Irrawaddy dolfijnen spotten in Kratie – Cambodja

De Irrawaddy dolfijn wordt met uitsterven bedreigt. De Irrawaddy dolfijnen zijn nog maar enkele plekken te zien. Een goede uitvalsbasis voor het spotten van de Irrawaddy dolfijnen is Kampi, een klein dorpje in de buurt van Kratie in Cambodja.

Kratie (Cambodja): de Irrawaddy dolfijn

Kratie is een klein stadje aan de oevers van de Mekong (rivier) en ligt op zo’n 250 kilometer vanaf Phnom Penh. Het nabijgelegen dorp Kampi op 20 kilometer afstand is de beste plek om de Irrawaddy dolfijn te spotten. Je kunt hier onder begeleiding van een schipper (en eventueel een gids) met een motorbootje de Mekong Rivier op om de dolfijnen te spotten. Als de dolfijnen in de buurt zwemmen, dan zie je ze sowieso aan de oppervlakte komen. De Irrawaddy dolfijn kan namelijk maximaal een dikke 10 minuten onder water blijven en moet dan terug naar de oppervlakte om adem te halen. Ze kunnen zich dus niet blijven verstoppen!

De Irrawaddy dolfijn is een zoet water dolfijn waarvan er nog maar weinig zijn. De Irrawaddy dolfijn heeft geen spitse neus, maar een bolle kop. Dit is het grootste verschil met een ‘normale’ dolfijn zoals Flipper. Een ander groot verschil is het leefgebied. De Irrawaddy dolfijn leeft in zoet water. De dolfijnen zijn vernoemd naar de Irrawaddy River in Myanmar. Deze dolfijnsoort komt in nog maar enkele rivieren voor in Zuidoost-Azie., waaronder in de Mekong rivier.

Irrawaddydolfijn in de Mekong

Wel of niet?

In de reisgids ”Rough Guide Cambodia” staat dat milieubeschermers zeggen dat het toerisme de dolfijnen verstoort. Onze gids ter plekke vertelde een ander verhaal. De populatie van de dolfijnen is lange tijd snel gedaald. De belangrijkste oorzaak hiervan was dat de omliggende dorpen warrelnetten, TNT en elektriciteit gebruikten om te vissen. Hierdoor kon er meer vis worden gevangen en konden de vissers beter in hun onderhoud voorzien. Doordat er van dit grove geschut gebruik werd gemaakt, werden ook regelmatig dolfijnen gedood. De dolfijnen werden overigens niet opgegeten, want ze smaken nergens naar. De overheid ziet nu ook het belang in van het behoudt van de dolfijnsoort en wil dat de vissers op een duurzame manier te werk gaan. Een deel van het geld dat wordt opgehaald met het organiseren van de boottochten, komt ten goede aan de lokale bevolking zodat zij niet meer met grof geschut hoeven te vissen om zodoende meer geld binnen te krijgen. Ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan voorlichting.

Het is lastig te bepalen of je de dieren stoort in hun natuurlijke omgeving. Hopelijk blijft ook in de toekomst het aantal bootjes beperkt blijft en gaat men niet ‘op jacht’ naar de dolfijn (op gepaste afstand blijven dus). Als de de opbrengst voor een deel gebruikt wordt voor het behoud van de dolfijn, dan lijkt me dat een win-winsituatie.

Irrawaddy dolfijnen spotten: onze ervaring

We waren begin november 2013 in Kratie. Kratie was voor ons de eerste stop van een 5 daagse tocht door de regio Ratanakiri (geregeld via Andre Ruys van cambodia-travelpartner). In de Mekong Rivier bij Kampi hebben we een boottochtje gemaakt. We waren nog niet eens in het bootje gestapt toen we de eerste vin al boven water zagen. Vanuit het motorbootje zagen we diverse keren een dolfijn of meerdere tegelijk mooi omhoog komen.De dolfijnen springen niet het water uit. Ze komen aan de oppervlakte en verdwijnen na een korte tijd weer in het donker bruine water van de Mekong rivier. Bijzonder moment toen we voor het eerst een kop zagen opduiken in de watermassa. In totaal duurde het boottochtje iets minder dan 2 uur en hebben we veel dolfijnen gezien. Naast het bootje waar wij inzaten, voeren er nog 3 andere bootjes rond.

Tip – hoewel het best verleidelijk is: probeer niet de hele tocht foto’s te maken. Het is een schitterende ervaring om de dolfijnen te zien en het is jammer dat je dit alleen via een schermpje ziet. De dolfijnen zijn ook niet lang boven water. Tegen de tijd dat je ze echt ziet in de watermassa, zijn ze ook zo weer weg. De meeste kans heb je als je de fotocamera in de Burst Mode zet. Dan maak je in een korte tijd snel 10 foto’s achter elkaar.

Meer informatie over de boottochtjes is te lezen op de website van het toerisme in Cambodja.

Leave a Comment