Backpacken in Cambodja: wat kost dat?

Wat kost backpacken in Cambodja? Reisbloggers geeft antwoord!

Cambodja: de Riel & de US Dollar

Cambodja kent twee soorten valuta: de Riel en de US Dollar. De Dollar is een volledig algemeen geaccepteerd betalingsmiddel. Je kunt daarom overal met de Dollar betalen. Het wisselgeld krijg je vaak in de vorm van Riels terug. De Riel is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. De koers is daarom altijd: 4000 Riel staat gelijk aan 1 Dollar. De munteenheid van Cambodja is de Riel. Het briefje van 1 Dollar is de kleinste munteenheid in Cambodja. Moet je bijvoorbeeld $1.50 betalen? Dan betaal je met twee bankbiljetten van 1 Dollar en je krijgt vervolgens 2000 Riel als wisselgeld. Er zijn alleen bankbiljetten in omloop van 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Riel. Het biljet van 50 Riel en de twee bankbiljetten met de hoogste waarde, komen niet tot zelden voor in omloop.

Buitenlanders kunnen in Cambodja uitsluitend Dollars pinnen. Tip: pin de Dollars bij de Canadia Bank. Bij deze bank kun je namelijk geld opnemen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Zorg ervoor dat je kleine coupures bij je hebt. Als je een kleine aankoop met groot briefgeld betaalt, is de kans groot dat de verkoper het niet aan kan nemen in verband met het teruggeven van het vele wisselgeld. Let er ook op dat je Dollarbiljetten niet beschadigd zijn. Deze worden minder snel aangenomen.

Wat kost backpacken in Cambodja?

Stel: je wilt backpacken in Cambodja. Wat zijn de kosten van eten, slapen, vervoer en overige zaken? Cambodja is een low-budget bestemming in Azië. Dit zegt nog niets concreets over de dagelijkse kosten voor levensonderhoud voor reizigers in Cambodja. Om je een beeld te geven van het kostenniveau in Cambodja, hebben we daarom onze uitgaven tijdens onze reis door Cambodja bijgehouden en naderhand ingedeeld in een aantal categorieën:

  • Slapen (overnachting)
  • Eten (ontbijt, lunch, diner, snacks, boodschappen, drinken)
  • Vervoer (bus, trein, binnenlandse vlucht, taxi, huren van een fiets)
  • Excursies (waaronder ook entreegelden)
  • Overig (souvenirs, wassen, visa, postpakket)

Opmerking: Omdat veel reizigers buiten Europa rekenen met de US Dollar en omdat in Cambodja de Dollar als wettig betaalmiddel wordt gebruikt, hebben we besloten om in deze blog de kosten weer te geven in US Dollars.

Tijdens ons verblijf in Cambodja (16 dagen in totaal), hebben we een (6 daagse) rondreis via Kratie, Banlung en Preah Vihear gemaakt met gids en privé vervoer. In onderstaand kostenoverzicht hebben we deze dagen niet meegerekend, omdat dit een behoorlijk getekend beeld zou geven. De overnachtingen, excursies en vervoer zaten al bij de totaalprijs inbegrepen. We zijn in onderstaand kostenoverzicht dus uitgegaan van een verblijf van 10 dagen in Cambodja. Feitelijk is het dus een overzicht van onze kosten in Phnom Penh en Siem Reap.

Onze uitgaven in Cambodja kwamen per persoon uit op 31,47 Dollar per dag (zo’n 25 Euro). Om je te helpen met het samenstellen van een reisbudget voor Cambodja, hebben we het volgende kostenoverzicht voor je samengesteld:

Slapen: $6,70 (5,12 Euro)
Eten: $11,85 (8,79 Euro)
Vervoer: $ 3,10 (2,30 Euro)
Excursies: $5,33 (3,95 Euro)
Overig: $4,49 (3,33 Euro)

Backpacken in Cambodja: toelichting op het reisbudget en op de gemaakte kosten

De hoogte van je uitgaven tijdens een reis is afhankelijk van veel factoren: voor welk type vervoer kies je? Waar ga je eten? In welke hotels/guesthouses slaap je? Om een beeld te kunnen krijgen van wat je voor het bovenstaande budget krijgt, geven we ter verduidelijking van het kostenoverzicht een korte toelichting.

Slapen

Zeker in de toeristische gebieden, kom je bij aankomst mensen tegen die je graag naar een hotel of guesthouse willen brengen. Wij boekten de overnachtingen een dag van te voren online via booking.com. De hotels en guesthouses in onze prijsklasse waren netjes, schoon en hadden een goede locatie. Wat de prijs betreft: voor nog geen $7.50 per persoon heb je een prima onderkomen voor de nacht.

