Backpacken in China: informatie over zelfstandig reizen in China

Backpacken in China was voor ons een geweldige ervaring. Wil je ook zelfstandig rondreizen door China? Reisbloggers geeft je tips en informatie voor de perfecte rondreis door China!

China is een schitterend land om (zelfstandig) rond te reizen. Het is een land met heel andere gewoontes en gebruiken dan wat wij in onze westerse samenleving gewend zijn. Zelfstandig rondreizen door China kan daarom een uitdaging zijn. Je leest in veel berichten dat backpacken in China lastiger is dan backpacken in andere Aziatische landen. Je zou daarom voor een georganiseerde rondreis kunnen kiezen. Je weet dan zeker dat je alle absolute hoogtepunten van China kunt bezoeken (in een korte tijd) en het voordeel is dat alles voor je wordt geregeld. Het nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van je vrijheid.

Vrijheid, veel reizigers vinden het heerlijk en reizen dus het liefst zelfstandig. Gelukkig is zelfstandig reizen ook in China mogelijk. Onze algemene indrukken van China waren al eerder op deze blog te lezen. In dit artikel geven we je een overzicht van alles wat je wilt weten over het backpacken in China en delen we nuttige tips over het zelfstandig rondreizen in China.

Waarom backpacken in China?

China is geen backpack bestemming bij uitstek. Waarom zou je dan toch China kiezen als bestemming? Het antwoord van ons is simpel: omdat China geen backpack bestemming is. Je kunt opgaan in de Chinese massa waardoor je overal ongestoord kunt ronddwalen. Je wordt er niet als wandelende portemonnee gezien, je kunt zelfstandig reizen met het openbaar vervoer en je blijft je de hele dag door verbazen. Je hoeft niet van highlight naar highlight. Gewoon rondlopen en je ogen goed de kost geven is al voldoende om een leuke dag te hebben.

Het leven op straat is in geen geval met hier te vergelijken. In de smalle straatjes met op de achtergrond futuristische gebouwen en torenhoge wolkenkrabbers, speelt zich een heel ander leven af. Hier vind je de lokale marktjes met voedsel en kraampjes waar de dieren niet als huisdier worden verkocht.

Bezienswaardigheden

China kent misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende bouwwerk ter wereld: de Chinese Muur (of beter gezegd: de Grote Muur). Meer dan 6000 kilometer lang en al honderden jaren oud. Ook de Verboden Stad en Het Terracotta Leger (hoewel, daar zijn de meningen over verdeeld) scoren hoog in de lijstjes van mooiste bezienswaardigheden ter wereld. Het zijn niet alleen de bouwwerken uit de Chinese Oudheid die een bezoek aan China de moeite waard maken. Wat dacht je van de skyline van Shanghai? Of het karstgebergte in het zuiden van China waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen door de natuur? Of de rijstterassen in de provincie Yunnan, waar de rijstvelden terrasvormig over de berghellingen zijn uitgestrekt? Kortom: in China is van alles te vinden. Helaas is het onmogelijk om alle bezienswaardigheden van China in 1 reis te proppen. Het wordt dus lastig om keuzes te maken!

China highlights

Backpacken in China, wat kost dat?

Reizen in China is iets duurder dan rondreizen in de nabijgelegen low-budget landen in Zuid Oost Azië. Om je een beeld te geven van de kosten in China voor levensonderhoud, vervoer en excursies, hebben wij al onze uitgaven op een rijtje gezet. De details kun je lezen in ons artikel ‘Budget wereldreis: Backpacken in China – De kosten en het reisbudget‘. Kort samengevat kun je voor een zelfstandige rondreis door China een bedrag aanhouden van 35 tot 40 Euro per persoon per dag.

