zien. Wanneer de avond valt, komen de straten in Georgetown pas echt tot leven. Er zijn verspreid op het eiland diverse nightmarkets (Pasar Malams) te vinden. Langkawi is op dit vlak het tegenovergestelde van Penang. Langkawi is een rustig eiland waar op de meeste plekken ’s avonds weinig te beleven valt. Alleen rondom het strand van Pantai Cenang is het ’s avonds iets levendiger.

 Penang Komtor ShoppingmallNightmarket met eetstalletjes in Georgetown

Langkawi of Penang: eten

Langkawi Currywurst mit PommesPenang is bij uitstek de beste bestemming wanneer het op lekker Aziatisch eten aankomt. Het eten op Langkawi is meer gericht op de toerist. Zo is er vlakbij het startpunt van de kabelbaan zelfs onvervalste Duiste Currywurst mit Pommes verkrijgbaar! Op Langkawi wordt er veelal gegeten in het hotel of resort. Zit je in een (low budget) onderkomen waar je ’s avonds geen diner geserveerd krijgt? Dan hoef je je alsnog geen zorgen te maken want rondom de meeste hotels en resorts zijn er wel eetgelegenheden te vinden. Je zult er weinig straatstalletjes vinden en de meeste eettentjes zijn Europees georiënteerd. Op het eiland Penang is dat heel anders. Penang is namelijk een multicultureel eiland en dit heeft de keuken sterk beïnvloed. Je kunt daarom op dit eiland zeer gevarieerd eten. Denk bijvoorbeeld aan Chinees, Indiaas en Maleisisch. Naast vele restaurants (voor elk budget wat wils), zijn ook de straatstalletjes (vooral ‘ s avonds) rijkelijk vertegenwoordigd.

Langkawi of Penang: vervoer op het eiland

Langkawi is op het gebied van het openbaar vervoer totaal tegenovergesteld van Penang. Op het eiland Langkawi is het openbaar vervoer vrijwel niet vertegenwoordigd, terwijl op het eiland Penang het lokale busvervoer uitstekend geregeld is.

Op Langkawi rijden geen lijnbussen waarmee je over het eiland kunt rondreizen. Je bent daarom altijd aangewezen op een taxi of op eigen vervoer in de vorm van een huurauto of scooter (dit kan op veel plekken op het eiland gehuurd worden). Taxi’s zijn op Langkawi rijkelijk vertegenwoordigd. De taxi’s op Langkawi rijden niet op de taximeter. De prijzen van de taxirit worden gebaseerd op de bestemming waar je naar toe wilt. Dit zijn vaste prijzen die door elke taxichauffeur/bedrijf worden gehanteerd. Een overzicht van de taxiprijzen is te vinden op de website langkawi-online. Je kunt je hotel/hostel een taxi laten bellen, maar op plaatsen waar meerdere hotels te vinden zijn, is er altijd wel een taxistandplaats aanwezig waar je een taxirit kunt bespreken. Je kunt hier ook een taxirit ‘boeken’ voor een tijdstip of datum in de toekomst. Je bent overigens niet altijd aangewezen op de taxi. Wanneer je een georganiseerde dagtrip bespreekt bij een tourbureau, wordt je altijd gratis opgehaald en teruggebracht bij je verblijfplaats. Dit scheelt dus vervoerskosten!

Op het eiland Penang is het openbaar vervoer juist prima geregeld. Er zijn diverse buslijnen en de meeste locaties en bezienswaardigheden van het eiland zijn met het openbaar vervoer bereikbaar. In Georgetown, de grootste stad op het eiland Penang, rijdt zelfs een gratis bus. Dit is de zogenoemde CAT Free Shuttle Bus. De route van deze buslijn en de 19 haltes zijn weergegeven op onderstaande kaart:

Bekijk Penang: MPPP Rapid Penang CAT Free Shuttle Bus Service op een grotere kaart

Op de website van Rapid Penang (de openbaar vervoermaatschappij), kun je een overzicht vinden van alle buslijnen op het eiland. De prijs van deze bussen zijn overigens laag. Om een voorbeeld te geven: een busritje van het vliegveld naar Georgetown kost 2.70 RM (zo’n 65 cent).

Langkawi of Penang? culturele bezienswaardigheden

De binnenstad van Georgetown, de grootste stad op Penang, is in 2008 uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Het laat zich dus al raden waar de meeste culturele bezienswaardigheden te zien zijn. Naast de Georgetown, is ook de Kek Lok Si Tempel en de Snaketempel de moeite waard om op Penang te bezoeken. Langkawi heeft dit soort bezienswaardigheden niet.

Penang Kek Lok Si Tempel Penang Moskee

Langkawi of Penang? natuur en wildlife

Het eiland Langkawi compenseert het gebrek aan culturele bezienswaardigheden ruimschoots wanneer het op de natuur en wildlife aankomt. Je kunt op Langkawi eenvoudig veel verschillende diersoorten tegenkomen, waaronder hornbills, Dusky Leaf apen en Makaken. De bergen, witte stranden en blauwe zee kun je het mooiste zien als je met de kabelbaan langs de berg Mat Cincang omhoog gaat. Er zijn op Langkawi diverse manieren om de natuur beter te bekijken. Als eerste is er de mangrove tour. Je vaart tijdens een 4 tot 5 uur durende tocht langs grotten, door de mangroven en langs de kust van Langkawi en verschillende andere eilanden. Onderweg zie je een grote verscheidenheid aan verschillende diersoorten. Als je voor het eerst kennis wilt maken met het tropisch regenwoud, dan is een jungle trekking aan te raden. Op Langkawi kun je een wandeltocht (in de avond) van 3 uur maken door het tropisch regenwoud. Je stopt zeer regelmatig onderweg, want de gids vertelt je veel over de flora en de fauna. Meer informatie over deze twee tours is te vinden op de website van Dev’s Adventure Tours.

Langkawi Dusky Leaf Monkey Langkawi Hornbills

Langkawi of Penang: de conclusie

De eilanden Langkawi en Penang zijn, zoals je kunt lezen, nauwelijks met elkaar te vergelijken. De verschillen zijn groot. Kort gezegd heeft Langkawi in vergelijking met Penang de mooiste natuur en stranden. Ben je meer op zoek naar gezelligheid, lekker eten, culturele bezienswaardigheden en Aziatische sferen? Dan is het multiculturele eiland Penang een beter alternatief.

Kun je niet kiezen tussen beide eilanden? Dan kun je er ook voor kiezen om zowel Langkawi en Penang te bezoeken tijdens je rondreis door Maleisië. Je kunt op verschillende manieren van het ene eiland naar het andere eiland reizen. Wil je weten hoe? Wij plaatsen hier binnenkort een blogpost over!

Penang uitzicht vanaf Kek Lok Si TempelLangkawi - Uitzicht vanaf de top (kabelbaan)

Eén reactie

Leave a Comment