Het Terracottaleger: Achtste wereldwonder of tourist trap?

De Chinese Muur, de Verboden Stad en het machtige Angkor: ondanks dat we er vooraf ontelbare foto’s van hebben gezien, kregen we echt een overweldigend gevoel toen we deze bouwwerken voor het eerst in het echt zagen. Dit was niet met het Terracottaleger het geval. Het was zelfs de grootste tegenvaller van onze reis. Waarom? Dat lees je in deze blogpost.

Misschien heb je zelf al eens het Terracottaleger bezocht en denk je nu: ‘die zijn gek, ik vond het juist geweldig’, of misschien staat het Terracottaleger wel hoog in je lijst met dingen die je graag ooit nog zou willen zien. Dit laatste was ook bij ons het geval. Vol verwachting gingen we dan ook naar Xi’an om het Terracottaleger te kunnen zien. De aanblik van duizenden soldaten van klei leek ons geweldig. Helaas draaide het uit op een teleurstelling.

Als eerste bezochten we hal 3, de kleinste hal met het laagste aantal beelden. Dit deden we bewust, want we wilden de spanning een beetje opbouwen. Vervolgens bezochten we hal 2 was. Deze was al wat groter. Hal 1 zou tot slotte het klapstuk moeten worden. Helaas werd en een anticlimax. We stapten de hal binnen, zagen het leger voor ons en ajjj, dat viel tegen. Ondanks het enorme aantal beelden, bleef het wauw-gevoel weg. Wij vonden het bij lange na niet zo indrukwekkend als we vooraf hadden verwacht. We vinden het Terraottaleger zelfs wat overschat. Hoe kan dit?

Het Terracottaleger: een overschatte toeristische attractie?

We hebben lang zitten denken waarom we het Terracottaleger een zwaar overschatte toeristische attractie vinden. Het is al met al geen overweldigende ervaring om de beelden in het echt te zien. Voordat je bij de hallen bent waar je de beelden kunt bekijken, moet je eerst langs vele, vele en vele verkoopkraampjes. Dat is, als dat wat je te zien krijgt de moeite waard is, nog tot daar aan toe. Helaas is dat dus niet het geval. Misschien zeggen beelden in dit geval meer dan woorden. Zie hieronder twee foto’s. Links is het welbekende (ingezoomde) shot van het Terracottaleger. Rechts zie je datgene dat je in de werkelijkheid ziet als je hal 1 binnenstapt:

Terracottaleger - Close Up Terracottaleger - Hal (Pit) 1

Op de bovenstaande linker foto lijkt het dat je dicht bij de beelden kunt komen en goed de details kunt zien. In werkelijkheid sta je als bezoeker een behoorlijk eind van de beelden af en kijk je er op neer. De beelden zijn opgesteld in parallel lopende gangen van een metertje of 6 diep. Het is ook best logisch dat je niet direct tussen de beelden in kunt staan aangezien de beelden te kwetsbaar zijn, maar helaas krijg je nu geen goed beeld van de schoonheid van de archeologische vondst. Ook de kille loods (vooral hal 1) waarin de beelden staan opgesteld, komt de aanblik van het leger niet ten goede. De grootste hal (die het meest indrukwekkende zou moeten zijn), is meer dan 200 meter lang. De eerste 50 meter is echt gevuld met beelden. Dit is dus ook het beroemde fotoshot dat bij de meeste mensen bekend zal zijn. Het overige deel van de hal is gevuld met verbrijzelde overblijfselen van de beelden en in het laatste deel van de hal zijn nog opgravingen bezig. Hoewel bezig? Je ziet er maar weinig mensen aan het werk. Er zijn dus (met name achterin) grote lege plekken in de hal. Onderstaande foto’s zijn gemaakt in dit deel van de hal.

Terracottaleger - Achterste gedeelte Hal 1 Terracottaleger - Achterste gedeelte Hal 1

Je wordt tijdens het bezoek helaas maar weinig wijzer over de geschiedenis van het Terracottaleger. Er wordt in de hallen zeer weinig informatie gegeven. Het is ook onduidelijk wat gereconstrueerd is en wat origineel is. Waarschijnlijk om je min of meer te dwingen tot het inhuren van een tourgids als je meer achtergrondinformatie wilt weten. Wat de ontdekker van het Terracottaleger overigens betreft: laat je niets wijsmaken. De ontdekker van het Terracottaleger signeert nu boeken in het museum. Het verhaal gaat dat de echte ontdekker van het Terracottaleger gek is geworden van de drukte en dit niet langer meer doet. De Chinezen hebben dit eenvoudig opgelost door er telkens een andere boer neer te zetten die dan ‘de ontdekker van het Terracottaleger’ moet voorstellen.

Het Terracottaleger: Achtste wereldwonder of tourist trap?

Een tourist trap (letterlijke vertaling: toeristenval) is een toeristenbestemming die is gecreëerd om geld aan toeristen te verdienen. Specifiek gezegd komt het er op neer dat een tourist trap iets is waar veel toeristen op af komen zonder dat deze aantrekkingskracht kan worden gerechtvaardigd. Gezien de enorme archeologische waarde en de omvang van het Terracottaleger lijkt dit niet het geval. Of dit ook genoeg is om te kunnen spreken van een achtste wereldwonder (zoals de Chinezen het Terracottaleger aanduiden), is echter sterk de vraag.

