Budget wereldreis: Backpacken in China – De kosten en het reisbudget

Wil je backpacken in China en ben je benieuwd naar de hoogte van het benodigde reisbudget? Wij helpen je graag aan de hand van ons kostenoverzicht. In deze blogpost geven we antwoord op de vraag: wat kost backpacken in China?

De Chinese Renminbi: de valuta van China

De Chinese Renminbi (RMB) is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. Renminbi betekent ‘geld van het volk’. De munteenheid van de Renminbi is de Yuan. 1 Yuan is vervolgens weer onderverdeeld in tien Jiao. Een Jiao bestaat vervolgens weer uit 10 Fen. Het ‘geld van het volk’ bestaat in de vorm van munten en bankbiljetten. De meest gangbare munten die je tegen zult komen, zijn de munten ter waarde van 1 en 5 Jiao en 1 Yuan. De bankbiljetten die je in het betalingsverkeer tegenkomt, hebben een waarde van 1 en 5 Jiao en van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Yuan. 1 en 5 Jiao en 1 Yuan bestaat dus zowel als muntje en als bankbiljet . Ter verduidelijking onderstaande afbeeldingen:

SAMSUNG China bankbiljetten achterkant S

Je kunt niet bij elke bank geld pinnen met een Nederlandse bankpas. Wij pinden voornamelijk bij de HSBC Bank die in elke grotere plaats wel te vinden is. Het is overigens opvallend dat het bankbiljet in China met de grootste waarde slechts 100 Yuan is. Als je 1000 of 2000 Yuan pint, krijg je dus 10 of 20 briefjes van 100 Yuan.

Backpacken in China: de totale kosten

Je gaat backpacken in China. Wat zijn de kosten van eten, slapen, transport en overige zaken? Tijdens onze rondreis door China hebben elke Yuan genoteerd die we uitgaven. Al onze uitgaven hebben we vervolgens onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Slapen (overnachting)
  • Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
  • Vervoer (bus, trein, binnenlandse vlucht, taxi, huren van een fiets)
  • Excursies (waaronder ook entreegelden)
  • Overig (souvenirs, wassen, visa, postpakket)

Wij konden Yuans pinnen tegen de volgende wisselkoers:

1 Euro = 8,011216 Yuan
1 Yuan = 0,124825 Euro

In totaal gaven wij tijdens onze reis van 24 dagen door China 2.108,25 Euro uit. Dit is inclusief de visumkosten. Per persoon komt dit dus neer op 43,92 Euro per dag. Om je te helpen met het samenstellen van een reisbudget voor China, hebben we het volgende kostenoverzicht voor je samengesteld:

Slapen: €11,90
Eten: € 8,90
Vervoer: € 14,12
Excursies: €3,38
Overig: €5,63

Backpacken in China: Toelichting op het reisbudget en op de gemaakte kosten

China was het eerste land dat we buiten Europa hebben bezocht. We hebben niet gelijk heel erg low-cost gereisd. Zo aten we bijvoorbeeld niet bij de allergoedkoopste straattentjes en sliepen we niet in de allergoedkoopste hostels. Daarnaast hebben we grote afstanden afgelegd, iets dat natuurlijk ook extra kosten met zich meebrengt.

We hebben tijdens ons verblijf in China in doorsnee hotels en hostels geslapen (in ons reisverslag over China kun je hier meer informatie over lezen). De prijs-kwaliteitverhouding voor de slaapplaatsen is goed: voor dit geld slaap je in hotels of hostels op een goede locatie (vlakbij het metrostation of ander openbaar vervoer) en krijg je schone en ruime tweepersoonskamers inclusief eigen badkamer. In Beijing betaal je in vergelijking met andere steden iets meer per overnachting. We boekten de hotels één of twee dagen voor aankomst via de website booking.com. Tweemaal boekten we een zogenoemde Secret Deal. Dit bleek in Beijing en Xi’an een paar euro per nacht goedkoper te zijn dan wanneer je op de bonnefooi zou gaan.

Het eten in China kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. De prijzen zijn niet hoog voor westerse begrippen, ook niet in de restaurants (indicatie: in Beijing betaalden we voor pekingeend (2 personen) in een vrij luxe restaurant 128 Yuan). Wij aten voornamelijk in goedkopere, kleine eettentjes. Als je meer gebruik maakt van de nog goedkopere straattentjes, zullen de kosten lager uitvallen.

Het openbaar vervoer in China is niet heel erg duur en uitstekend geregeld. In Beijing en Shanghai kun je ov-kaarten krijgen waarmee je makkelijk en goedkoop (onbeperkt) kunt reizen. Dankzij de grote afstanden die we in China af hebben gelegd, zijn de vervoerskosten in ons overzicht wat aan de hoge kant. Tussen Beijing en Xi’an reisden we per G-trein (533 Yuan, 66,50 Euro per persoon). Deze hogesnelheidstreinen zijn wat duurder dan een nachttrein, maar de reistijd is veruit het kortst. Voor de reis tussen Shanghai en Beijing kozen we voor een D-trein. De prijs van deze trein (408 Yuan, 51 Euro per persoon) ligt tussen een langzame K-(nacht)trein en een G-trein in. De reis tussen Xi’an en Guilin in het zuiden van China, hebben we per binnenlandse vlucht afgelegd.

We hebben in China geen gebruik gemaakt van georganiseerde excursies of tours. We reisden met het lokale vervoer naar de bezienswaardigheden. Om je een beeld te geven van de entreeprijzen, hebben we een overzichtje gemaakt van de toegangsprijzen van de bekendste bezienswaardigheden die we in China hebben bezocht:

China overzicht kosten entreegelden
In de overige kosten van het overzicht zitten onder andere de visumkosten verwerkt. Het vereiste visum voor China is niet goedkoop. Inclusief bemiddelingskosten en portokosten zit je al snel op 96 Euro per persoon. Andere uitgaven die we onder het kopje overig hebben geschaard zijn: wassen van de kleren (35 Yuan per kilo) en het opsturen van een postpakket naar huis vanuit Xi’an (6 kilo via de goedkoopste manier, 184,40 Yuan).

Conclusie: Samenstellen reisbudget China

China is goedkoop vergeleken met Europa. Voor Aziatische begrippen is het daarentegen weer aan de dure kant. De kosten kunnen oplopen wanneer je grote afstanden wilt afleggen. Wanneer je door het gangbare deel van China reist (het oosten), dan moet je rekenen op een dagbudget van rond de 35 Euro. Wij kwamen iets hoger uit. Voornamelijk doordat we grote afstanden hebben afgelegd en niet voor de allergoedkoopste vervoersmogelijkheden hebben gekozen.

Leave a Comment