Benodigde documenten: het visum

Een veel gehoord probleem voor het backpacken in China, zijn de visumeisen. Het visum voor China moet je hebben geregeld voordat je het land binnenkomt! Je dient nogal wat papierwerk aan te leveren en aan een aantal eisen te voldoen (meer informatie over het visum voor China is te lezen in onze blogpost ‘Visum China: De aanvraagprocedure‘). Je dient vooraf een reisplan te overleggen. In het reisplan dien je duidelijk te maken wat je plannen zijn in China. Ook dien je reserveringen (in elk geval van de eerste) hotelovernachtingen mee te sturen. Dit hoeft allemaal geen belemmering te zijn voor vrij rondreizen, want van het reisplan kun je afwijken en vooraf geboekte hotelovernachtingen kun je annuleren. Zorg bij de visumaanvraag in elk geval dat je goed op de hoogte bent van de op dat moment geldende regels en eisen!

Binnenlands vervoer

China is groot. Zeg maar gerust heel erg groot. Qua oppervlak is het vergelijkbaar met heel Europa. Gelukkig is het binnenlandse vervoer voor lange afstanden perfect geregeld. Het openbaar vervoer is in China comfortabeler en sneller in vergelijking met veel andere Aziatische landen. Tussen steeds meer steden en regio’s worden hogesnelheidslijnen aangelegd en er is een groot aanbod aan binnenlandse vluchten in China. De prijs is, gezien de grote afstanden die je aflegt, relatief laag. De grote steden (bijvoorbeeld Shanghai en Beijing) beschikken over een uitstekend uitgebreid openbaarvervoernetwerk dat vergelijkbaar is met Europese steden. Wat betreft de tickets: het is al snel voordelig om in deze steden een soort van OV Chipcard aan te schaffen (in Beijing een Transportation Smart Card en in Shanghai de Public Transportation Card).

Train China

De reisroute

Er zijn talloze reisroutes door China samen te stellen. Bedenk wel dat China een enorm groot land is. Je kunt daarom overwegen om alleen een bepaald deel van het land te bezoeken. De verleiding is groot om meer te willen zien. Als je voor het eerst naar China gaat, wil je waarschijnlijk toch graag de Muur bekijken, het Terracotta leger bezoeken en het karstgebergte en rijstterrassen in het zuiden van het land zien. Het gevolg hiervan is dat je grote afstanden zult moeten overbruggen. Dit hoeft niet perse voor problemen te zorgen. Het binnenlands vervoer is, zoals je net hebt gelezen, perfect geregeld.

Hoe stippel je nu de ideale reisroute door China uit? Het is een goed idee om alle plekken die je in China wilt zien, aan te geven met kleine post-it plakkertjes op de landkaart. Je krijgt op deze manier een goed beeld in welk deel van China je het meest wilt zien. Je kunt vervolgens op zoek gaan naar de mogelijkheden van het vervoer tussen deze plekken. Rijden er hogesnelheidstreinen? Is het voordeliger om voor een nachttrein te gaan? Of kun je veel tijd besparen door een binnenlandse vlucht te nemen? Op de site Backpack in China kun je veel informatie vinden over backpackroutes in China.

Je kunt ook de routes van georganiseerde rondreizen door China als leidraad gebruiken voor je eigen route. Houd rekening met het feit dat je niet hetzelfde tempo kunt aanhouden! Er wordt onderweg niets voor je geregeld, dus dit moet je zelf doen en dat kost wat meer tijd. Je kunt het schema van een georganiseerde reis wel goed gebruiken voor inspiratie of het vinden van logische verbindingen tussen bepaalde delen van het land.

Problemen backpacken

Er van uitgaand dat je geen Chinees spreekt en geen Chinese karakters kunt lezen, zal de taalbarrière een uitdaging zijn. De taalbarrière wordt door veel mensen (vooraf met name) als grootste probleem gezien. Op zich niet gek, want de Chinese karakters zijn voor ons westerlingen onleesbaar. In de steden Beijing en Shanghai staat steeds meer ook in het Engels aangegeven en de foto’s op de menu’s in de restaurants zeggen vaak genoeg. Tot zover weinig aan de hand. Het wordt lastiger als je wilt communiceren. Nagenoeg niemand spreekt Engels en gebaren worden vaak anders geïnterpreteerd. Hoe los je dit probleem op? Allereerst door altijd vriendelijk te blijven! Chinezen zijn behulpzaam en met een vriendelijke begroeting en simpele gebaren of het laten zien van afbeeldingen, kom je een heel eind. Je kunt ook bepaalde dingen (bijvoorbeeld een bestemming) door je hotel laten opschrijven in het Chinees, zodat je dit kunt laten zien. Wees vooral creatief!

