De top 5 bezienswaardigheden in Xi’an (China)

De Chinese stad Xi’an wordt voornamelijk bezocht vanwege het nabijgelegen Terracottaleger. Maar er is meer te zien in Xi’an: wij zetten de top 5 bezienswaardigheden in Xi’an voor je op een rijtje.

De Chinese stad Xi’an is wereldberoemd dankzij het Terracottaleger. Op onze reisblog hebben we al eerder aandacht besteed aan dit aardewerken leger en waarom het wel of juist niet het bezoeken waard is. In dit artikel besteden we aandacht aan de stad Xi’an zelf en geven we antwoord op de vraag wat een langer verblijf in Xi’an de moeite waard maakt.

Xi’an: historische feiten

Voor Chinese begrippen is Xi’an qua omvang een bescheiden stad: er wonen namelijk ‘slechts’ zo’n 4 miljoen mensen. De straatindeling is erg eenvoudig: de rechte straten lopen van noord naar zuid en van oost naar west. Je zult er dus niet snel verdwalen.

Xi’an was ooit de hoofdstad van China en onder het bewind van keizer Qin Shi Huang (259 v.Chr. – 210 v.Chr) zelfs de grootste stad ter wereld. Ten tijde van deze hoogtijdagen, groeide de stad uit tot een belangrijk handelscentrum, temeer ook omdat Xi’an het oostelijk eindpunt was van de zijderoute. De zijderoute was de belangrijkste verbinding tussen oost en west. Dankzij een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, kon China samen met de andere Oost-Aziatische landen gedurende vele eeuwen handel drijven met het Midden-Oosten en het Middellandse zeegebied.

Xi’an: bereikbaarheid

Xi’an is zowel per trein als per vliegtuig uitstekend bereikbaar. Er vertrekken vanaf verschillende Chinese grote steden binnenlandse vluchten naar Xi’an (lees voor meer informatie onze blogpost over binnenlandse vluchten in China).

De stad Xi’an is een populaire en logische stop op de treinreis van Beijing naar Chengdu. Er vertrekken dagelijks slaaptreinen van Beijing (reistijd rond de 12 uur) en Chengdu (reistijd rond de 13 uur) naar Xi’an. Het is tegenwoordig ook mogelijk om per G-trein tussen Beijing en Xi’an te reizen (reistijd rond de 6 uur). Deze highspeedtreinen komen aan op het treinstation Xi’an North. De slaaptreinen komen aan op het centrale treinstation van Xi’an dat in het noorden net buiten de stadsmuur ligt.

Xi’an: bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in Xi’an hebben vrijwel allemaal één ding gemeen: ze stammen uit een ver verleden. Wij zetten de mooiste (en ditmaal ook de bekendste) bezienswaardigheden van Xi’an voor je op een rijtje:

#1 Fietsen op de oude stadsmuur van Xi’an

Het oude deel van de stad Xi’an is ommuurd. De bouw van de huidige muren is begonnen ten tijde van de Ming-dynastie (1270). De stadsmuren van Xi’an staan nog altijd overeind en behoren tot de oudste en best bewaarde van heel China. De omtrek van de stadsmuur is maar liefst 13.7 kilometer. De muur is zo’n 18 meter breed en 12 meter hoog. Je kunt de stadsmuren bezoeken op elk van de vier toegangspoorten (entree: 54 Yuan).

Je krijgt pas echt een idee van de omvang van de stadsmuur wanneer je een rondje over de stadsmuur fietst. Bovenop de muur kun je voor 40 Yuan een fiets huren. Dit komt bovenop de toegangsprijs voor de muur! Je betaalt dus, als je een rondje op de stadsmuur wilt fietsen, 94 Yuan. Het is niet het meest comfortabele ritje. Hoewel de muur vrij vlak lijkt, wordt je behoorlijk door elkaar geschud. Een rondje fietsen over de muur kost je een dik uur fietsen, mits je niet te lang onderweg pauzeert.

