Holland Village: een klein stukje Nederland in Shanghai

Holland Village Shanghai is een satellietstad van Shanghai en is gebouwd in een Nederlandse stijl. Dit kleine stukje Nederland is te vinden in het noordelijke deel van Shanghai. Toeristen vind je er bijna niet. Net als inwoners overigens.

One City, Nine Towns

In 2001 is in Shanghai het project One City, Nine Towns opgestart met als doel om negen aantrekkelijke satellietsteden te creëren waardoor de bevolkingsdruk in de binnenstad van Shanghai kan worden verlicht. Deze steden zijn gebouwd naar West Europees voorbeeld. Dit betekent dat je nu in Shanghai kopieën kunt vinden van Parijs (inclusief de Eiffeltoren, gebouwd op een schaal van 1:3), China, Duitsland, Engeland, Italië, Noord-Amerika, Scandinavië en Nederland.

Nu, jaren later, blijkt dat het project min of meer mislukt is. In de praktijk zijn er maar weinig mensen die in deze wijken willen wonen. Dit komt mede doordat het niet goed in de smaak valt bij de Chinezen, de prijs van de woningen zijn hoog en de satellietsteden liggen een aardig eind buiten het centrum van Shanghai. Dit heeft ertoe geleid dat het belangrijkste in de steden ontbreekt: de inwoners. Een aantal van deze satellietsteden zijn nagenoeg verlaten en daarom zogenoemde spooksteden geworden.

Holland Village Shanghai

Zoals gezegd is ook Nederland vertegenwoordigd in het project One City, Nine Towns. Eén van de steden is namelijk omgedoopt tot Holland Village. Deze stad (of wijk) is gebouwd naar Amsterdams voorbeeld. Het ontwerp van de gebouwen is een kopie van de Nederlandse bouwstijl in de periode van 1600 tot 1900. In de wijk vind je onder andere sloten en grachten, een ophaalbrug, een molen, een verkleinde replica van het Amsterdamse scheepvaartmuseum, het huis Hofwijck van Huygens uit Voorburg en een kopie van de bijenkorf in Amsterdam.

Holland Village Shanghai - Amsterdamse pakhuizen Holland Village Shanghai - huis Hofwijck van Huygens uit Voorburg

Holland Village: de locatie

Er is niet bijster veel informatie over deze satellietsteden te vinden. In reisgidsen wordt er al helemaal niet over gesproken. De satellietsteden zijn namelijk geen toeristische pretparken, maar gewone woonwijken. Dit wilden wij wel eens zien en daarom hebben we tijdens ons verblijf in Shanghai het kleine stukje Nederland opgezocht.

Holland Village is gelegen in Wai Gao Qiao (外高桥), in het noordelijke deel van Shanghai. Het is per metro bereikbaar (lijn 6). Het dichtstbijzijnde metrostation is het “North Waigaoqiao Free Trade Zone Station”. Holland Village ligt in zuidwestelijke richting vanaf dit metrostation en is lopend te bereiken.

Omdat wij de wijk eerst niet konden vinden en de Chinese benaming niet bij de hand hadden, kostte het ons op de heenweg even zoeken. Uiteindelijk is het ons op een creatieve manier gelukt (lees voor de details ons reisverslag over Shanghai), en zijn we op aanraden van de beveiligingsmensen van het metrostation in een taxi gestapt. Er werd ons gezegd dat 10 Yuan een redelijke prijs zou zijn. De taxi’s die stoppen bij het metrostation zijn niet als dusdanig herkenbaar en rijden niet op de meter. De chauffeur vroeg 20 Yuan. De terugweg hebben we lopend afgelegd. De afstand is zo’n 2.5 kilometer. Per taxi duurt het ritje daarom ook slechts een paar minuten. Lopend doe je er een goed half uur over.

Het is werkelijk bizar om in deze wijk rond te lopen en te zien hoe de oer-Hollandse kenmerken zijn gekopieerd. Toeristen vind je er niet. Net als inwoners overigens. Wat jaren geleden als ambitieus project is opgestart, is nu niets meer dan een populaire trouwlocatie voor het maken van trouwfoto’s.

Holland Village Shanghai - MolenHolland Village Shanghai - Klomp

 

Leave a Comment