Treintickets vertaald naar Chinees

De visumeisen kunnen ook een probleem opleveren. Je mag een bepaalde periode in het land verblijven (30 dagen) en moet aan kunnen tonen dat je het land ingaat en ook weer verlaat. Je moet ook een routebeschrijving overleggen, maar dit zal je niet belemmeren in je vrijheid want hier kun je vanaf wijken. Vooraf geboekte hotels (waarvan je de reserveringen moet meesturen met je visumaanvraag), kun je na het verkrijgen van het visum weer annuleren. Check de actuele situatie van de visumregels vooraf via een visumbureau.

Tips voor backpacken in China

 • Als je zelfstandig door China wilt reizen, is het aan te raden om je reis goed voor te bereiden. De afstanden tussen de plaatsen die je wilt bezoeken, zullen groot zijn. Binnenlandse vluchten of nachttreinen kunnen uitkomst bieden. Zoek van te voren uit wat de handigste/snelste/goedkoopste (net wat je wilt) opties zijn en bespaar een hoop gezoek ter plekke.
 • Boek treintickets een paar dagen van te voren. Doe dit in elk geval wanneer je perse een bepaalde trein moet hebben. Op de website Travel China Guide is veel (up to date) informatie te lezen over het reizen per trein door China.
 • Geen zin om zelf treintickets te regelen? Vraag dan of je hostel/guesthouse/hotel dit voor je kan doen. Dit scheelt je tijd en zoekwerk. Er zal vaak maar een paar Yuan extra aan kosten in rekening worden gebracht.
 • Boek wanneer je vertrekt naar een andere bestemming alvast online een verblijfplaats via bijvoorbeeld booking.com. Wij hebben hierdoor vaak een paar tientjes kunnen besparen. De prijzen die bij aanbiedingen op booking.com gelden, waren telkens lager dan de prijzen die worden gevraagd wanneer je op de bonnefooi bij het hotel of hostel aanklopt.
 • China is dusdanig groot dat het verschillende klimaten kent. De ideale reisperiode hangt daarom af van je route of het gebied dat je kiest.
 • Vermijd de eerste week van oktober! Deze periode wordt ook wel de ‘Golden Week’ genoemd. Typ dat maar eens in bij Google Images dan snap je wel waarom je in deze periode beter niet in China kunt rondreizen… Heel China gaat dan op reis en het is overal extreem druk. Hetzelfde geldt ook voor de eerste week van mei.
 • Zorg dat je een visitekaartje van je hotel/guesthouse/hostel bij je hebt. Mocht je de weg terug niet meer weten, dan kun je de weg vragen door het kaartje te laten zien.
 • Erger je niet aan de Chinese tourgroepen. Er zijn genoeg ‘horrorverhalen’ over te lezen, maar in de praktijk heb je er weinig last van. De groepen zijn ook vrij voorspelbaar en doen allemaal hetzelfde. Als je dus net iets anders doet, heb je er totaal geen last van.
 • Behandel de Chinees met respect. Men zal dan altijd bereid zijn om je te helpen.
 • Probeer te genieten van je ‘celebrity’ status. Westerlingen zijn nog steeds een vorm van bezienswaardig en de kans is groot dat je vragen krijgt van Chinezen die met je op de foto willen. Het is geen negatieve vorm van aandacht, het is meer de nieuwsgierigheid.
 • Houd rekening met het feit dat bepaalde websites in China worden geblokkeerd. Via deze website kun je kijken welke sites geblokkeerd worden.
 • Zorg dat je altijd wc-papier bij je hebt. In openbare toiletten zijn vaak behoorlijk ranzig en toiletpapier ontbreekt veelal.
 • Als laatste tip: geniet van alle dingen die zo anders zijn in vergelijking met onze westerse samenleving!

Heb jij nog tips over backpacken in China?. Laat het ons weten!

7 reacties

Leave a Comment