Terracottaleger Xi’an: Tips, Praktische informatie, Locatie

De één vindt het geweldig, voor de ander kan het, hoe gek het ook klinkt, een teleurstelling zijn: het bezoek aan het Terracottaleger in Xi’an. Wees voorbereid en lees hier alles wat je moet weten over het Terracottaleger.

Wat is het Terracottaleger?

Terracottaleger - Close Up De eerste keizer van China, (Qin Shi Huangdi, 259 – 210 v. Chr.), heeft een opmerkelijke erfenis achtergelaten: een graf dat bewaakt wordt door duizenden soldaten van klei. Qin was zeer bijgelovig. Toen hij aan de macht kwam, begon hij bijna gelijk aan de bouw van zijn laatste rustplaats. Meer dan 700.000 arbeiders zouden hier voor zijn ingezet. Qin geloofde dat zijn graf zijn paleis zou worden voor de eeuwigheid. Het leven na de dood zou een vervolg zijn van het leven op aarde. Hij liet zich naar het hiernamaals begeleiden door een aardewerken leger van zwaarbewapende strijders met paarden en strijdwagens: het wereldberoemde Terracottaleger van Xi’an. Het Terracottaleger is de benaming voor de archeologische vondst van duizenden Terracottafiguren en kan tot de grootste toeristische attracties van heel China worden gerekend.

Hoe is het Terracottaleger ontdekt?

In 1974 stuitten enkele Chinese boeren tijdens het graven van een waterput op een heel bijzondere iets. Zij vonden de eerste kleisoldaat onder een dikke laag zand en klei. Tot nu toe zijn bij verdere opgravingen, die sinds 1974 onafgebroken voortduren, drie kamers met Terracottafiguren ontdekt met in totaal zo’n 8000 beelden. Archeologen en deskundigen schatten dat er nog veel meer verborgen ligt in de omgeving.

Het leger met onder andere infanteriesoldaten, boogschutters en compleet nagebouwde strijdwagens, stond opgesteld in de toen gebruikelijke slagorde. Elk beeld heeft een uniek uiterlijk: de gezichten en gelaatsuitdrukkingen van elke soldaat is verschillend. Zelfs de houding en kleding verschilt. De beelden zijn vervaardigd uit gebakken aarde (terracotta). Het Terracottaleger zou later één van de grootste archeologische vondsten van de twintigste eeuw blijken te zijn. Samen met de Chinese muur en de Verboden stad is het de grootste publiekstrekker in China.

De ligging van het Terracottaleger

Het Terrocottaleger ligt in de heuvels op zo’n 42 kilometer buiten de Chinese stad Xi’an. Het Terracottaleger is op verschillende manieren als dagtrip vanuit Xi’an te bezoeken. Je hoeft hier geen hele dag voor uit te trekken. Je kunt een bezoek aan het Terracottaleger ook in een dagdeel redden, al kan het dan wel wat gehaast worden. Je hoeft daarom niet perse in Xi’an te overnachten. Wanneer je ’s morgens in Xi’an aankomt met de nachttrein en ’s avonds direct verder wilt reizen per nachttrein, is het het beste om een taxi te nemen naar het Terracottaleger zodat je in elk geval op tijd terug bent. Wanneer je wat langer verblijft in Xi’an, ligt het meer voor de hand om het Terracottaleger middels een georganiseerde tour of op eigen gelegenheid te bezoeken.

Terracottaleger - Complex museum (Pit 1 op de achtergrond) Terracottaleger - Het complex tussen de heuvels

Het museumcomplex is in 1979 verrezen op de plek waar de eerste beelden werden ontdekt en behoort tot de best bezochte cultuurplekken in China. Er zijn vier hallen te vinden. Van deze vier hallen zijn er drie opengesteld voor bezoekers. De vierde hal is momenteel nog in aanbouw.