Stadsmuur Xi'an (zuidpoort) Xi'an Fietsen op de Stadsmuur

#2 Belltower

De Belltower is samen met de Drumtower een opvallende verschijning in de oude stad van Xi’an. De Belltower werd gebruikt om de mensen te laten weten dat de zon onderging en dat de stadspoorten gingen sluiten. De Belltower is geopend voor bezoekers (prijs: 35 Yuan). Vanaf de hoogste verdieping heb je een fantastisch uitzicht over de grootste verkeersaders van de stad en de zesbaansrotonde die om de klokkentoren heen ligt. Je kunt je hier vermaken door te kijken naar de chaotische taferelen van het verkeer. Auto’s, bussen, taxi’s, fietsers, bolderkarren: alles krioelt door elkaar heen. Het verkeer is in de stad is namelijk, vooral dankzij het ontbreken van een degelijk metronetwerk, een chaos (er wordt momenteel gewerkt aan een metrostelsel).

De BelltowerUitzicht op het verkeer in Xi'an vanaf de Belltower

#3 Drumtower

De Drumtower diende er voor om de mensen te laten weten dat de zon opkwam en dat de poorten van de stad weer opengingen. De toegangsprijs voor de Drumtower is gelijk aan die van de Belltower: 35 Yuan. Wil je zowel de Belltower als de Drumtower bezoeken? Dan kun je beter een combiticket kopen (prijs: 50 Yuan). In de drumtower worden er op gezette tijden korte trommelvoorstellingen gegeven. Beide torens zijn in het donker schitterend verlicht en daardoor ’s avonds ook het bekijken waard.

Drumtower Xi'an Drumtower (in het donker)

#4 Moslimwijk

Ten noorden van de Drumtower bevindt zich de moslimwijk. In deze wijk vind je een groot aantal winkeltjes en eetstalletjes. Het grootste deel van de wijk is autovrij. Het middelpunt van de moslimwijk wordt gevormd door de Grote Moskee. Tegenwoordig wordt de moskee nog steeds gebruikt door de plaatselijke moslims. Wil je de Grote Moskee bezoeken? Dat kan, de toegangsprijs bedraagt alleen wel 25 Yuan per persoon. De moskee is wat lastig te vinden, boven een heel smal overdekt marktje hang een klein bordje: Great Mosque. Vanaf de buitenkant is er overigens weinig van de moskee te zien.

Xi'an Moslimwijk Xi'an wegwijzer naar The Great Mosque

#5 Big Wild Goose Pagode en de Small Wild Goose Pagode

Een klein eindje buiten de oude stad van Xi’an, zijn de Big Wild Goose Pagode en de kleinere variant: de Small Wild Goose Pagode te vinden. Deze twee pagodes dateren uit de Tang-dynastie en zijn meer dan 1000 jaar oud. De zeven verdiepingen van de Big Wild Pagode (64 meter hoog) zijn opengesteld voor bezoekers. Deze pagodes zijn te bereiken per bus. Het handigste is om bus vanaf de Belltower of vanaf de zuidpoort van de stad te nemen (bus 609).

Xi'an Big Wild Goose Pagode Xi´an Belltower (in het donker)

Hoelang in Xi’an verblijven?

Xi’an hoeft dankzij het terracottaleger weinig moeite te doen om hordes bezoekers naar de stad te krijgen. Naast het bekijken van het terracottaleger, spendeert het merendeel van de bezoekers in een dagje langer in de stad zelf. Hier maakt de stad Xi’an dan ook dankbaar ‘gebruik’ van: de toegangsprijzen van de bezienswaardigheden zijn hoog, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de veel mooiere dingen die in Beijing te zien zijn.

Wij zijn in totaal 4 nachten in Xi’an verbleven. Dit was er feitelijk één nacht teveel. Het Terracottaleger is in 1 dag te bezoeken. Wanneer je niet te krap zit in je tijd tijdens je rondreis door China, dan is het de moeite om een dagje langer in Xi’an te verblijven zodat je de bovenstaande bezienswaardigheden kunt meepakken. Wanneer je wat krapper zit in de tijdsplanning, dan is ons advies: zo snel mogelijk weer door!

3 reacties

Leave a Comment