Wandelen en fietsen in het karstgebergte van China

De schoonheid van de Li-rivier en de karstpieken is zelfs afgebeeld op het 20 Yuan bankbiljet. In deze blogpost bespreken we wat je kunt zien en doen in dit schitterende gebied.

In het zuiden van China bevindt zich een landschap met buitenaards lijkende rotsformaties. Dit gebied staat bekend onder de naam ‘het karstgebergte’. Vanuit het vliegtuig hoog in de lucht lijkt het karstlandschap net een grote eierendoos. Het groene landschap met de bijzondere rotsformaties is bekend van de traditionele Chinese landschapsschilderkunst.

Guilin: het startpunt voor een ontdekkingstocht door het karstlandschap

Guilin is de karsthoofdstad van China. De door bergen omringde stad in de provincie Guangxi, behoort met 1 miljoen inwoners ook tot de vele miljoenensteden van China. Vanuit Guilin kun je afreizen naar de omgeving van Yanghsuo om het karstgebergte te verkennen en je kunt vanuit Guilin de andere kant op: richting het noorden naar de rijstterrassen. In deze blogpost geven we je een inkijkje in dit bijzondere deel van China..

Yangshuo: een toeristische hotspot

Yangshuo: hoe erg kan een stadje veranderen. Twintig jaar geleden was Yanshuo nog een slaperig dorp en tegenwoordig is het uitgegroeid tot een uitermate populaire bestemming onder de (Chinese) toerist. Yangshou is gelegen tussen de karstpieken aan de oevers van de Li-rivier op zo’n 80 kilometer ten zuid oosten Van Guilin. Het plaatsje verwelkomt dagelijks duizenden toeristen die de stad als uitvalsbasis gebruiken om het karstlandschap te verkennen. Het meest toeristische en drukste deel van Yangshuo is de Weststreet. In de directe omgeving van deze straat vind je de meeste eetgelegenheden en guesthouses.

Van Guilin naar Yangshuo: taxi, boot of bus

Er zijn verschillende manieren om van Guilin in Yangshuo te geraken. De snelste (maar niet de goedkoopste) manier is per taxi. Wij betaalden voor een pickup vanaf het vliegveld van Guilin naar het dorpje Aishanmen, 5 km buiten Yangshuo, een prijs van 300 Yuan.

Er zijn per dag diverse directe busverbindingen tussen Guilin (vanaf het trein en busstation) en Yangshuo. De bussen komen in het centrum van Yangshuo aan (Pantao Road, Yangshuo County). Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de meeste guesthouses en de drukste winkelstraatjes. De prijs bedraagt rond de 20 Yuan per persoon. De reistijd bedraagt ongeveer 90 minuten.

Het is ook mogelijk om per boot tussen Guilin en Yangshuo te reizen. Deze boottocht wordt de Li-river boat cruise genoemd. Of het mooi is? Wij hebben deze boottocht niet gemaakt en kunnen er dus ook geen oordeel over geven.

Het karstgebergte: wat is er te doen en te zien?

Fietsen

Het mooie van het karstgebergte, is dat de karstpieken uit het oppervlak rijzen. De wegen en gebieden tussen de bergen is daarom vlak. Dit maakt het mogelijk om zonder al te veel inspanning, door het gebied rond te kunnen fietsen. En dat is een absolute aanrader. In de stilte van de natuur fiets je over smalle fietspaadjes langs de rivier en door hele kleine dorpjes. Bewegwijzering is er overigens niet of nauwelijks te vinden. Let goed op en probeer een kaart van de omgeving in Yangshuo te verkrijgen. Meer informatie over het fietsen en routes door het karstlandschap, is te vinden op de webpagina van China Highlights.

China Yangshuo - fietsen

De Dragon Bridge

Wanneer je van Yangshuo naar de Yulong rivier fietst, neem dan even een kijkje bij de Dragon Bridge. Dit is een eeuwenoude stenen brug over Lijiang rivier. Dit is een goed punt om een pauze in te lassen, want direct naast de brug is een eettentje te vinden. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht op de brug en de rivier met op de achtergrond de karstformaties.