Hal (pit) 1 is het meest indrukwekkende: onder een wat primitief gebouwd dak staan de beelden in zeven gangen van zes meter diep (die parallel aan elkaar lopen) in originele slagorde opgesteld. Bij de ingang is het altijd druk en flitsen de fototoestellen bijna onophoudelijk. Als je de boel wat rustiger en van dichter bij wilt bekijken, kun je beter langs de zijwanden van het gebouw rondom het opgestelde leger lopen. In hal 2 vind je een stuk minder beelden. Het grootste deel van de beelden ligt in honderden stukjes op de grond. ook vind je hier niet opgegraven stukken. In pit 3 werden boogschutters en een bronzen strijdwagen opgegraven. In vergelijking met de andere hallen, vind je hier de minste beelden. De beelden die je hier ziet, behoren wel tot de meest gedetailleerde.

Terracottaleger - Hal (Pit) 1 Terracottaleger - Hal (Pit) 2 Terracottaleger - Hal (Pit) 3

Het Terracottaleger: de toegangsprijs en openingstijden

SAMSUNGDe toegangsprijs is, zeker in vergelijking met veel andere bezienswaardigheden in China, best fors. De tickets voor het Terracottaleger kosten 150Yuan (per volwassene). In de maanden december tot en met februari zijn de entreetickets voor het Terracottaleger iets goedkoper: 120 Yuan (per volwassene). Op de achterkant van het toegangsticket staat een heel klein plattegrondje van het complex. Hierop staat onder andere aangegeven waar je welke hal kunt vinden.

Het Terracottaleger is dagelijks te bezoeken: in de maanden maart tot en met november tussen 8.30 en 17.30 en van december tot en met februari van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Het Terracottaleger bezoeken: georganiseerde tour of op eigen gelegenheid?

Je kunt het terracottaleger vrij eenvoudig op eigen houtje bezoeken. Het voordeel ten opzichte van een georganiseerde tour van een hotel of tourorganisatie is dat je de tijd dan aan jezelf hebt. Een ander voordeel is dat je niet door de tourorganisator langs plaatsen wordt geleid waar je helemaal niet naar toe wilt (shops, souvenirwinkels en fabrieken waar replica’s van de beelden worden gemaakt bijvoorbeeld).

De bussen naar het Terracottaleger vertrekken vanaf het centrale treinstation van Xi’an. Het busstation is te vinden aan de zuidoost zijde van dit treinstation. Let op: Dit treinstation vind je net iets buiten de stadsmuren. Je moet dus niet bij het treinstation Xi’an North zijn, daar waar de hogesnelheidstreinen aankomen.

Door de drukte lijkt het een enorme chaos op en rond het treinstation van Xi’an. Wanneer je zelf het vervoer naar het Terracottaleger regelt, moet je uitkijken dat je niet wordt misleid door de vervoerders. Er lopen tal van sjacheraars rond die erop uit zijn om je in hun bus te krijgen. Laat je niet afleiden door mensen die je een tour willen aansmeren of die je naar hun bus willen leiden. Zij brengen je weliswaar naar de juiste bestemming (het Terracottaleger), maar de kans is groot dat je onderweg zult stoppen bij souvenirwinkels of attracties die je helemaal niet wilt bezoeken. Het is daarom belangrijk om de juiste bus te nemen.

Terracottaleger - Bus 306 Xi'an - TerracottalegerDe beste optie is om bus 306 (Tourist bus 5) te pakken. Deze bus brengt je vanaf het busstation (naast het treinstation van Xi’an) in iets minder dan een uur rijden naar het Terracottaleger. Bus 306 (bruin, groenig van kleur) is te vinden aan de oostelijke kant van het busstation naast het grote Disco’s teken. Een aantal bussen verderop lijken sterk op bus 306, maar zijn duurder. De prijs voor de busrit met bus 306 van Xi’an naar het Terracottaleger bedraagt slechts 7 Yuan per persoon (deze prijs gold in september 2013. Het kan zijn dat het nu 8 Yuan per persoon kost, afgaande op andere berichten op het internet). Vlak na vertrek loopt iemand de bus door die de kaartjes verkoopt. Wanneer de bus vol is, wordt er gereden. In de praktijk is dit vrij snel, aangezien de buslijn naar het Terracottaleger behoorlijk populair is. De bus stopt onderweg bij een paar bushaltes. Je kunt tot aan de laatste stop blijven zitten want het Terracottaleger is de eindbestemming. Op de plaats waar je wordt uitgelaten bij het Terracottaleger, moet je later ook weer instappen om de bus terug te nemen.