Eten

Cambodja Phnom Penh eetstalletjeHet eten kun je in Phnom Penh en Siem Reap zo duur maken als je zelf wilt. Westers eten op de meest toeristische locatie is het duurst. Kies je voor een straatstalletje in de gewone wijk van bijvoorbeeld Phnom Penh? Reken dan op een prijs van 2 Dollar voor wat te eten. Eet je liever in een restaurantje? Dan heb je voor 3 tot 5 Dollar een maaltijd (rijst, vlees en een blikje cola).

De kosten voor het eten en drinken tijdens de rondreis kwam uit op een bedrag van ruim 6 Dollar per dag per persoon.

Vervoer

Cambodja TuktukIn Phnom Penh en Siem Reap (de populairste steden van Cambodja onder reizigers), rijden ontelbare tuktuk’s rond die je graag voor een paar Dollar de stad doorrijden. Op zich ideaal dit soort privé vervoer maar hoewel de ritjes slechts een paar Dollar kosten, tikt dit allemaal best aan. Een vorm  van (goedkoop) openbaar vervoer bestaat niet en is dus geen optie. Je bent trouwens niet echt afhankelijk van tuktuk’s, want Phnom Penh is goed te voet te verkennen. Het maken van een stadswandeling door Phnom Penh is daarom een leuk idee en een alternatief voor de tuktuk’s. Als je de Killing Field van Chuong Ek wilt bezoeken, zul je wel gebruik moeten maken van een tuktuk. De kosten zijn zo’n 15 Dollar.

In bovenstaande kostenoverzicht is ook de busreis van Phnom Penh naar Siem Reap inbegrepen. Er zijn verschillende busmaatschappijen die het vervoer op dit traject verzorgen. Wij kozen voor de Mekong Express (tickets: 13 Dollar).

Als je in Siem Reap verblijft, is dat omdat je het vlakbij gelegen complex van Angkor wilt bezoeken. Naast het entreegeld (zie het kopje excursies), zul je ook een vorm van vervoer moeten hebben om de tempels te bezoeken. De tempels liggen namelijk over een groot gebied verspreid. Het is mogelijk om de afstanden met de fiets af te leggen. Het is alleen de vraag of je daar in de hitte zin aan hebt. De afstanden moet je namelijk niet onderschatten! De meest ideale optie is je laten rondrijden in een tuktuk. Wij sliepen in Siem Reap in het Prohm Roth Guesthouse en zij regelden voor ons een uitstekende tuktukchauffeur. Reken qua kosten voor de big circle (+ de verder weg gelegen tempel Banteay Srei) op 25 Dollar en voor de small circle 15 Dollar.

Excursies

De vier bezienswaardigheden die elke reiziger zal bezoeken in Phnom Penh en Siem Reap, zijn natuurlijk de Killing fields ($6), de Tuol Sleng gevangenis ($2), het Koninklijk Paleis ($6,25) en Angkor ($20 voor een dagkaart, $40 dollar voor een 3 daags ticket en voor $60 heb je 6 dagen toegang tot het complex).

Overige kosten

De overige kosten is ons overzicht bestonden voornamelijk uit wat souvenirs, kleding en het wassen van kleren (1 Dollar per kilo). Als naar Cambodja wilt, ben je een visum nodig. Dit visum kun je bij de grensovergang krijgen. Hoewel, krijgen? Je moet er wel $30 voor betalen (voorheen was het $20). In bovenstaand overzicht zijn deze visumkosten niet meegerekend.

Conclusie: Samenstellen reisbudget Cambodja

Cambodja is een goedkope backpack bestemming. Voor een paar Dollar heb je al een slaapplaats en een maaltijd. Je zult in Cambodja voornamelijk gebruik maken van de ‘toeristen’bussen om lange afstanden te overbruggen. In de steden (Phnom Penh en Siem Reap, Angkor) ben je aangewezen op tuktuk’s. Het is goed mogelijk om in Cambodja voor 25 Euro (tot maximaal 30 Euro) per persoon per dag rond te komen. Je eet dan bij de goedkopere straatstalletjes, je slaapt in guesthouses van een gemiddelde prijsklasse en je maakt af en toe gebruik van een tuktuk. Bedenk dat je qua excursies of bezienswaardigheden sowieso aardig wat geld (voor Cambodjaanse begrippen) kwijt bent voor Angkor.

Leave a Comment