De Moonhill

Een zware klim, dat moet je ervoor over hebben om bij het panoramapunt onder de rotsboog van de Moonhill te komen. De Moonhill is een hoge karstpiek met een groot rond gat vlak onder de top. Je kunt het panoramaplatform bereiken door de 800 traptreden tellende klim te maken. Of het een zware klim is? Ja, de weersomstandigheden (benauwd en een hoge temperatuur) maken het tot een behoorlijk pittig tochtje. We verbaasden ons dan ook toen we boven op de top een oud vrouwtje tegenkwamen die koud drinken stond te verkopen. Elke dag beklimt zij de Moonhill. Petje af! De entree voor de Moonhill bedraagt overigens 15 Yuan (2 Euro).

China Yangshuo - Moonhill (2) China Yangshuo - Moonhill (1)

Een tochtje met een bamboeboot

Vooraf wisten we 1 ding zeker: we wilden een tochtje maken met een bamboebootje over een rivier door het karstlandschap. De Yulong River staat het meest bekend om te bamboe raften. Toen we de massa’s bootjes zagen op het water, hadden we er opeens niet zoveel zin meer in. Ook op andere plekken bleef het niet bij een eenzaam vlotje. Op de meeste plekken is het een grote polonaise aan bootjes varend achter elkaar. Het is daarom voor ons gebleven bij een korte rivieroversteek tijdens een fietstocht.

China Yangshuo Bamboo raft - drukte China Yangshuo Bamboo raft - crowd

Dagtrip naar Xingping

Vanuit Yangshuo kun je met de lokale bus een dagtrip maken naar Xingping.  De karstformaties in de directe omgeving van het plaatsje Xingping zijn bekend vanwege de afbeeling op de bankbiljetten van 20 Yuan. De plek waar je exact hetzelfde ziet als op de biljetten van 20 Yuan is met behulp van bordjes duidelijk aangegeven. Er is ook een platform gebouwd. De toegangsprijs voor het maken van een foto, is 2 Yuan per persoon. Een klein stukje verderop heb je trouwens hetzelfde uitzicht en dat is gewoon vrij toegankelijk.

Vanuit Xingping kun je een boot (of bamboetochtje) maken naar Yangdi. Dit schijnt het mooiste stuk van het karstgebergte te zijn. Dit zal vast de reden zijn waarom de prijzen sinds eind 2012 behoorlijk zijn verhoogd. De Chinese overheid wil graag een graantje meepikken van deze druk bezochte toeristische locatie.

Wees voorbereid als je Xingping bezoekt: wanneer je er een tijdje rondloopt, kun je het woordje BAMBOO BAMBOO BAMBOO niet meer horen! Het lijkt wel alsof iedereen je op een bamboebootje wil rondvaren. Gelukkig is een vriendelijke ‘no thanks’ voldoende om. Helaas krijg je een stukje verderop wel weer 10 dezelfde vraag te horen…

China Xing Ping (2) China Xing Ping

Wandelen in het karstlandschap

Een populaire wandeltocht door het karstlandschap is de hike van Xingping naar Yangdi (24 kilometer). Tijdens de tocht steek je 3x de Li Rivier over met een (bamboe)bootje. Wij hebben deze wandeltocht niet gemaakt, dus specifieke informatie kunnen we je er niet over geven.

China omgeving Yangshuo wandelen (1) China omgeving Yangshuo wandelen (2)

We hebben wel veel gewandeld in de omgeving van Aishanmen, een paar kilometer buiten Yangshuo. En dat is ook onze beste tip: wil je echt in alle rust van het schitterende karstlandschap genieten? Kies dan voor een guesthouse buiten Yangshuo. Wij verbleven bij de buurvrouw van de Giggling Tree, een guesthouse in het kleine dorpje Aishanmen op zo’n 5 kilometer buiten Yangshuo. Zij hebben leuke wandelroutes in de directe omgeving van het guesthouse uitgestippeld en je kunt er fietsen huren.

Dit is slechts een kleine greep uit het enorme aanbod aan activiteiten. Wat vond jij de moeite waard om te bezoeken of te doen in het karstlandschap in het zuiden van China?

Leave a Comment