Wat te doen in Shanghai? | 4 tips

Shanghai is de grootste en meest welvarende stad van China. De stad mag dan wel niet zoveel bezienswaardigheden hebben als Beijing, toch is Shanghai een leuke plek in China om een paar dagen te verblijven. In deze blogpost geven we een aantal redenen waarom Shanghai een leuke aanvulling kan zijn op je rondreis door China.

Hoeveel verandering kan een stad in een korte tijd doormaken? Shanghai laat zien dat een stad in slechts 25 jaar enorm kan veranderen. Shanghai groeide uit van een klein stadje naar een miljoenen stad van internationale betekenis. De bovenste foto is gemaakt in 1990, op de onderste foto zie je hetzelfde gebied 20 jaar later. (bron: Gizmodo: Shanghai Skyline: before and after)

skyline Shanghai ontwikkeling

Shanghai als start (of eind)punt van je reis

Veel (voordelige) vluchten vanuit Nederland naar China hebben Shanghai als eindbestemming. Shanghai is een prima startplek om China of Azië verder te verkennen. De chaos valt mee en de stad is dankzij het uitstekende openbaarvervoersysteem eenvoudig te bereizen. Het mooie van Shanghai is dat de stad westerse invloeden heeft, maar ook het typische Aziatische leven is niet ver weg. Dat maakt een bezoek aan Shanghai juist ook zo leuk: aan de ene kant heb je de ultramoderne wolkenkrabbers en de geweldige skyline, en een paar straten verderop drijven de inwoners handel op kleine, lokale marktjes. Shanghai is daarom ook een stad van 2 gezichten en wij vonden het erg leuk om dit eens gezien te hebben!

Wat te doen in Shanghai?

Shanghai ligt in het oosten van China en telt ruim het duizelingwekkende aantal van 23 miljoen inwoners. De stad behoort al jarenlang tot de meest ontwikkelde metropolen van China. Als je wat van het ‘oude’ China wilt zien, dan heb je in Shanghai niet zoveel te zoeken. Dan kun je beter wat langer in Beijing verblijven. Zo zijn de tempels in Shanghai bijvoorbeeld niet echt de moeite waard om te bezoeken en historische gebouwen zijn er niet te vinden. De stad is fascinerend als geheel en het ontbreken van echte topattracties is daarom niet een groot probleem. Toch hebben we een aantal leuke plekken en uitstapjes voor je op een rijtje gezet. Maar bedenk wel dat het juist de verschillen en contrasten zijn die het bezoek aan Sjanghai echt de moeite waard maakt. In korte tijd zie je de verschillen tussen oud & nieuw, mooi & lelijk en arm & rijk. In de ene straat zijn de winkels van alle grote wereldmerken gevestigd, en in een vlakbij gelegen achterafstraatje speelt het dagelijkse leven zich voor een groot deel af op straat. Op de kleine marktjes wordt handel gedreven en tussen de huisjes en smalle straatjes door zie je in de verte op de achtergrond de skyline.

Shanghai contrasten (1) Shanghai contrasten (2)

1 | De skyline

Iedereen die Shanghai heeft bezocht, is op deze plek geweest: de Bund. De Bund is een 1.5 kilometer lange promenade langs de Huangpu-rivier en Zhongshan Road. ’s Werelds grootste bedrijven en banken hebben zich hier in de directe omgeving gevestigd. De Bund zelf is volgebouwd met koloniale gebouwen. De westerse mogendheden vestigden zich in de 19e eeuw op deze plek. Vanaf de Bund heb je het beste uitzicht op DE skyline van Shanghai. Aan de overkant van de rivier ligt namelijk Pudong. Dit is het financieel en commercieel centrum van China en hier staan de vele torenhoge wolkenkrabbers.

Skyline Shanghai (2013)
Ondanks dat de Bund de meest bezochte plek in Shanghai is, is er geen eigen metrostation te vinden. Het beste kun je uitstappen op het station East Nanjing Road (lijn 2 of 10). Vanaf hier is het 500 meter lopen naar de Bund.

2 | Bezoek een omliggende plaats

Als je de betonnen jungle van Shanghai wilt ontvluchten, dan kun je bijvoorbeeld een dagtrip maken naar de stad Hangzhou. Hangzhou ligt zo’n 180 kilometer ten zuidwesten van Shanghai en is bekend door het Westmeer. Het Westmeer is omringd door groene heuvels met theeplantages. Op deze heuvels en aan de oevers van het meer vind je vele tempels en pagodes.
Hangzhou - Westmeer 2
Meer informatie over deze dagtrip en de bereikbaarheid van Hangzhou vanuit Shanghai is te lezen in onze blogpost Hangzhou & het Westmeer: Dagtrip vanuit Shanghai.

3 | Holland Village

Een klein stukje Nederland in Shanghai, dat is Holland Village. Deze wijk is gebouwd naar Amsterdams voorbeeld. Het ontwerp van de gebouwen is een kopie van de Nederlandse bouwstijl in de periode van 1600 tot 1900. In de wijk vind je onder andere sloten en grachten, een ophaalbrug, een molen, een verkleinde replica van het Amsterdamse scheepvaartmuseum, het huis Hofwijck van Huygens uit Voorburg en een kopie van de bijenkorf in Amsterdam. Wij vonden het bizar om hier rond te lopen.
Holland Village Shanghai - Amsterdamse pakhuizen Holland Village Shanghai - Molen
Meer informatie over Holland Village en de bereikbaarheid ervan is te lezen in onze blogpost Holland Village: een klein stukje Nederland in Shanghai.

4 | Reis met de Maglev

Arriveer je in China op het vliegveld Shanghai Pudong (dat is altijd zo als je vanuit Europa naar Shanghai vliegt)? Dan is dit je kans om met een magneetzweeftrein naar de stad te reizen. De Maglev zweeft met een snelheid van 431 kilometer per uur over de baan. Let op: de trein bereikt niet altijd deze topsnelheid. Kijk voor meer informatie op de site van de Shanghai Maglev Train.

 Shanghai Maglev

Tip: Verblijf je 1 of meerdere dagen in Shanghai? Koop dan een meerdaagse metrokaart waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van de metro in Shanghai. Ideaal, want je hoeft op deze manier niet telkens losse metrokaartjes te kopen.

Meer informatie over China is te lezen in ons reisverslag

Leave a Comment