Update: de de bussen zijn tegenwoordig wit van kleur (met dankt aan Tim):

Tips voor het bezoek aan het Terracottaleger

In onze onlangs verschenen blogpost: ‘Terracottaleger; achtste wereldwonder of tourist trap?‘ delen we onze teleurstellende ervaringen omtrent het Terracottaleger. Net als soortgelijke verhalen die we hebben gelezen voordat we het Terracottaleger bezochten, zal ook dit verhaal weinig mensen ervan weerhouden om een bezoek te brengen aan deze plek. Mocht je net als wij het Terracottaleger toch ooit met eigen ogen willen zien, onthoud dan onderstaande tips:

= Probeer op eigen gelegenheid (zoals gezegd met bus 306) naar het Terracottaleger te gaan. Dit om te voorkomen dat je langs allerlei plekken wordt geleid waar je niet heen wilt.

= Wees voorbereid op enorme hoeveelheden souvenirtentjes en veel te dure drink- en eettentjes op en rondom het complex van het Terracottaleger.

= Kijk niet vreemd op als je vlak na aankomst wordt ‘belaagd’ door kleine Chineesjes die je van alles en nog wat willen verkopen.

= Laat je niets wijsmaken: De ontdekker van het Terracottaleger signeert nu boeken in het museum. Het verhaal gaat dat de echte ontdekker van het Terracottaleger gek is geworden van de drukte en dit niet langer meer doet. De Chinezen hebben dit eenvoudig opgelost door er telkens een andere boer neer te zetten die dan ‘de ontdekker van het Terracottaleger’ moet voorstellen.

= Dit is de belangrijkste tip: Bezoek als eerste hal (pit) 3. Dit is de kleinste hal. Op deze manier maakt het bezoek meer indruk omdat je steeds meer te zien krijgt. Je voorkomt dus dat je na het zien van de grootste pit de kleinere minder indrukwekkend vindt.

= Vergeet niet af te dingen op de souvenirs! Het beginbod van de verkopers is buitenproportioneel hoog.

= Temper de verwachting: de kans is groot dat je het minder indrukwekkend vindt dan je had gedacht.

Wil je meer informatie over ons bezoek aan het Terracottaleger? Lees dan ons reisverslag van onze reis door China.

5 reacties

 • […] Ondanks soortgelijke verhalen als dit, zal het Terracottaleger altijd een enorme aantrekkingskracht op toeristen blijven houden en een onverminderde populaire bezienswaardigheid blijven voor veel reizigers. Wil je ondanks dit verhaal toch het Terracottaleger bezoeken? Lees dan onze blogpost met tips en praktische informatie over het Terracottaleger. […]

 • Kim schreef:

  Dankzij deze info konden wij ontzettend makkelijk de bus vinden! De prijs voor de bus is nog steeds Y7 per enkele reis alleen kost de entree nu Y150 per volwassene, geen studentenkorting helaas voor buitenlandse studenten!

  • reisbloggers schreef:

   Fijn dat jullie iets aan onze informatie hebben gehad! En dank voor de toevoeging.

 • Tim van Heukelom schreef:

  Hi!

  Zojuist — met super dank aan jullie info — in de bus gestapt naar de terracotta warriors. Nu in het laag seizoen staan de sjacheraars van de “minder officiële” busdiensten ook hard te schreeuwen. We hebben ze ontweken en zijn in bus 306 gestapt!
  Deze kost nogsteeds ¥7,- per persoon.
  Ze hebben wel de hele vloot bussen vernieuwd en het zijn nu witte bussen (foto’s kan ik niet bijvoegen maar stuur ze graag na).
  Ook staat het super goed op de bus aangegeven en een bord voor de bus die zich aan het vullen is.

  In je tekst staat btw disco’s teken… dit moet zijn dicos

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Tim,

   Wat leuk dat je met onze info naar het terracotta leger bent geweest.
   Bedankt voor de update van de prijzen, de foto’s zien we graag tegemoet.

   Heel veel plezier nog in China! We hopen dit prachtige land zelf ook nog een keer weer te bezoeken.

Leave a Comment