Wat te doen in Phnom Penh – tip: maak een stadswandeling

De mooiste bezienswaardigheden van Phnom Penh bekijken? Tip: verken de stad te voet en maak een stadswandeling!

Wat is de leukste manier op Phnom Penh te verkennen?

De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, is na het tempelcomplex van Ankor de meest bezochte plek van Cambodja. De stad en het land dragen een gruwelijke geschiedenis met zich mee. Het regime van de Rode Khmer (onder leiding van Pol Pot), heeft in de jaren 70 dood en verderf gezaaid. Je krijgt een goed beeld van deze gruweldaden in de Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields van Choeung Ek net buiten Phnom Penh. Gelukkig zijn er in Phnom Penh ook genoeg leuke dingen te bekijken en te doen.

Phnom Penh heeft geen openbaar vervoer systeem. Je zult dus andere manieren moeten vinden om in Phnom Penh van A naar B te komen. Op zich geen probleem, want in Phnom Penh zijn er tuk tuk´s in overvloed die je allemaal graag door de stad willen rondrijden. Voor een paar Dollar kun je je naar de bezienswaardigheden laten rijden. Maar zeg eerlijk, wat is er nu leuker om op eigen houtje rond te dwalen door een stad langs marktjes, tempels, paleizen en monumenten? De stad echt zien en een kijkje krijgen in het dagelijkse leven van de mensen in Phnom Penh: dat is lopend een stuk leuker dan vanuit een tuktuk. Dus wat is de leukste manier om Phnom Penh te verkennen? Te voet!

Om je toch enige richting mee te geven, hebben we onze stadswandeling (met een lengte van ongeveer 8 kilometer) door Phnom Penh langs de mooiste plakken beschreven en de route op een kaartje weergegeven.

Phnom Penh: wat je moet weten…

Phnom Penh lijkt in de verste verte niet op een typische westerse hoofdstad. De stad heeft geen skyline met spectaculaire wolkenkrabbers, moderne shoppingmalls zijn er niet te vinden en een gelikt openbaarvervoer netwerk ontbreekt. In plaats daarvan zie je het op de stoffige straten wemelen van tuktuks, brommertjes en andere creaties op wielen.

Het is moeilijk te bevatten dat slechts 1 generatie geleden de inwoners van Phnom Penh werden verjaagd door de Rode Khmer. Phnom Penh werd tot een spookstad vervallen. Toen de Rode Khmer in het begin van 1979 werd verdreven, werd Phnom Penh weer bewoond en groeide het uit tot een stad met (naar schatting) 1,3 miljoen inwoners.

Je zult tijdens een wandeling door de stad regelmatig worden aangesproken door tuktuk chauffeurs. Zij vonden het maar raar dat we de hele stad te voet doorkruisten. Waarom zou je een inspanning doen terwijl zij je voor een paar Dollar kunnen rondrijden? Uitleg geven heeft niet zoveel zin: een vriendelijk gezicht met de woorden ‘no thanks’ is genoeg om te laten weten dat je geen interesse hebt.

De plattegrond van Phnom Penh ziet er eenvoudig uit. Dankzij de rechte en parallellopende wegen is het eenvoudig navigeren. Je hoeft ook geen last te hebben van moeilijke straatnamen. Elke straat heeft namelijk ook een nummer. Tip: in bijna elk hotel of guesthouse is wel een gratis plattegrondje te krijgen. Dit vonden wij de makkelijkste en beste plattegrond van Phnom Penh (ook gratis gekregen in ons guesthouse).

Stadswandeling door Phnom Penh

De onderstaande route beslaat grofweg het gebied tussen de oevers van de Tonle Sap Rivier in het oosten, de Central Market in het westen, het Independence Monument in het zuiden en de Wat Phnom in het noorden. Onderweg kom je langs de bekendste bezienswaardigheden van Phnom Penh (met uitzondering van het Tuol Sleng Genocide Museum en de Killing Fields, die je beter op een aparte dag en met een tuktuk kunt bezoeken). Toch zijn het niet alleen de bekende bezienswaardigheden die deze wandeltocht de moeite waard maken: onderweg kom je langs onbekende Wats en smalle straatjes met marktjes en winkeltjes.

Phnom Penh - Straatmarktjes Phnom Penh

Het beginpunt zal afhankelijk zijn van de locatie van je hotel. Voor het gemak hebben wij Wat Phnom als startpunt genomen. Het kaartje met de looproute staat onderaan deze blogpost.

Wat Phnom

Wat Phnom is de tempel die de stad haar naam heeft gegeven (Phnom betekent heuvel). Wat Phnom is gelegen op een door mensen gemaakte heuvel van 27 meter hoog in het noorden van Phnom Penh. Het terrein van de tempel bestaat uit meerdere gebouwen. Wat Phnom is van zonsopgang tot zonsondergang geopend en de toegang bedraagt 1 Dollar.

Phnom Penh - Wat Phnom (1) Phnom Penh - Wat Phnom (2)

Vanaf Wat Phnom kun je via Sisowath Quay in de richting van het Paleis lopen. De straten rondom Sisowath Quay zijn het hart van het toeristische leven in Phnom Penh. Hier zijn veel westerse bars en restaurants te vinden. Ook vindt je hier diverse boekingskantoortjes van busmaatschappijen.

Wanneer je hier langs de waterkant loopt, heb je (als je een beetje geluk hebt) kans om aan de oevers van de rivier vissers te zien. De vissers maken gebruik van visnetten die vanaf de kant in het water worden gegooid. Vervolgens laten de vissers de netten een stukje met de stroom mee drijven en halen het net dan snel binnen.