Terracottaleger - Mensenmassa ingang hal 1Het is bijna niet voor te stellen dat er ooit iemand heeft geleefd die het voor elkaar heeft gekregen om zoiets onwerkelijks te bouwen voor na zijn dood. Maar om het nu het achtste wereldwonder te noemen? Dat vinden wij toch echt niet. Het verhaal en de voorstelling die wij van het Terracottaleger hadden, was een stuk mooier dan hoe dit in werkelijkheid wordt gepresenteerd. Dit zal mede komen door de enorme toeristische opsmuk die je rondom het museum moet zien te doorstaan en door de toch wat kille en oude hallen waarin het leger is opgesteld. De hallen zijn namelijk weinig sfeervol en dit past totaal niet bij de uitstraling van het aardewerken leger. Het is helaas niet mogelijk om op ooghoogte met de beelden te staan. Je kijkt van bovenaf op de beelden neer, waardoor er voor je gevoel een grote afstand met de beelden ontstaat. Het aardewerken leger komt daardoor niet ‘tot leven’. Ook de grote drukte van duwende mensen bij (met name de ingang val hal 1) draagt niet echt bij aan het creëren van het ‘wauw’ gevoel als je de grootste hal binnenstapt.

Om het een ordinaire touristtrap te noemen, gaat gezien de enorme archeologische waarde en omvang wat ons betreft net wat te ver. Over de archeologische waarde van het Terracottaleger wordt overigens door sommige deskundigen getwijfeld. De Franse sinoloog Jean Lévi van het French National Scientific Research Center bijvoorbeeld, heeft zelfs twijfels of het Terracottaleger wel echt is.

Er wordt in elk geval alles aan gedaan om zoveel mogelijk geld aan de toerist te verdienen. Voor de stad Xi’an is het Terracottaleger van onschatbare waarde. De stad drijft op het toerisme en buit het in elk geval zo goed mogelijk uit. De entreeprijs van het Terracottaleger (150 Yuan) is, zeker in vergelijking met de bezienswaardigheden in Beijing, fiks aan de prijs. Net als de entreeprijzen van de andere bezienswaardigheden in Xi’an overigens.

Ondanks soortgelijke verhalen als dit, zal het Terracottaleger altijd een enorme aantrekkingskracht op toeristen blijven houden en een onverminderde populaire bezienswaardigheid blijven voor veel reizigers. Wil je ondanks dit verhaal toch het Terracottaleger bezoeken? Lees dan onze blogpost met tips en praktische informatie over het Terracottaleger of lees ons reisverslag van onze reis door China.

Terracottaleger - Pit 1 Werkelijke aanblik

7 reacties

 • […] onze onlangs verschenen blogpost: ‘Terracottaleger; achtste wereldwonder of tourist trap?‘ delen we onze teleurstellende ervaringen omtrent het Terracottaleger. Net als soortgelijke […]

 • nicole schouten schreef:

  Wat een negatief verhaal. Ik heb het nu meerdere keren gezien maar blijf het een wonder vinden. Hoe belangrijk is nou het gebouw waar dat hele leger is opgesteld? Met zulke afmetingen en een gebouw in China uit de jaren zeventig kan je toch niet veel meer verwachten? Op de tentoonstelling die erbij is zijn een aantal hoofden en beelden in detail te bewonderen.
  Waarschijnlijk zijn jullie er veel te snel doorheen gelopen.

  • reisbloggers schreef:

   We hadden de tijd aan onszelf en we hebben er rustig rondgelopen. Het plaatje in ons hoofd was mooier dan dat het werkelijk was. Anders hadden we de reis ook al anders gepland. Maar zo zie je maar, de 1 beleeft iets heel anders dan een ander. En dat is maar goed ook :).

 • Marcel Vink schreef:

  Het wordt best commercieel uitgebuit ja, en ook de vele ‘zwarte’ taxichauffeurs zijn voor de gemiddelde toerist niet makkelijk af te schudden. Betaal je dus, zonder kennis althans, veel te veel. Wordt helaas niks aan gedaan. Maar bijzonder is het toch wel, zeker gezien het verhaal erachter. Het heeft alleen inderdaad niet de grandeur van bv Gu Gong, de Verboden Stad, maar dat is ook omdat de soldaten nou eenmaal grauwe beelden zijn.

 • Sander schreef:

  Je kan dus bus bij het centraal station pakken, 8 Yuan voor een enkeltje en dus 16 voor een retourtje. Als je een studenten pas hebt betaal je ook nog eens de helft van het entreegeld. Ben je een reizende student zoals ik is het voor ongeveer 100 yuan (€12,50) zeker de moeite waard.

 • yvette schreef:

  wij zijn er toevallig vandaag ook geweest en herkennen ons helemaal in jullie verhaal. Het is bijzonder, maar het echte wow gevoel is er niet. Goed en eerlijk artikel!

 • Rolf schreef:

  werkend in Xian gaf mij de mogelijkheidm om deze atractien te gaan bekijken, ook mij viel het tegen te druk te coomerciel en te verweg om het werkelijk te kunnen waarderen

Leave a Comment