Royal Palace en de Silver Pagoda

Het Koninklijk Paleis in Phnom Penh is één van de hoogtepunten van de stad. Het Koninklijke optrekje bestaat uit verschillende gebouwen. Het gedeelte waar de koning (Sihamoni) woont, is uiteraard niet te bezoeken. De overige gebouwen zijn geopend voor publiek.

Het Paleis is in 1866 gebouwd. Op het terrein is ook de Zilveren Pagode (de Wat Phrah Keo morakot) gelegen. Deze pagode dankt haar naam aan de vloer die bestaat uit 5329 tegels (1 kilo per stuk) van zilver. In het gebouw zijn veel gouden Boeddhabeelden met ingelegde diamanten te bewonderen.

Als je het Koninklijk Paleis (en de daarbij behorende Zilveren Pagode) wilt bezoeken (entreeprijs is 6,25 Dollar), let er dan op dat je schouders en knieën bedekkende kleding draagt. Een losse sjaal over je schouders is niet voldoende! Heb je geen bedekkende kleding bij je? Dan kun je bij de ingang een wit T-shirt kopen.

Als je interesse hebt in de Khmer Kunst en het belangrijkste cultureel erfgoed van Cambodja, dan kan een bezoek aan het Nationaal Museum de moeite waard zijn. Het Nationaal Museum ligt iets ten noorden van het Koninklijk Paleis.

Phnom Penh - Royal Palace Phnom Penh - Silver Pagode

Vanaf het Koninklijk Paleis is het een klein stukje lopen (in zuidelijke richting) naar het Onafhankelijkheidsmonument.

Onafhankelijkheidsmonument (Vimean Ekareach)

Het Onafhankelijkheidsmonument staat in het midden van een rotonde op de plek waar de Norodom Boulevard en de Preah Sihanouk Boulevard samenkomen. Het monument is gebouwd ter ere van de dag (9 november 1953) waarop de Cambodjanen onafhankelijk werden van de Fransen. In het midden van het monument bevindt zich een vlam. Het monument is 20 meter hoog en is gebouwd in de stijl van de middelste toren van Ankor Wat.

Phnom Penh - Independence Monument Phnom Penh - Wat Lanka
In de omgeving van het Onafhankelijkheidsmonument is een rustig plein en een park te vinden. Na zonsondergang worden hier allerlei activiteiten gehouden door en voor de lokale bevolking. Er worden dan allerlei sporten uitgeoefend en er wordt gedanst.

Ten zuidwesten van het Onafhankelijkheidsmonument ligt het Wat Lanka. Er zijn in Phnom Penh meerdere Wats te vinden. Een Wat is in Cambodja een boeddhistisch klooster. Wats zijn te herkennen aan het fel oranje tegeldak, versiert met decoraties in de vorm van beeltenissen van mythische beesten.

Je zou het Wat Lanka (en het Onafhankelijkheidsmonument) naar het Toul Sleng Genocide Museum kunnen lopen, maar naast het feit dat dit een eindje uit de buurt ligt, zouden wij aanraden op dit museum op dezelfde dag te bezoeken als de Killing Fields. Of, als dit teveel ellende voor je is op 1 dag, het bezoek aan het museum op een andere dag plannen. Je komt anders tijd tekort voor de rest van deze wandeling. Je kunt dus beter doorlopen in de richting van de Central Parket. Dit is zo’n 2.5 kilometer lopen. Je hoeft je onderweg niet te vervelen, want je komt genoeg leuke straatjes tegen.

Central Market (Psar Thmei)

De grootste en drukste markt van Phnom Penh is de Centrale Markt (Psar Thmey). Dit donker gele marktgebouw is in 1937 gebouwd. Het is dusdanig ontworpen dat het ook op het heetst van de dag binnen koel blijft. De markt heeft meerdere verdiepingen en er zijn onvoorstelbaar veel kraampjes met van allerlei goederen te vinden. Het is zeker de moeite waard om door de smalle paadjes langs al deze kraampjes te lopen en te kijken wat er te koop wordt aangeboden. De eetkraampjes en verse producten zijn buiten te vinden.

Pnhom Penh - Central Market (1) Pnhom Penh - Central Market (2)

Vanaf de Central Market is het nog maar een klein stukje lopen naar Wat Phnom, het beginpunt van deze stadswandeling. Voor de duidelijkheid hebben we deze standswandeling door Phnom Penh uitgetekend op een kaartje van GoogleMaps:

Het kaartje met de route


Grotere kaart weergeven

Totale route: ongeveer 8 kilometer.

6 reacties

 • Nanda schreef:

  Wat handig dat kaartje met de route. En nu wil ik graag heen… haha!

  • Jeffrey & Josanne schreef:

   Hallo Nanda,

   Dat idee hadden wij afgelopen weekend ook toen we deze blogpost schreven en onze foto’s aan het bekijken en selecteren waren! Het lijkt daar een totaal andere wereld. Een heerlijke stad om lekker een paar dagen rond te lopen.

   Groetjes,
   Reisbloggers

 • Reizigersblog schreef:

  Heel handig en wat een schitterende gebouwen!

 • kitty schreef:

  Ben er ook geweest 5 jaar geleden en nu ook weer wat mij opvalt is de armoede en de vervuiling buiten de schoon heid die wordt genoemd vind ik
  dat we ook hierover moeten nadenken ik vind het jammer ondanks dat er veel geld via toerisme binnenkomt dat hier niks aan gedaan wordt.

  • reisbloggers schreef:

   Hallo Kitty,
   Het mooie van een stadswandeling is dat je ook die plekken ziet en dus ook de andere kant van een stad ziet. Het is spijtig te zien dat de verschillen in de stad behoorlijk groot kunnen zijn en dat het geld niet altijd eerlijk wordt verdeeld.

Leave a Comment